TNBiz (TN.cz)
Osobní finance  |  12.04.2020 22:07:14

Koronavirus mává s cenami zboží i služeb: Poklesne zájem o potraviny, auta a zájezdy v kolapsovém stavu

Auta, zájezdy, potraviny. To jsou produkty, které vlivem celosvětové krize v příštích týdnech výrazně zlevní. Alespoň podle ekonomů.

Minulý měsíc dokonce ceny potravin celosvětově klesly nejrychleji od roku 2015. Naopak dražší prý bude ovoce a zelenina.

POTRAVINY

Zavřené restaurace a hotely, zásobení lidé trvanlivými produkty. To všechno vede k celosvětově nižšímu zájmu o potraviny. „Obchody se budou snažit nalákat zákazníky snížením cen na akce,“ předpokládá ekonom Štěpán Křeček.

První vlaštovkou jsou vejce průměrně za 2 koruny a dvacet haléřů. Oproti loňsku je to pokles o 28 procent.

OVOCE A ZELENINA

To naopak podraží. Přední evropské vývozce poznamenalo šíření koronaviru a sklizeň i exportní vývoz se zhoršují. „Zdražení dovážených plodin z těchto zemí může být až 20 %,“ uvedl ekonom Lukáš Kovanda. Může se prý také stát, že některé vybrané druhy nebudou vůbec dostupné.

ALKOHOL A CIGARETY

Poprvé v historii podraží krabička cigaret průměrně na více než 100 korun a tvrdý alkohol bude až o 15 procent dražší. „Jiný vývoj by měl být u piva a vína,“ doplnil Kovanda. Zvýšení je dané vyšší sazbou daně.

Cena ropy se na světovém trhu propadla v přepočtu na koruny na minimum, a to za celé období od roku 1999. Předpokládá se, že benzín a nafta budou i nadále zlevňovat. „Myslím si, že by se mohly dostat až k ceně 25 korun za litr,“ dodal ekonom Tomáš Pfeiler. Pod úrovní 30 korun za litr se prý pohonné hmoty udrží ještě dlouho.

AUTA

„Trh s automobily je v kolapsovém stavu,“ potvrdil ekonom Kovanda. „Kdo chce pořídit nové auto, tomu doporučuji počkat. Do budoucna lze očekávat, že ceny aut výrazně zlevní,“ dodal Křeček. „Mohou to být slevy v desítkách procent,“ domnívá se Pfeiler.

Ekonomové od vlády očekávají zavedení šrotovného. Stát by v takovém případě při sešrotování současného auta přispíval na auto nové.

POHONNÉ HMOTY

Pohonné hmoty v ČR dále rapidně zlevňují, benzín letos už o více než pět korun na litr. Čerpací stanice přerušují provoz – úpěnlivě vyhlížejí návrat ekonomiky do normálu. 

S tím, jak na českých silnicích ubývají řidiči ochotní tankovat, klesá navíc čerpacím stanicím objem doplňkového prodeje – například nápojů či potravin. Z tohoto druhotného prodeje přitom v běžných časech měly často citelně vyšší marži než z prodeje samotných paliv. Ve výsledku jsou tak zejména mnohé menší tuzemské pumpy existenčně ohroženy.

ZÁJEZDY

I v této oblasti ekonomové očekávají pokles cen. Cestou, jak zařídit výhodnější dovolené, jsou prý rekreační poukázky, jaké mají už nyní na Slovensku. „To znamená, že zaměstnavatel by přispíval na zájezd na dovolenou, a pak by si to mohl odečítat,“ vysvětlil ekonom Kovanda. 

Výrazné zdražování nehrozí ani u drogistického zboží nebo léků, kde je cena silně regulovaná.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688