TNBiz (TN.cz)
Z regionů  |  10.04.2020 00:00:00

Nákaza Covid-19 bují na Domažlicku. Obyvatele čeká zpřísnění opatření

V přepočtu na počet obyvatel je momentálně nejvíce zasaženou oblastí Domažlicko. V jednu chvíli se údajně uvažovalo o karanténě pro celé město, ale to už prý nehrozí. Starostové okolních obcí však dodnes neměli informace ani o počtu nakažených, ani o plánovaných opatřeních. Až odpoledne hygienici konečně promluvili. Domažlicko čekají přísnější opatření.

Raketový nárůst nemocných a bezradní starostové bez informací. To je současný obraz Domažlicka. Aktuálně je na Domažlicku 209 potvrzených případů. Kolik nakažených ale připadá na město Domažlice, starosta stále neví. "Nevím, jestli ta situace je kritická tady, nebo je kritická na jiných místech okresu. Stačilo by mi, kdybych alespoň takovou informaci měl," svěřil se TV NOVA Zdeněk Novák, starosta Domažlic.

Hygienici ovšem dlouho zarytě mlčeli. Prý jim to nařizuje zákon. "Jsme vázáni pokynem ministerstva zdravotnictví, že máme informovat o počtu nemocných maximálně do úrovně okresů," prohlásil jeden z hygieniků.

Ve středu, kdy se dokonce roznesla zpráva o možné karanténě Domažlic, lidé zpanikařili. A starosta neměl v rukávu nic, čím je uklidnit. "Je lepší vědět i kdyby negativní informaci, ale mít ji potvrzenou než se pohybovat mezi nejistotami, to je špatně," řekl Novák.

První konkrétní informace přišla až ve čtvrtek. "My jsme se dohodli, že nechceme dělat takováto karanténní opatření," prohlásil na tiskové konferenci ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Odpoledne se hygienici se starosty spojili prostřednictvím videokonference a konečně zazněl plán opatření. "Například jsme apelovali na starosty, aby neotvírali ještě sportoviště, a že srocování více jak dvou lidí ještě není dobré," řekl plzeňský hejtman Josef Bernard.

Rozhlasem a letáky se lidé postupně dozvědí o bezpečnostních opatřeních, kraj poskytne zásoby desinfekcí a zvýší se testování. Se špatnou komunikací s hygieniky měli problém už starostové uvězněných obcí Litovel a Uničov. V Uničově se k přesným číslům prý nikdy nedostali.

"Izolace v té době byla šok pro všechny, my jsme neměli informace ani hodinu dopředu. Ve tři hodiny jsme měli telefon a už ve 3 bylo všechno zavřeno," přiblížil starosta Litovle Viktor Kohout.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688