TNBiz (TN.cz)
Ze světa  |  12.04.2020 21:48:12

Strategie zemí v boji s koronavirem se liší: USA nebude testovat, ve Španělsku nařídili roušky

Počet potvrzených případů nákazy koronavirem ve světě přesáhl milión osm set tisíc. Nejvíce nakažených, přes půl miliónu, mají stále Spojené státy. Ty mají i další smutné prvenství - zemřelo tam v souvislosti s koronavirem už přes dvacet tisíc lidí, tedy nejvíc na světě.

Nejvíc nakažených, nejvíc mrtvých, nejvíc obětí za jeden den. Spojené státy sbírají všechna smutná nej v souvislosti s nemocí Covid-19. Jde o první zemi na světě, kde v souvislosti s nákazou zemřelo za jediný den přes dva tisíce lidí. Prezident Trump navzdory zhoršujícímu se vývoji pandemie odmítá otestovat všechny obyvatele země. 

"Není potřeba otestovat všechny. Musíme se soustředit na krizové oblasti, jako je Luisiana, Detroit a New York," zdůvodnil americký prezident. Právě New York hlásí stále nejvíc nakažených i obětí v zemi. Newyorčané ale můžou opatrně doufat v lepší zítřky. Ubylo hospitalizovaných i pacientů na jednotkách intenzivní péče.

"Zdá se, že počet hospitalizací dosáhl vrcholu a neporoste. Stále víc lidí se koronavirem nakazí, ale méně z nich kvůli němu musí do nemocnice, a to je důležité," zdůvodnil guvernér státu New York Andrew Cuomo.

Virus stále silněji zamořuje i další státy USA. Nákaza proniká především do velký měst na středozápadě. Například v metropoli státu Illinois, Chicagu, zřizují novou márnici, kam budou moci uložit až dva tisíce těl.

Kvůli zhoršené situaci hledají lékaři pomoc, kde se dá. Spolupracují proto i s čínskými kolegy. Informace o tom, jak zamezit rostoucímu počtu nakažených, si vyměňují přes videokonference.

Nejvíc zasaženou zemí v Evropě zůstává Španělsko se 166 000 případy nákazy. V zemi v souvislosti s koronavirem zemřelo téměř 17 000 lidí. Přes 2800 obětí hlásí Německo, kde podle kancléřky Merklové už nebude potřeba zpřísňovat opatření. Británie registruje přes 84 tisíc případů nákazy a přes 10 000 lidí zemřelo. Dobrá zpráva přišla z kanceláře premiéra Borise Johnsona, který je už v domácím léčení.

Britský premiér Boris Johnson je z nejhoršího venku. Hned po návratu z nemocnice, kde strávil víc než týden, se posadil před kameru, aby všem poděkoval. „Lékaři mi zachránili život - o tom není pochyb. Velmi jim za to děkuji. Zároveň děkuji i vám všem, za úsilí a oběti, které teď přinášíte,“ sdělil prostřednictvím kamer britský premiér. Johnsona čeká domácí léčení. K řízení vlády se tak prozatím nevrací. Právě na britskou vládu se mezitím snáší kritika ze všech stran, že pandemii podcenila.

Po Spojených státech druhá koronavirem nejvíce postižená země na světě, Španělsko, podle tamní vlády začíná postupně dostávat epidemii pod kontrolu. Za posledních 24 hodin tam však v souvislosti s nemocí zemřelo 619 lidí, o stovku více než v předchozí den, kdy byl údaj o počtech mrtvých ovšem nejnižší za poslední tři týdny. Počet nakažených ani obětí však výrazně neklesá - Španělsko zůstává v přísné karanténě.

Po původních pochybách nyní i Španělsko zavádí povinné nošení roušek. Zatím bude platit pro všechny cestující v hromadné dopravě. Vláda chce počínaje zítřkem rozdat 10 milionů roušek.

Po Španělsku je v Evropě, co do počtu nakažených, nejhorší situace v Itálii. Následují Francie a Německo.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688