TNBiz (TN.cz)
Zdravotnictví  |  13.04.2020 12:06:56

Léčba koronaviru: Pro léčení příznaků a pomoc pacientům se používají různé léky - Remdesivir, Favipiravir, Plaquenil

Odborníci stále dokola opakují, že lék na onemocnění Covid-19 neexistuje. Pak jsou tu ale informace o tom, že některá léčiva u pacientů zabrala a ti se dokázali uzdravit. Jak je to možné? A jaké léky vypadají v současnosti nejnadějněji? Připravili jsme pro vás přehled.

Remdesivir, Plaquenil, Favipiravir. To jsou léky, o kterých se v poslední době ve spojení s léčbou nemoci Covid-19 mluví nejčastěji. I podle lékového ústavu se tato tři léčiva, spolu s možností transfuze krevní plazmy od vyléčených pacientů, zatím jeví jako nejvíce účinné.

Ředitelka Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) Irena Storová ale upozornila, že všechny čtyři možnosti jsou stále v experimentální fázi. Přestože jde o schválené léky, nebyly vyvíjeny přímo pro boj s novým koronavirem a dosud neexistuje dostatek důkazů, že by fungovaly u všech nemocných stejně.

1) Remdesivir

Do povědomí Čechů se dostal díky případu vážně nemocného taxikáře, který kvůli koronaviru bojoval o život. Poté, co mu lékaři nasadili Remdesivir, se jeho stav zlepšil a mohl být odpojen od přístrojů. Odborníci ale upozorňují, že není jasné, do jaké míry za zlepšení mohl právě tento lék.

Jde o antivirotikum, původně určené k léčbě eboly nebo marburgu. Ještě donedávna musel každý lékař, který chtěl Remdesivir předepsat, požádat americkou centrálu firmy Gilead, kde se každé tři hodiny scházela komise, která žádosti posuzovala. Ta ale byla po vypuknutí epidemie zahlcena, a tak se musel najít jiný systém.

"Všechny pobočky včetně té české teď čekají, až americká centrála udělá určité alokace - která země dostane kolik dávek a za jakých podmínek," vysvětlila Storová. Jakmile dodávku do Česka firma schválí, informuje o tom SÚKL a ten zase ministerstvo, které musí umožnit distribuci a užívání léku.

2) Krevní plazma

Naděje se vkládá také do poskytnutí krevní plazmy uzdravených lidí těm, kteří nemocí stále trpí. "V plazmě musí být dostatek protilátek a musí splňovat všechna další kritéria," sdělila Storová. Ani tato varianta není nijak registrována a teprve se testuje. Třeba v Itálii už ale tento postup používají.  

3) Favipiravir

Znovu jde o antivirotikum, které se používá například při léčbě chřipky, západonilské horečky, žluté zimnice či slintavky a kulhavky. Vyrábí ho japonská firma, která spadá do koncernu Fujifilm group. Vyrábí se ale také v Číně, která zatím na žádost českých úřadů nereagovala.

Japonsko ale Česko zařadilo na seznam zemí, které Favipiravir dostanou. První dodávka by měla dorazit v příštím týdnu. Japonsko nám daruje léčivo pro 20 až 25 pacientů, které bude uloženo ve Všeobecné fakultní nemocnici, odkud se má distribuovat do jiných zdravotnických zařízení. Pokud by dar nestačil, může Česko přikoupit lék ještě pro 80 pacientů. Více čtěte zde.

4) Hydrochlorochin (Plaquenil)

Patří do skupiny léčiv, která jsou primárně určena k léčbě malárie, ale užívají je třeba i s autoimunitním onemocněním (například revmatoidní artritida nebo lupus). Má protizánětlivé účinky a chrání imunitní systém. Bývá zaměňován s chlorochinem, jehož užívání je ale podle SÚKLu nebezpečné.

Předepisování Plaquenilu se rozhodlo ministerstvo zdravotnictví regulovat. "Opatření mělo zamezit tomu, aby byl tento lék skupován do zásoby, případně na léčbu koronavirové infekce, aby se mohli pacienti s těmito chronickými onemocnění se mohli léčit a měli ho dostatek," uvedla Storová.

Dodavatel tohoto léku, který vyrábí francouzská společnost Sanofi Aventis, ujistil, že navýší jeho dodávky, a tak lékový ústav ujišťuje, že ho bude dost i pro pacienty s nemocí Covid-19. Určen je především pro těžší případy, které vyžadují hospitalizaci. Každý nemocný se ale musí hodnotit individuálně. 

5) Další možnosti

Odborníci po celém světě v současnosti testují desítky léčiv, které by mohly proti koronavirové epidemie zapůsobit, probíhá zhruba 500 klinických studií. Hovoří se o dalších antiviroticích, případně biologických a biotechnických lécích a vysokých dávkách vitaminu C, nic z toho ale zatím není ověřené.

Všechny studie a léčivé přípravky, které SÚKL sledujete, najdete zde.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688