mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  09.04.2020 18:37:00

Do ČR se lze ze Švýcarska vracet i nadále! Aktualizace k 10.04.2020

Do ČR se lze ze Švýcarska vracet i nadále! Aktualizace k 10.04.2020

10.04.2020 | Aktualizováno: 09.04.2020 / 18:37

Čeští občané se i nadále mohou přepravit do ČR po vlastní ose.


Autobusy

Pravidelná autobusová doprava již nejezdí, avšak stále je možno dopravit se do ČR různými ad hoc autobusovými komerčními spoji, např. se společnostmi Noblessline a Uchytil. V případě zájmu o příležitostnou repatriační přepravu se mohou všichni cestovatelé obracet přímo na tyto společnosti. Jedná se o zpoplatněné autobusové linky, které Velvyslanectví ČR v Bernu neorganizuje ani neprovozuje. Není tudíž pro ně kontaktní místem.

Poslední autobus před Velikonočními svátky odjel 09.04.2020. Další se předpokládá 24.04.2020, bude-li dostatečný zájem.

UPOZORNĚNÍ: Velvyslanectví ČR v Bernu zdůrazňuje, že pouze zprostředkovává informace dopravců o spojích ze Švýcarska na základě jejich žádostí, a to především proto, aby pomohlo českým občanům v době, kdy je ve Švýcarsku vyhlášen mimořádný stav. Velvyslanectví ČR v Bernu uplatňuje ke všem dopravcům zásadně rovný přístup a v žádném případě nemá nic společného s případnými upoutávkami, reklamou či tvrzeními o společné organizaci přepravy na webových stránkách některých dopravců.

Hromadná repatriace českých občanů proběhla 19.03.2020 a Velvyslanectví ČR v Bernu žádnou další nepřipravuje.

Velvyslanectví ČR v Bernu opakovaně po několik týdnů důrazně doporučovalo českým občanům, kteří nechtějí ve Švýcarsku zůstat, aby využili možnost odcestovat jedním z autobusů. Dopravci samostatně vyhodnocují situaci a mohou se kdykoli rozhodnout přestat ad hoc přepravu zajišťovat, jakmile o ni pomine zájem a ona se pro ně stává nerentabilní. Rozhodnutí o návratu dělá každý dle vlastního uvážení, na vlastní odpovědnost a riziko. Drtivá většina českých občanů, kteří se chtěli vrátit do vlasti, tak již učinila.

Letecká spojení

Švýcarská letiště umožňují cizincům tranzit přes Švýcarsko pouze s potvrzeným návazným letem bez opuštění tranzitního prostoru letiště!

Není tak možné nadále využít švýcarská letiště, zejména Curych, jako místa, ze kterého se Češi z různých koutů světa mohou dostat zprostředkovaně do ČR, aniž by měli zajištěn návazný let, případně mohli jinak hodnověrně doložit opuštění Švýcarska. Švýcaři nedovolují cizím státním příslušníkům, včetně Čechů, kteří nemají pobytové povolení ve Švýcarsku, vstoupit na švýcarské území bez hodnověrného doložení opuštění země.

Velvyslanectví ČR v Bernu proto důrazně doporučuje českým občanům, kteří mají zajištěn let pouze na švýcarská letiště bez návazného spoje ze Švýcarska, aby svou situaci řešili ještě před nástupem do letadla ve své současné destinaci se svou leteckou společností nebo jiným prodejcem letenky. Jinak jim velmi reálně hrozí, že je bude muset jejich letecká společnost dopravit zpět do místa, ze kterého vyletěli. V lepším případě uvíznou na dlouhou dobu v prostorách tranzitu švýcarských letišť, než si zajistí odlet ze Švýcarska.

V případě potřeby je dále možné rezervovat letenky do Berlína/Mnichova/Frankfurtu nad Mohanem a Vídně a na hranice ČR se přepravit dostupnou hromadnou dopravou (nejčastěji je k dispozici vnitrostátní vlaková doprava). Např. z Mnichova se dá také jet vlakem do Železné Rudy. Z hraničního přechodu cestovatelům může pomoci se zajištěním přepravy jejich rodinný příslušník. Rovněž je může vyzvednout na letišti v zahraničí, vztahuje se na něj výjimka pro vycestování z ČR, pokud předloží kopii letenky. Opustí-li nicméně území ČR, bude se povinná 14-denní karanténa vztahovat i na něj.

UPOZORNĚNÍ: Při letecké dopravě do SRN s návaznou individuální pozemní dopravou do ČR se doporučuje dotázat se Velvyslanectví ČR v Berlíně nebo Generálního konzulátu ČR v Mnichově, zda je nutno pro německé úřady jejich potvrzení o tom, že se jedná jen o tranzit Německem se zajištěnou dopravu až do ČR.

Pozemní doprava – osobní automobil

Občany, kteří plánují opustit Švýcarsko osobním automobilem, upozorňujeme, že německé úřady umožňují tranzit přes své území cizincům jen do státu jejich tzv. obvyklého bydliště. Čeští občané, kteří žijí nebo pracují ve Švýcarsku, mají obvyklé bydliště ve Švýcarsku. Má-li jejich automobil švýcarskou státní poznávací značku, mohl by jim být vstup na území SRN ze Švýcarska odmítnut. Má-li jejich automobil českou státní poznávací značku, mohl by jim být vstup na území SRN odmítnut při snaze o návrat do Švýcarska. V dané souvislosti Velvyslanectví ČR v Bernu připomíná, že jeho působnost je dána pro území Švýcarské konfederace a Lichtenštejnského knížectví. Není tudíž příslušné pro komunikaci s německými či rakouskými úřady.

K zodpovězení dotazů spojených s transitem do ČR přes území SRN, resp. Rakouska, je kompetentní Velvyslanectví ČR v Berlíně a Generální konzulát ČR v Mnichově, resp. Velvyslanectví ČR ve Vídni.

UPOZORNĚNÍ - karanténa: Na cestovatele, kteří se navrátí ze zahraničí do ČR, se vztahuje povinnost následné 14-denní karantény.

Prosíme všechny o trpělivost a slušnost při komunikaci se zástupci Velvyslanectví ČR v Bernu.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688