Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  14.04.2020 17:28:45

ČEZ navrhuje výplatu hrubé dividendy 34 korun na akcii

Aktualizováno

Představenstvo tuzemské energetiky ČEZ na svém dnešním zasedání schválilo návrh na výplatu hrubé dividendy ze zisku roku 2019 ve výši 34 korun na jednu akcii. To odpovídá celkové hodnotě 18,3 mld. (vypočteno z celkového počtu vydaných akcií) a představuje 97 % konsolidovaného čistého zisku očištěného o mimořádné vlivy.

Z předloňského zisku vyplatil loni ČEZ akcionářům dividendu 24 korun za akcii před zdaněním, nejnižší dividendu za 12 let. Předloni byla dividenda 33 korun za akcii. Loni bylo mezi všechny akcionáře rozděleno 12,9 miliardy korun z předloňského očištěného zisku ČEZ, stát jako majoritní akcionář získal zhruba devět miliard korun.

ČEZ aktuální celoroční čísla hospodaření reportovat 17. března. Energetická skupina loni zvýšila čistý zisk o 38 % na 14,5 mld. a provozní zisk jí stoupl o 21 % na 60,2 mld. . Nárůst způsobily zejména vyšší realizační ceny elektřiny vyrobené v ČR díky víceletému předprodeji na velkoobchodních trzích v Německu. Dalším příznivým faktorem byl vyšší zisk z obchodování s komoditami. Obchodní výsledek tradingu loni dosáhl téměř 5 mld. , uvedl v dnešní tiskové zprávě šéf polostátního gigantu Daniel Beneš. Výsledek tradingu tak více než vykompenzoval překvapivé rozhodnutí odvolacího soudu v letitém sporu se Správou železnic o 1,3 miliardy , které ČEZ loni musel uhradit. Akcie společnosti zahajují obchodování na pražské burze růstem, před 09:30 přidávají zhruba 3 %.

Hospodářské výsledky za rok 2019 naplnily naše očekávání obratu trendu předchozích let a výrazně meziročně vzrostl,“ uvedl k výsledkům CEO Beneš, který pro letošní rok předpokládá další růst čistého i provozního zisku. “Navzdory výraznému poklesu velkoobchodních cen na burzách v posledním čtvrtletí předpokládáme v roce 2020 další růst zisku. Čistý zisk očekáváme na úrovni 21 až 23 miliardy korun a provozní zisk před odpisy (EBITDA) v rozmezí 63–65 miliard korun. Těžíme tak ze strategie předprodejů elektřiny na 3 roky dopředu a daří se nám vnitřními opatřeními tlumit vliv inflace na stálé náklady“.

V dubnu analytici Patria Finance vydali novou analýzu pro titul ČEZ - text spolu s cílovou cenou a doporučením je k dispozici zde.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688