TNBiz (TN.cz)
Ze světa  |  13.04.2020 17:10:29

U Černobylu zuří lesní požáry, toxické výpary mohou zasáhnout část Evropy

Už více než týden ukrajinští hasiči bojují s rozsáhlými lesními požáry v okolí Černobylu, kde v 80. letech došlo k výbuchu reaktoru jaderné elektrárny. V blízkosti místa havárie stoupla radiace a jedovatý kouř se už dostal i za hranice Ukrajiny. Podle odborníků by mohly toxické výpary zasáhnout poměrně velkou část Evropy.

Lesní požár v obci Vladimirovka v uzavřené zóně v okolí černobylské jaderné elektrárny na Ukrajině vypukl už v sobotu 4. dubna - až doposud se však hasičům nepodařilo šíření ohně zastavit. Radiace v okolí elektrárny podle CNN prudce stoupla, vedoucí inspekce životního prostředí Egor Firsov uvedl, že se zvýšila až šestnáctkrát. 

"Špatnou zprávou je, že uprostřed požáru je úroveň radiace nad normálem. Norma je 0,14, přičemž zařízení ukazuje hodnotu 2,3. Je to ale jenom v místě ohniska požáru," řekl Firsov. Maximální přípustná hodnota záření je přitom 0,5 µSv/h.

Přestože se z místa šíří kouř do dalších regionů, úroveň radiace je podle úřadů standardní. V hlavním městě Ukrajiny Kyjevě nebyl zaznamenán nárůst. Toxické výpary však mohou podle odborníků zasáhnout značnou část Evropy.

Úřady se obávají, že by plameny mohly zachvátit opuštěná vozidla v bývalé továrně, píše britský deník Express. Mohlo by tak dojít k masivním explozím, při kterých by se uvolnily toxické látky a zasáhly nejen Ukrajinu, ale i sousední země. Zranitelnými státy jsou především Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko a Moldavsko.

Kouř z lesních požárů se dostal už do Ruska a Běloruska. Podle úřadů situace ještě zdaleka není pod kontrolou. Do boje s ohněm byla nasazena letecká technika a přes 300 hasičů. 

Region kolem Černobylu pokrývají husté lesy a lesní požáry tam nejsou neobvyklé. Za jejich vznikem často stojí nezodpovědní lidé, kteří na jaře a na podzim pálí trávu, listí či větvě. "Každý rok se potýkáme s tím samým problémem," tvrdí Firsov.

 




TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Ze světa:

St 20:32  After reviewing damage with the support of the Valdosta Fire Department and EMA... US National Weather Service (weather.gov)
St 18:09  It's been a busy 12 hours across the forecast area with rounds of storms, some of... US National Weather Service (weather.gov)
St 15:01  Przekonanie czy wiedza? Instytut Meteorologii (imgw.pl)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688