Orange Academy (Orange Academy)
Práce  |  12.04.2020 14:58:27

Home office a karanténa z hlediska psychologie

Zůstat nad věcí a zachovat si psychickou odolnost v době koronavirové je docela těžký oříšek. Karanténa trvá už víc jak měsíc a lidé začínají pociťovat nepříjemné psychické stavy. Pandemie koronaviru nás přinutila změnit osobní i pracovní návyky a přetočit biorytmus o několik stupňů jiným směrem. Mnozí zaměstnanci se setkávají vůbec poprvé s tím, že nemohou dlouhodobě chodit do práce, řeší finanční problémy nebo vykonávají svou pracovní náplň na tzv. home office. 

Úzkost, frustrace a stres. Někteří lidí pociťují bezmoc, jsou osamělí nebo se v nich probouzí agrese. Každý na tuto neočekávanou situaci reaguje jinak. Také rodina, která je v malém prostoru dlouhodobě pohromadě a nemá moc možností úniku, se může potýkat s krizí mezi partnery či rodiči a dětmi. Zvlášť u starších dětí v pubertálním věku.

Prioritou lidí by neměla být jen ochrana fyzického zdraví

Nejdůležitější prioritou je u lidí zcela jistě ochrana zdraví. Neměli bychom myslet ale pouze na fyzickou stránku člověka, ale i na tu psychickou. Duševní zdraví má totiž velký vliv na to fyzické. Ve špatném psychickém rozpoložení snadněji onemocníme nebo se hůře pereme s nemocí. Tyto věty se vám mohou zdát otřepané, ale jsou pravdivé.

Základní lidské potřeby jsou v ohrožení

V posledních týdnech zažíváme okamžiky, kdy jdou stranou naše potřeby a chováme se tak, jak se od nás v době pandemie koronaviru očekává. Vláda České republiky vydala jistá doporučení a nařízení, jak zajistit bezpečnost sobě i druhým. Největší vliv má karanténa na finanční příjmy rodiny i na mezilidské vztahy. Ale lidé potřebují pocit jistoty a bezpečí, na to nezapomínejme! Dobré je se zaměřit na pomoc druhým lidem, využít svůj nově získaný volný čas k rozvoji svých koníčků, anebo se vrhnout do studia a něčemu novému se naučit. Třeba se věnujte tomu, co jste dlouhou dobu odkládali.

Přehršel informací versus příjemná nevědomost

Pravda je někde uprostřed. Někteří lidé oceňují, když mají o problému co nejvíce informací, připadají si tak, že mají vše pod kontrolou a nic je nemůže překvapit. V době pandemie nikdo neví, jak tohle všechno bude dlouho trvat a zda je z této situace nějaké východisko. Karanténu neberte jako prázdniny, naopak dodržujte vážně nastolený řád, díky kterému si můžete stanovit každodenní harmonogram činností. Je prokázáno, že dostatek informací může zmírňovat úzkosti, stres a negativní pohled na věc.

Problém je, když hltáte všechny informace na internetu, kterých je opravdu velké množství. Dost často v nich nesedí fakta a názorově se rozcházejí. Zachovejte tedy chladnou hlavu, vezměte rozum do hrsti a čtěte během dne jen relevantní informace o nemoci. 

Kde čerpat relevantní informace o koronaviru?

Aktuální věrohodné informace získáte na lince 1212, na webu Ministerstva zdravotnictví České republiky, a Světové zdravotnické organizace WHO. Nenechte se přemírou dat a informací převálcovat, zkuste zprávy sledovat jen párkrát během dne. Budete-li na tom psychicky opravdu špatně, pro tento účel byly zřízeny i telefonní linky, které se zaměřují na psychickou pomoc v souvislosti s koronavirem, např. prevcentrum.cz nebo delamcomuzu.cz. Většina psychologů a psychiatrů nyní funguje online přes telefon, Skype atd.

Pro aktuální videa z oblasti práce, personalistiky, účetnictví a marketingu odebírejte kanál Orange Academy. Nechybí ani videa pro online výuku anglického a německého jazyka. 

Vyplatí se to!    

Autorka: Zuzana Klímová, garantka rekvalifikačního kurzu Online marketing, který probíhá v Praze, Brně, Ostravě a Zlíně.    

https://orangeacademy.cz/kurzy-marketingu/rekvalifikacni-kurz-online-marketing  

Orange Academy

Orange Academy se zabývá výukou rekvalifikačních kurzů a školení v oblasti účetnictví, mzdového účetnictví, personalistiky a marketingu. Dále nabízí jazykové kurzy s výukou angličtiny a němčiny přímými metodami Effective English® a Effektives Deutsch®. Od roku 1990 absolvovalo kurzy více než 20 000 účastníků ve 34 městech po celé ČR.

Více na https://orangeacademy.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Práce:

Čt   9:16  BDO: Zaměstnávání dohodářů bude výhodné, ale jen když je firmy zaregistrují jako... BDO Česká republika (BDO Česká republika)
Po 12:19  Firemní benefity v roce 2024 Pluxee Česká republika (Pluxee ČR)
11.04.2024  Když se dlouho nedaří získat nové zaměstnání Hays plc (Hays plc)

Přečtěte si také:

16.08.2022Od práce z home-office k nízké produktivitě ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
21.06.2022Tesla propouští a ruší home office Petr Pelc (Zainvestuj.to)
16.03.2021Home office, deprese, Smil a studium na Yale z obýváku Research (Česká spořitelna)





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688