Jiřina Kavková (Kurzy.cz)
Práce  |  13.04.2020 12:04:39

V českém zdravotnictví pracuje dvojnásobek seniorů oproti průměru EU

Pracovní sílu České republiky tvoří téměř ze tří procent lidé starší pětašedesáti let. Vysoké zastoupení mají senioři zejména ve zdravotnictví, kde jich pracuje téměř 16 tisíc. Česko tak v tomto ohledu bezmála dvojnásobně převyšuje průměr EU. Vyšší podíl lze podle analýzy projektu Evropa v datech najít už jen v Bulharsku a baltských zemích. Právě osoby starší či s oslabenou imunitou patří mezi nejvíce ohrožené koronavirem.

V českém zdravotnictví a sociálních službách jsou 4,3 % pracujících za věkovou hranicí pětašedesáti let, čímž se dostáváme na téměř dvojnásobek průměru EU. Jedním z důvodů vysokého věku zdravotníků může být i nedostatečný zájem o tato zaměstnání. „Vysoký podíl starších ročníků u profesí, jako jsou lékaři nebo učitelé, odráží nedostatečný počet absolventů, kteří jsou ochotni pracovat v daném zaměstnání za české mzdy,“ vysvětluje hlavní ekonom České spořitelny David Navrátil. Přitom právě pracovníci ve zdravotnictví a sociálních službách se s nemocemi, včetně těch rizikových pro starší osoby, setkávají denně.

Nejvíce zdravotníků-seniorů má Pobaltí

Česká republika přesto nedosahuje ani polovičního výsledku Estonska, které tabulku s téměř 10 % zdravotníků starších pětašedesáti vede.Vysoké zastoupení mají senioři ve zdravotnictví a sociálních službách ještě v Lotyšsku, Litvě a Bulharsku,“ doplňuje Adéla Denková z analytického projektu Evropa v datech, který vycházel z čísel Eurostatu. „Všechny evropské země se v nastalé situaci snaží zajistit dostatek ochranných prostředků pro své zdravotníky. Pomáhají jim v tom i společné nákupy na evropské úrovni,“ dodává.

Prodavači na značkách

Do blízkého osobního kontaktu s mnoha zákazníky přicházejí denně také prodavači v obchodech, mezi kterými rovněž pracuje část starší populace. Největší zastoupení mezi zaměstnanci velko- a maloobchodů starších 65 let mají v rámci Evropy opět v Estonsku, kde představují 4,3 % všech pracujících. V Česku tato skupina zastává „jen“ 2,4 % pracovní síly obchodního sektoru, stále se ale jedná o 14 700 Čechů. V obchodní sféře je však situace pětašedesátníků a starších obecně vyrovnaná napříč celou Evropou.

V případě řidičů a skladníků je věková skladba pracovníků v Česku a potažmo ve střední Evropě vyjma Německa mladší než ve zbytku EU. „Jen třetina českých řidičů a skladníků má za sebou padesátku, zatímco v Itálii se tento poměr blíží čtyřiceti procentům a v Německu je dokonce přesahuje. Největší zastoupení pracovníků 50+ mají tato odvětví vedle Německa v Pobaltí, Skandinávii a Itálii. Starší řidiče a skladníky řada evropských zemí ani neeviduje, a tak se průměr těchto pracovníků v EU drží pod dvěma procenty,” říká Adéla Denková z Evropy v datech.

V Česku pracuje téměř 150 tisíc seniorů

Pětašedesátníci mají obecně největší zastoupení na celkové pracovní síle v již zmiňovaném Estonsku. Jedná se zde sice jen o 34 a půl tisíce seniorů, dohromady ale představují 5,2 % veškeré pracující populace. U nás dosahuje počet pracujících seniorů 147 tisíc. To poměrově vychází na 2,8 % všech pracujících, tedy těsný nadprůměr unijní sedmadvacítky. „Vzhledem k demografickému vývoji je logické, že se bude poptávka po starších ročnících postupně zvyšovat. V mnoha zemích Evropy včetně Česka totiž pracovní síla ve věku 15 až 65 let klesá. Předskokanem demografických změn je Japonsko. A tam v průzkumech třetina mileniálů říká, že bude pracovat až do smrti,” dodává David Navrátil z České spořitelny.

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Práce:

Čt   9:16  BDO: Zaměstnávání dohodářů bude výhodné, ale jen když je firmy zaregistrují jako... BDO Česká republika (BDO Česká republika)
Po 12:19  Firemní benefity v roce 2024 Pluxee Česká republika (Pluxee ČR)
11.04.2024  Když se dlouho nedaří získat nové zaměstnání Hays plc (Hays plc)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688