Jiřina Kavková (Kurzy.cz)
Podnikání  |  09.04.2020 20:29:55

"I když je to těžké, řemeslo na hřebík nepověsíme!" říkají čeští řemeslníci

Portál NejŘemeslníci.cz provedl průzkum mezi českými řemeslníky,zaměřený na stav českého řemesla v době koronavirové krize. Dotazníkového průzkumu se zúčastnilo 532 řemeslných subjektů z celé ČR. Z odpovědí vyplývá, že ačkoli každému druhému řemeslníkovi citelně ubylo zakázek a více než třetina z nich nemá úspory vůbec žádné, nebo pouze na jeden měsíc, nehodlají to vzdát! I přes finanční těžkosti a nejistotu ohledně budoucnosti chce většina z nich pokračovat. Přesto 16% dotázaných přemýšlí o ukončení živnosti. Pomoc od státu jako dostatečnou vnímá pouze 20% respondentů.

Řemeslníci mohou a chtějí pracovat

Drtivá většina z nich (93%) může plně nebo částečně pracovat, přesto takřka polovina (49%) pociťuje nedostatek zakázek. Více než polovina řemeslníků (55%) to připisuje obavám zákazníků o jejich zdraví, případně omezením daným vládou (19%).

Řemeslníci však aktivně řeší získávání nových zakázek s možností okamžité realizace (63%) a nebo si připravují zakázky na později (27%). Jen desetina řemeslníků teď práci neshání (8%) nebo ji vůbec neřeší (3%).

Rušení nasmlouvaných zakázek ze strany zákazníků pociťuje necelá polovina oslovených řemeslníků (39%), čtvrtina (27%) je pak odkládá na později. Velká část (49%) řemeslníků však vnímá jako hlavní problém nedostatek nových zakázek.

Bez zakázek a bez pomoci dlouho nevydrží, roli státu však vnímají spíše negativně

Více než třetina řemeslníků pomoc od státu spíše nepociťuje (32%) nebo dokonce vůbec neregistruje (32%) Pozitivně jeho roli vidí jen pětina dotázaných (20%).Přitom část z nich (14%) nemá žádné finanční rezervy v případě výpadku příjmů. Někteří mají rezervy maximálně na měsíc (22%) či dva (19%). Na více jak 2 měsíce má rezervy jen necelá pětina (19%) oslovených řemeslníků.

O jakou pomoc od státu mohou konkrétně požádat ve většině případů řemeslníci informace mají (71%). Přesto pětina (20%) cítí nedostatečné informace a část respondentů (8%) nemá vůbec představu, na co má nárok.

Živnostníci bez zakázek dlouho nevydrží

Ze státních opatření pak vidí jako nejpřínosnější odpuštění minimálních záloh na sociálním pojištění (58%). Necelá polovina řemeslníků také ocenila, již schválenou, přímou podporu OSVČ ve formě 25 000 (49%) nebo odložení daní za rok 2019 (19%). Méně oslovených pak bere za přínosné ošetřovné (14%), vyhlášení dotačních programů (10%), bezúročné půjčky (9%) či využití okamžité hmotné pomoci (8%).

Hlavní je zdraví, ale my to nevzdáme!

Necelá pětina oslovených (16%) přemýšlí v souvislosti se současnou situací o ukončení živnosti. Drtivá většina (80%) o tom však neuvažuje a pro část z nich (45%) to vůbec nepřipadá v úvahu. A co řemeslníci nejčastěji vzkazují? Především všem přejí pevné zdraví a věří, že se vše brzy v dobré obrátí.



K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688