Renata Wright (Kurzy.cz)
Důchody a penzijní  |  14.04.2020 14:19:26

Odchod do předčasného důchodu kvůli koronavirové krizi? Pokud jdete o 3 roky dříve, přicházíte o 14% procentní části důchodu, a to natrvalo

Možná vás současná situace přivedla k myšlence o odchodu do předčasného starobního důchodu. Při úvahách ohledně dřívějšího odchodu z ekonomicky aktivního života vás nejspíš bude zajímat, kdy můžete do předčasného důchodu odejít a jaký budete mít v penzi příjem. Platí totiž, že čím dříve do předčasného starobního důchodu odejdete, o to víc se vám starobní důchod trvale sníží. Například u výpočtového základu 25.000 a odchodu do důchodu o 3 roky dříve přijdete měsíčně o 1.600 .

Podívejte se také: Jak odejít až o 5 let dříve do důchodu bez zbytečných ztrát? Řešením není předčasný důchod, ale předdůchod.

Kdy tedy do předčasného důchodu můžete odejít? Důležité je splnit dvě podmínky – dobu pojištění a požadovaný věk. Dobou pojištění je myšleno minimálně 35 let placení sociálního pojištění, včetně tzv. náhradních dob pojištění, kterými jsou nejčastěji péče o dítě do věku 4 let, vojenská služba, evidence na úřadu práce, pobírání invalidního důchodu třetího stupně atd.
Co se týká věku, do předčasného důchodu lze teoreticky jít až o pět let dříve – to ale zatím v praxi neplatí. S postupným zvyšováním řádného důchodového věku až na 65 let, se také postupně prodlužuje i předčasný důchod ze tří na pět let. Přitom platí, že do předčasného důchodu lze nastoupit nejdříve v 60 letech. Zákon říká, že pokud je důchodový věk nižší než 63 let, může být předčasný starobní důchod přiznán nejvýše o 3 roky dříve před dosažením důchodového věku. Je-li důchodový věk alespoň 63 let, může být předčasný starobní důchod přiznán až o 5 let dříve, ale ne dříve než od dosažení 60 let věku. Snadno si důchodový věk i věk předčasného důchodu spočítáte na naší kalkulačce.

A o kolik se sníží měsíční penze při vstupu do předčasného důchodu? To se odvíjí od toho, jak moc je důchod předčasný, tedy o kolik dní dříve do předčasného důchodu nastoupíte. Sazba procentní výměry důchodu se snižuje za každých započatých 90 kalendářních dnů před řádným důchodovým věkem. A to konkrétně takto:

  • o 0,9 % výpočtového základu za každých 90 dnů od 0 do 360 kalendářních dnů,
  • o 1,2 % výpočtového základu za každých 90 dnů od 361. do 720. kalendářního dne,
  • o 1,5 % výpočtového základu za každých 90 dnů od 721. kalendářního dne. 

S ohledem na devadesátidenní úseky je vhodné dobře promyslet datum nástupu na předčasný důchod - spočítejte si dobře (nejlépe s pomocí pracovníka OSSZ) počet dní předčasnosti, abyste zbytečně, kvůli pár dnům, neměli vyšší krácení (např. je rozdíl 360 dní před dosažením řádného důchodového věku nebo 361 dní před dosažením řádného důchodového věku).

Co lze obecně k předčasném důchodu doporučit a mít na paměti?
Z finančního hlediska je s ohledem na měsíční částku starobního důchodu přeci jen výhodnější pracovat až do dosažení řádného důchodového věku, třeba i za cenu nižší mzdy po dobu pár let. Krácení u předčasného důchodu je trvalé a při dosažení řádného důchodového věku se starobní důchod nepřepočítává. Obecně se dá říct, že odchod do předčasného důchodu je výhodnější pro lidi s nižšími příjmy.
Někdy se ale nezaměřujeme jen na finanční stránku a do předčasného důchodu může chtít člověk odejít prostě proto, že už dál pracovat nechce, chcete se věnovat koníčkům, vnoučatům nebo se již subjektivně zdravotně necítí dostatečně fit. Pak je vhodné nekončit pracovní poměr dohodou se zaměstnavatelem ze dne na den, ale v plném rozsahu využít dvouměsíční zákonnou výpovědní lhůtu u výpovědi. V případě ztráty zaměstnání je také možné registrovat se na úřadu práce a po dobu 11 měsíců pobírat podporu v nezaměstnanosti – sníží se tak krácení za předčasnost a získáte delší dobu pojištění. Ale i tady je dobré propočítat, kolik bude vaše podpora v nezaměstnanosti a zda se jí vyplatí pobírat v rámci "zvýšení" důchodu.

 

21.04. 11:49  jasekvladimir@seznam.cz (Kurzy.CZ)
21.04. 11:46  předčasný dúchod (Kurzy.CZ)
15.04. 18:26  jasekvladimir@seznam.cz (Jašek)
15.04. 18:19  předčasný dúchod (Jašek)







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688