TNBiz (TN.cz)
Dotace  |  15.04.2020 08:17:01

Kompenzační bonus: Které OSVČ na něj mají nárok a za jakých podmínek?

Vláda ve čtvrtek 9. dubna schválila kompenzační bonus pro osoby samostatně výdělečně činné. Nyní je o něj také možné žádat. Ministerstvo financí proto představilo pravidla pro jeho získání. Za bonusové období se považuje 12. březen až 30. duben 2020. Stručný přehled toho nejdůležitějšího pro vás připravila redakce TN.cz.

Ministerstvo financí na svých stránkách upřesnilo, kdo bude o příspěvek moci žádat a za jakých podmínek. Formulář je dostupný na webu Finanční správy. Vyplněnou žádost poté OSVČ odevzdá příslušnému finančnímu úřadu, a to buď elektronicky (emailem nebo přes datovou schránku), anebo v tištěné podobě.

Kompenzační bonus a další příspěvky od státu

Pobírání dalších dávek není překážkou pro vznik nároku na kompenzační bonus, v určitých situacích ale může být jeho výplata důvodem pro snížení či nepřiznání sociální dávky či podpory.

Bonus je možné čerpat spolu s 6měsíčními prázdninami na sociální a zdravotní pojištění, nemocenskou, ošetřovným pro OSVČ, dále se starobním a invalidním důchodem, rodičovským příspěvkem, mateřskou nebo dávkou pěstounské péče.

Naopak ho nelze kombinovat s podporou v nezaměstnanosti. Pokud jde o dávky hmotné nouze a příspěvek na bydlení, tak zákon vyplácení kompenzačního bonusu nevylučuje. Tento mimořádný příjem se ale bude zohledňovat při posuzování nároku na danou dávku.

Například pokud OSVČ čerpala po určitou dobu podporu v nezaměstnanosti, nárok na kompenzační bonus jí vzniká pouze za zbytek bonusového období, kdy k pobírání dávek v nezaměstnanosti nedocházelo. Bonus pak činí 500 na den.

Sezónní podnikání a nárok na bonus

Podmínkou pro přiznání nároku na kompenzační bonus je, že se jedná o aktivní OSVČ. Ta nesmí mít pozastavenou činnost v ten kalendářní den, za který se kompenzace poskytuje. Zároveň musí být aktivní k 12. březnu 2020.

U druhé podmínky ale existuje výjimka. A to pro ty podnikatele, kteří přerušili svou činnost kdykoliv po 31. srpnu 2019, a jedná se tedy o sezónní podnikání. Na výši bonusu má tedy vliv to, kdy dojde k znovuobnovení podnikání.

Dohoda o provedení práce nebo pracovní činnosti

Na kompenzační bonus dosáhne i člověk, který pracuje na dohodu o provedení práce (s odměnou do 10 tisíc Kč měsíčně) nebo na dohodu o pracovní činnosti (s odměnou ve výši 3 tisíce Kč), a současně je aktivní i na vedlejší činnost.

Kdo další může o 25 tisíc korun žádat?

Nárok mají i podnikající studenti, OSVČ, které mají zaměstnance, a spolupracující osoby. Pro ty platí stejné podmínky jako pro OSVČ. Je tedy možné požádat o kompenzační bonus za předpokladu, že spolupracující osoba vykonává samostatnou činnost jako hlavní. Stejně tak si mohou finanční bonus nárokovat i ty podnikatelky, které požádaly o peněžitou pomoc v mateřství, pokud svou živnost neukončily.

Vzhledem k tomu, že kompenzační bonus není daňově uznatelným příjmem, a nepodléhá ani sociálnímu a zdravotnímu pojištění, neovlivňuje nárok na daňové úlevy.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

20.04. 12:35  Kompenzace dpp (Andrea)
16.04. 10:53  Kompenzační bonus pro studenty (jiri)
16.04. 09:35  Kompenzační bonus (Králová)
15.04. 13:50  Kompenzační bonus pro studenty (Marta)
15.04. 13:30  Nárok na příspěvek (Dotaz k příspěvku)





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688