Lukáš Kovanda, Ph.D. (CZECH FUND)
Komodity  |  13.04.2020 11:47:23

Ropa v reakci na včerejší mezinárodní dohodu o omezení těžby zlevňuje, převis nabídky je stále silný. Pohonné hmoty v ČR budou zlevňovat i nadále

Obchodníci s ropou a další investoři nevěří, že včera dojednaná mezinárodní dohoda o masivní redukci těžby cenu ropy stabilizuje. Světový trh tak signalizuje, že by nadále měly klesat ceny pohonných hmot v České republice, byť mírnějším tempem než v uplynulých týdnech. Cenová válka Saúdské Arábie a Ruska sice díky dohodě končí, omezení těžby však zřejmě nebude stačit na to, aby se trh při stávající cenové úrovni dostal do rovnováhy.

Trh na včerejší dohodu o omezení těžby dnes totiž zareagoval tak, že se rozšířilo cenové rozpětí mezi termínovým kontraktem na ropu Brent s prosincovým datem dodání a ropou Brent s červnovým datem dodání. Toto rozpětí dnes dosáhlo úrovně až 7,21 dolaru na barel, což je jeho nejvyšší úroveň od 1. dubna 2020. Zesílila tedy situace, označovaná jako „contango“, kdy termínový kontrakt na budoucí dodání svojí cenou předčí kontrakt na dodání dřívější či okamžité. Contango je typickým příznakem tržní situace poznamenané převisem nabídky nad poptávkou. Trh zkrátka míní, že snížení těžby ropy o takřka 10 milionů barelů ropy denně, které představuje jednu z největších redukcí historie, nebude stačit. Pokles poptávky, způsobený koronavirem, totiž odpovídá minimálně přibližně dvojnásobku, tedy zhruba dvaceti milionům barelů denně.

Ropa Brent se aktuálně prodává za 31,50 dolaru za barel, což představuje zlevnění za poslední tři obchodní dny o zhruba jedno procento. Během dnešního obchodování pak ropa Brent zlevňuje o zhruba 0,7 procenta. Je tedy evidentní, že spekulace o dohodě o omezení těžby, ani její samotné včerejší uzavření cenu ropy příliš nepodporuje. Dohoda je přesto vskutku historická. A to nejen kvůli samotnému objemu snížení těžby. Také tím, že se do mezinárodního jednání vložil americký prezident, který pomohl zprostředkovat smír mezi Rijádem a Moskvou. Donald Trump se tak stal vůbec prvním americkým prezidentem dějin, který se aktivně zasadil o vyšší cenu ropy. Dosud američtí prezidenti levnější ropu vesměs vítali a podporovali. Trump však čelí nepříjemné situaci, kdy příliš levná ropa může zničit mnoho pracovních míst v energetickém sektoru USA, zejména v sektoru těžby ropy z břidlic.

Klíčoví světoví těžaři se včera dohodli na historicky rekordním snížení objemu těžby ropy. Státy kartelu OPEC a další tradiční těžaři v čele s Ruskem se zavazují snížit svoji ropnou produkci dohromady o 9,7 milionu barelů denně. Další producenti – USA, Brazílie a Kanada – přispějí ke snížení těžby o dalších 3,7 milionu barelů denně. K redukci, v objemu převyšujícím jeden milion barelů, se přidají i další země skupiny G20, tedy země z dvacítky těch světově ekonomicky nejvýznamnějších. Byť v případě zemí mimo kartel OPEC a jeho spojence typu Ruska nepůjde o záměrné snižování těžby, ale spíše o přirozenou reakci na tržní vývoj, poznamenaný citelným poklesem poptávky. Dohoda začíná platit od 1. května 2020 a bude platit po dva roky. Objem redukce těžby se však bude postupně snižovat. Nejvýraznější snížení, tedy v objemu zmíněných takřka deset milionů barelů denně, platí pouze pro první dva měsíce, tedy do konce letošního června.

Včerejší dohodou – uzavřenou v rámci druhého mimořádného jednání během čtyř dní – tak končí nejen cenová válka Saúdské Arábie a Ruska, ale i týdenní maraton mezinárodních bilaterálních jednání a videokonferenčních hovorů.

Cenová válka v předminulém týdnu způsobila pokles cen ropy na minimum od roku 2002, v českých korunách pak dokonce od roku 1999. Zásadně také přispěla k tomu, že ceny pohonných hmot v ČR v březnu klesaly nejvýrazněji za posledních více než deset let. Cenová válka dvou největších světových exportérů ropy totiž způsobila zaplavení světa touto surovinu, a to navíc v čase historicky klesající poptávky, ochromené v důsledku koronaviru.

Cena benzínu se od poloviny ledna, kdy v ČR dosáhla svého letošního maxima, propadla o více než pět korun na litr a je nyní nejnižší od března 2016, když jeden litr stojí 27,08 koruny. Nafta od svého letošního maxima z první poloviny ledna zlevnila o takřka pět korun na litr a byla o víkendu nejlevnější od května 2016, když se jeden její litr prodával průměrně za 27,27 koruny.

Ani po uzavření historické dohody o omezení těžby ovšem tedy zaručené, že se cena pohonných hmot v ČR stabilizuje. Jisté je ovšem alespoň to, že tempo propadu cen paliv v ČR zmírní. Vzhledem k tomu, že vývoj cen paliv probíhá v ČR se zhruba dvoutýdenním zpožděním za vývojem cen ropy, tak i při její případné cenové stabilizaci v důsledku dnes uzavřené dohody se ceny pohonných hmot v ČR plně stabilizují na přelomu dubna a května. Benzín by se tak mohl stabilizovat na cenové úrovni kolem 26,50 koruny za litr, nafta zase na cenové úrovni kolem 26,70 koruny za litr.

CZECH FUND

Cílem fondu CZECH REAL ESTATE INVESTMENT FUND je přinášet pravidelné výnosy pocházející z nájmů a kontinuálního zvyšování hodnoty podílů v nemovitostních společnostech a nemovitostech. Fond investuje do nemovitostních společností a/nebo nemovitostí v České republice s trvale udržitelným ekonomickým rozvojovým potenciálem, jako jsou např. administrativní budovy, nákupní centra, obchodní domy, hotely a logistické areály. Fond má sídlo v Lichtenštejnsku, je pod dohledem lichtenštejnského regulátora FMA (Finanzmarktaufsicht). Rozhodnutím České národní banky byl fond uznán jako srovnatelný se speciálním fondem nemovitostí podle českého práva. Nabízení investic do fondu v České republice je tak pod dohledem České národní banky a podléhá českým předpisům.

Více informaci na : https://czech-fund.cz/

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář



Přečtěte si také:

06.03.2024Pohonné hmoty začnou zlevňovat. Víme kdy! Petr Lajsek (Purple Trading)
07.02.2024Kdy začnou pohonné hmoty zlevňovat? Petr Lajsek (Purple Trading)
15.11.2023Pohonné hmoty začínají zlevňovat. Kam až padne cena? Petr Lajsek (Purple Trading)
18.10.2023Pohonné hmoty dále zlevňují. Jak dlouho trend vydrží? Petr Lajsek (Purple Trading)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste