Research (J&T BANKA)
Akcie ve světě  |  09.04.2020 18:34:01

Příští týden v zámoří začíná výsledková sezóna, u nás AVAST

Týden před velikonočními svátky se trh zabýval vývojem kolem Covid-19, mimořádným a současně odloženým jednáním zemí těžící ropu (OPEC i země mimo OPEC) a nepokračováním v kampani o Bílý dům Bernie Sanderse. V šíření koronaviru Covid-19 se situace postupně stabilizuje v počtu denně nakažených v Itálii a relativně i ve zbytku Evropy. Nicméně USA prozatím na svůj kulminační bod čeká, ale zdá se, že již nemusí být daleko, pokud se bude situace vyvíjet podobně jako v Evropě. Tyto zprávy působí pozitivně na investorský sentiment, i když neznamenají, že je vše již v pořádku, ale naznačují, jak velký může být reálný dopad preventivních opatření na ekonomiku, která mají zabránit ve větším šíření nákazy.
Vedle epidemiologické křivky trh čekal na dohodu na úrovni ministrů EU, která by mohla přinést společný plán podpory. Nicméně toho jsme se do čtvrtka nedočkali. Vedle toho jiné země postupně oznamují další balíky podpory v rámci hospodářské politiky (především znovu Fed).
Nervozita na ropě gradovala po oznámení, že plánované setkání zemí těžících ropu bude odsunuto z pondělí na čtvrtek. Na trhu se objevovaly spekulace, jak bude zřejmě vypadat dohoda o snížení těžby. Nicméně do čtvrtečního podvečera se oficiální prohlášení neobjevilo.
Trh rovněž přijal pozitivně odstoupení levicově zaměřeného kandidáta na Bílý dům Bernie Sanderse.
Především lehce povzbudivé informace o epidemiologickém vývoji v Evropě a další kroky hospodářské politiky přispěly k růstovému výsledku na akciových indexech. Konkrétně pak americký index S&P 500 poskočil o 12,4 % t/t. Evropa prostřednictvím indexu EuroStoxx 600 přidala 7,3 % t/t. Domácí index PX vykázal růst o 8,5% t/t na 840 bodů.

Společnosti na BCPP
Americká telekomunikační společnost AT&T, která vlastní 75% podíl v CME, vydala prohlášení pro investory, v němž se mimo jiné vyjádřila i k prodeji CME. AT&T své akcionáře informovala především o svém financování a cash flow a v souvislosti s tím uvedla, že do konce roku očekává výnos cca 2 mld. USD z prodeje podílu v CME, nemovitostí a vysílacích věží. Doplňujeme, že v rámci dohodnutého prodeje CME skupině PPF by AT&T měla za svůj podíl získat cca 1,1 mld. USD. Vyjádření je v souladu s očekáváním CME, že prodej do rukou PPF má být dokončen kolem poloviny roku. Připomínáme, že v rámci schválené smlouvy o prodeji obdrží držitelé kmenových akcií 4,58 USD/akcie (nyní asi 114,20 /akcie). Akcie zakončily týden na 84 (+17,3 % t/t).

Agentura Fitch snížila výhled ratingu Komerční banky a České spořitelny ze „stabilní“ na „negativní“. Důvodem je očekávané zpomalení ekonomické aktivity v České republice. Komerční banka zakončila týden na 566 (+15,3 % t/t) a Erste Group (mateřská společnost České spořitelny) zakončila páteční seanci na 485 (+12,8 % t/t).

Poslanecká sněmovna v úterý schválila prodloužení nouzového stavu do 30. dubna. Nouzový stav platí v ČR od 12. března, kdy ho na prvních 30 dní nařídila vláda, o dalším prodloužení musí rozhodnout Sněmovna. Vláda původně žádala prodloužení nouzového stavu do 11. května, ale poslanci schválili kratší prodloužení.

Poslanecká sněmovna rovněž schválila úpravu zákona o ČNB, která jí umožní obchodovat s cennými papíry na finančních trzích. Nově ČNB bude moci kupovat státní dluhopisy s delší splatností, firemní dluhopisy a problémové úvěry. Další změna nastává v tom, že ČNB bude moci obchodovat kromě bank i s dalším institucemi (pojišťovny, fondy). ČNB si od nových pravomocí slibuje, že jí zlepší možnosti jak stabilizovat finanční systém a dluhopisové trhy. Vůči původnímu vládnímu návrhu poslanci omezili tyto nové pravomoci ČNB časově jen do konce příštího roku.

Nejvíce rostoucí akcii minulého týdne byla CME (+17,3 % t/t na 84 ). AT&T, které drží v CME 75% podíl, oznámila v rámci prezentace investorům, že počítá s prodejem podílu v CME zhruba do poloviny letošního roku. To odpovídá i dosavadním prohlášením ze strany CME. Informace od AT&T mírnila spekulace o možném neuskutečnění transakce s PPF, která by měla minoritním akcionářům přinést 4,58 USD za kmenovou akcii CME. Naopak nejvíce klesající akcií týdne byl PFNonwovens (-1,6 % t/t na 602 ). Na titulu se neobjevila žádná kurzotvorná informace. Nízký podíl volně obchodovatelných akcií a aktivita na titulu působí výkyvy na obě strany i bez patřičných zpráv.

Výhled na příští týden
Po velikonočním prodlouženém víkendu (včetně pondělí) čeká zkrácený obchodní týden většinu Evropy, ale zámoří je otevřeno i v pondělí. Investoři budou sledovat vývoj epidemiologických křivek, analyzovat výsledky jednání zemí těžících ropu a G20 a soustředit se na start výsledkové sezóny v zámoří.
Epidemiologické křivky, respektive menšící se počet denně nově nakažených spolu s podpůrnými kroky hospodářské politiky by mohly být podpůrnými argumenty pro klidnější obchodování. Podrobná analýza výsledku jednání zemí těžících ropu může na ceny ropy potažmo sektor těžařů ropy přinést zvýšenou volatilitu.
Zahájení výsledkové sezóny, kde tradičně otevřou velké bankovní domy, může na trh opětovně vrátit volatilitu. Společnosti budou muset investorům předvést svůj názor na dopad Covidu-19 na jejich hospodaření. Právě banky by mohly být jedny z nejvíce postižených segmentů a to nejen z krátkodobého hlediska, ale v prostředí nulových sazeb i z toho střednědobého. Celkově očekáváme, že se bude mísit relativně uklidněná nálada z šíření viru a podpůrných kroků hospodářské politiky na jedné straně, se spíše nepříznivými informacemi z výsledkové sezóny, kde bude záležet, jak moc trh s danými informacemi počítá. Dle našeho názoru neleze vyloučit, že si aktuální růstový trend vybere přinejmenším krátkodobě pomyslný oddychový čas.

Z domácích zpráv se zaměříme na čtvrteční vybraná data Avastu za 1Q20. Očekáváme tržby 212 mil. USD (+0,1 % r/r) a EBITDA 117,5 mil. USD (beze změny r/r). Důvodem absence meziročního růstu je zrušení Jumpshotu. Srovnatelný růst (bez vlivu Jumpshotu) by byl 5-6 % r/r. Očekáváme, že management zopakuje výhled, čímž by měl potvrdit relativně nízký dopad současné situace na hospodaření společnosti.

Z makroekonomických zpráv se zaměříme v USA na úterní maloobchodní tržby za březen (oček. -6,0 po -0,5 % m/m), průmyslovou produkci za březen (oček. -4,0 po +0,6 % m/m) a čtvrteční týdenní data z trhu práce, která aktuálně nejrychleji ukazují na vliv koronaviru na US ekonomiku. V Číně se zaměříme na úterní data o obchodní bilanci, kde se čeká meziměsíční pokles exportu (-14 %) i importu (-9,8 %) v dolarovém vyjádření, páteční data z průmyslové produkce za březen (oček. -5,4 %) a HDP za 1Q20 (oček. -6,0 po +6,0 % r/r).


J&T BANKA, privátní banka úspěšných:

Od roku 1998 se staráme o investice a finance těch nejbohatších, těch nejnáročnějších. Individuální přístup a maximální komfort je cítit ve všem, co děláme. Jsme privátní bankou, která klientům pomáhá majetek zhodnotit, ochránit a předat dalším generacím a v neposlední řadě si ho také užít. Učíme se od těch nejlepších a rosteme spolu s našimi klienty.

Vedle komplexních služeb family office a privátního bankovnictví poskytujeme specializované financování v oblasti real estate a podnikových akvizic. Do bankovního holdingu J&T patří kromě české J&T Banky její slovenská pobočka, ruská banka J&T Bank ZAO a banka J&T Bank and Trust se sídlem na Barbadosu.

Více informací na: www.jtbank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688