Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Auto Moto  |  11.04.2020 16:38:53

Tesla v Číně v březnu s rekordními prodeji, konkurenční NIO může jen závidět

Kalifornská Tesla již v minulém týdnu zveřejnila výrobní a prodejní údaje za úvodní čtvrtletí letošního roku (více také zde). Bez bližších podrobností tehdy zmínila dosahování rekordní produkce v nové Gigafactory v čínské Šanghaji. A to jak uvedla přes „významné překážky“. Aktuální údaje čínské asociace CPCA (China Passenger Car Association) nyní poodkryly, že v březnu na světově největším čínském automobilovém trhu Tesla dosáhla svého rekordního výsledku.

Zatímco v lednu dle CPCA měla Tesla v Číně prodat 2 620 vozů, v únoru 3 900 vozů, březen již znamenal pokoření hranice 10 tisíc vozů, resp. přesněji 10 160 prodaných vozů. V segmentu elektromobilů tak Tesla měla v březnu mít již podíl asi 30 %. V Číně přitom v globále pokračoval propad automobilového trhu, když v uplynulém měsíci došlo k meziročnímu propadu o více než 40 % na celkových 1,08 mil. prodaných vozů.

TeslaČíně zlevňuje

Tesla před Velikonocemi přistoupila ke změně cen svých vozů, resp. těch v Číně vyráběných. Model 3 s nejdelším dojezdem cca 668 km je nyní jen o 13 % dražší než základní s dojezdem okolo 450 km. Stojí 366 550 Juanů (52 tis. USD) oproti 323 800 Juanů u základní verze. Cena po dotacích může u lepší verze klesnout ještě o více než 27 tis. Juanů k 339 tis. Juanům. Importovaná stejná verze vozu, díky především clu, přitom vyjde o 100 tis. dráže.

Čínští zákazníci se mají dle nových plánů dočkat také v místní továrně vyrobeného vůbec nejlepšího Modelu 3 „Perfromance“. Na trh se má dostat v prvním kvartále příštího roku, když bez dotací má cena startovat na zhruba 420 tis. Juanech. Importovaná verze je nyní nabízena o 90 tis. Juanů dráže.

Nejen ceny vozů, ale i manažerů doznaly změn. Viceprezident automobilkyČíně bude brát o 30 % méně než dosud, o 20 % se pak mají bez bližších podrobností snížit platy na pozicích ředitelů. Výplaty ostatních zaměstnanců TeslyČíně mají zůstat nedotčeny.

Čínská Tesla stále příliš „nestartuje“

Blu Sky Coming neboli modrá obloha přichází. To vlastně v překladu znamená čínský název Weilai jinak mezinárodně prezentované automobilky NIO, jejíž akcie se od září 2018 obchodují v USA na NYSE. V poměru k počtu vydaných akcií, patří vůbec k nejobchodovanějším emisím. A také k nejvolatilnějším. Vzhledem k řadě podobnostem (kopírování…) se pro automobilku NIO brzy zažilo pojmenování „čínská Tesla“.

Vývoj akcií NIO za poslední rok

V červnu to budou již dva roky, co NIO spustila výrobu, resp. prodeje svého 7místného SUV s označením ES8. V čase došlo také na menšího 5místného bratříčka ES6. Expanzivní plány ohledně produkce a prodejů elektromobilů NIO zmiňované před primární emisí již dávno vzaly za své. Jak už jsme dříve informovali, zrušen byl i záměr výstavby vlastní továrny. Elektromobily tak pro NIO produkuje vlastně státem ovládaná automobilka JAC.

NIO prezentovala za březen „robustní“ 117 % meziměsíční nárůst prodejů, když zákazníka si našlo celkem 1 533 vozů. Většinu tvořil elektromobil ES5. Únorové prodeje zkrátka nestály vůbec za nic a vlastně ani předcházející měsíce i celý loňský rok. 

Pokud se totiž ohlédneme zpět až do začátků automobilky, prodeje elektromobilů NIO jsou stále vlastně velmi slabé. Tři měsíce po zahájení prodejů se tehdy v září 2018 prodalo o více než 200 vozů, než letos v březnu. V prosinci 2018 to již bylo přes 3 300 elektromobilů.

 

Každopádně za více než 1,5 roku prodeje vozů NIO dosáhly jen necelých 36 tisíc elektromobilů, z toho letošní úvodní kvartál činil zhruba 3,8 tis. vozů. Výrobní kapacita automobilky JAC, nastavená až na roční produkci 120 tis. vozů, zkrátka stále zůstává zdaleka nenaplněna.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688