mpo.cz (MPO)
Z domova  |  09.04.2020 00:00:00

Nouzový stav se prodloužuje do 30. dubna, obnovuje se NERV

 
Publikováno:
9.4.2020
Autor:
Odbor komunikace

Vláda na mimořádném jednání ve čtvrtek 9. dubna v kontextu s vývojem pandemie koronaviru rozhodla, že se nouzový stav v České republice prodlouží do 30. dubna 2020. Na prvním místě totiž musí být ochrana zdraví. Ministři také schválili finanční podporu kulturních institucí a umělců, novelu zákona o spotřebních daních, omezený provoz úřadů do 19. dubna 2020 a zmírnění některých hygienických opatření. Rovněž se obnoví národní ekonomická rada vlády, tedy tzv. NERV tvořený z renomovaných ekonomických expertů.


Nouzový stav měl původně platit do 11. dubna, prodloužit by se ale měl do konce měsíce. Důvodem je situace s pandemií koronaviru a nutné pokračování mimořádných opatření proto, aby se chránilo zdraví občanů. V souvislosti s bezpečností v zemi dojde k personálnímu posílení Policie ČR a příslušníků Celní správy o vojáky v činné službě, pomohou při ochraně hranic a dalších úkolech. Víc na http://www.mocr.army.cz/informacni-servis/zpravodajstvi/navyseni-poctu-vojaku-k-plneni-ukolu-policie-ceske-republiky--220722/.

Schválena byla také finanční pomoc kulturním institucím a umělcům, kteří kvůli vládním karanténním opatřením přišli o zdroj obživy. Z vládní rozpočtové rezervy se uvolní 770 milionů korun na podporu nestátních uměleckých subjektů a až 300 milionů korun na sanování dopadů na příspěvkové organizace Ministerstva kultury v závislosti na tom, zda omezení přijatá vládou budou trvat i po 31. květnu. Peníze se využijí například na zpřístupňování umění prostřednictvím digitálních technologií, podporu regionální kultury a další nezávislé umělecké subjekty. Víc na https://www.mkcr.cz/novinky-a-media/vlada-schvalila-balicek-ministra-zaoralka-na-zachranu-kultury-4-cs3727.html.

Vláda také schválila novelu zákona o spotřebních daních. Má o měsíc prodloužit lhůtu pro skladování jednotkových balení cigaret, které jsou určeny k přímé spotřebě s tabákovou nálepkou, jež odpovídá sazbě daně bezprostředně předcházející nové sazbě daně. Dále se připravuje hromadné prominutí daně z přidané hodnoty a správního poplatku u zboží či služeb, které se bezúplatně dodávají poskytovatelům zdravotních služeb, základním složkám integrovaného záchranného systému, Armádě České republiky a zařízením sociálních služeb. Rovněž by se měl prominout správní poplatek spojený s vydáním potvrzení o bezdlužnosti nebo o stavu osobního daňového účtu.

Roušky nově nebudou muset mít v autě kromě řidiče i spolucestující rodinní příslušníci žijící ve společné domácnosti, řidiči MHD v uzavřených kabinách a nosit je nemusí ani osoby se závažnými poruchami autistického spektra. Zrušil se také dosavadní zákaz pro lékaře a zdravotníky vybírat si po dobu nouzového stavu dovolené.

Rovněž se na základě návrhu ministerstva novelizovala nařízení o kritériích pro určení prvku kritické infrastruktury. Nově do ní spadají i klíčoví výrobci léčivých přípravků s výrobním závodem na území České republiky.

Dojde také k obnovení činnosti Národní ekonomické rady vlády (NERV), vláda jmenovala její členy. Jde o renomované experti z oblasti bankovnictví, hospodářské politiky, ekonomie i zástupci velkých firem, například Škody Auto, ČEZ či Coca-Coly.

Kompletní výsledky jednání vlády najdete na http://www.vlada.cz/cz/tiskove-zpravy/vysledky-jednani-vlady-9-dubna-2020-180958/.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688