Václav Horák (AliaWeb)
Akcie v ČR  |  14.10.2002 09:57:49

ČEZ (nejen) k novému sídlu za 630 mil.Kč


Oficiální zpráva ČEZ:

Nová administrativní budova hlavní správy ČEZ, a. s. získala titul „Stavba roku 2002“. Toto ocenění je udělováno investorovi, architektovi a hlavnímu dodavateli stavby a od roku 1992, kdy byla založena nadací ABF, je nejvýznamnějším oceněním architektonického a stavebního umění v České republice. Cenu předal 12.září tohoto roku, u příležitosti konání stavebního veletrhu For Arch, ministr průmyslu a obchodu ČR Jiří Rusnok. 

Porota, složená ze zástupců Nadace pro rozvoj architektury a stavebnictví, časopisu Stavitel, ministerstva průmyslu a obchodu ČR a Svazu podnikatelů ve stavebnictvíČR, ocenila „vysoce sofistikovanou budovu s významně ekonomizovanou spotřebou energie, se zřetelem k uměřenému výrazu“. Sídlo hlavní správy ČEZ, a. s. používá pasivních a aktivních prostředků ke snížení energetické náročnosti a je první administrativní budovou v ČR, která využívá ve většině kancelářských prostor noční vychlazování a přirozenou ventilaci, čímž doplňuje mechanické větrání a nahrazuje náročné klimatizační systémy. 

Investorem budovy byla developerská společnost AB Michle s.r.o., která je dceřinou společností ČEZ. Budova, včetně vnitřního vybavení, byla pořízena s 3% úsporou oproti rozpočtovaným nákladům.  

Za vložených cca 630 mil. (z toho 420 mil. formou navýšení základního kapitálu a 210 mil. formou příspěvku na posílení základního kapitálu) byla tato budova postavena v dohodnutých termínech od listopadu 2000 do února 2002. Následně budovu odkoupila společnost ČEZ za cenu 630 mil. a poté i snížila svůj vklad ve společnosti AB Michle o 210 mil. (tedy o příspěvek na posílení základního kapitálu). Zbývajících 420 mil. základního kapitálu je na hotovostních účtech AB Michle, připraveno na plánovanou výstavbu druhé budovy v těsném sousedství stávající, která bude využita je ke komerčním účelům nebo pro účely ČEZ, a. s. a jeho případného strategického partnera. 

Akciová společnost ČEZ postupovala ve věci výstavby nové správní budovy v naprostém souladu s platnou legislativou. Všechna rozhodnutí a představenstvem provedené kroky byly analyzovány po ekonomické i právní stránce a průběžně o nich byla informována (o tomto bodu jednala více jak 6x) dozorčí rada společnosti. V neposlední řadě se tímto bodem zabývala i letošní valná hromada ČEZ, a. s.,  která rozhodla o změně sídla společnosti.

Oproti původnímu sídlu hlavní správy ČEZ, a. s. je administrativní budova v Duhové ulici plošně třikrát menší, což spolu s moderními technologickými prostředky vytváří podmínky pro nižší provozní náklady. Nemalou úsporou jsou i stovky kopírek, ledniček, faxů, atd. které u velkoprostorových kanceláří jsou minulostí, spotřeba papíru se snížila téměř na polovinu. 

Původní budova v Jungmannově ulici zatím zůstává v majetku ČEZ, a. s.. Ačkoli dosud obdržené nabídky výrazně převyšovaly pořizovací cenu budovy nové, ale i zůstatkovou hodnotu původního komplexu, nedosáhly úrovně opravňující je (s péčí řádného hospodáře) akceptovat.

Je pochopitelné, že přestěhování asi 400 zaměstnanců hlavní správy ČEZ, a. s. do nových velkoprostorových kanceláří, které spoluvytvářejí podmínky pro lepší komunikaci a zvýšení výkonnosti, nemá jenom příznivce. Zpochybňování postupu pořízení nové budovy a vyvolávání otázek spojených s její výstavbou se hodí nejen odpůrcům změn, ale je vítaným tématem i pro řadu oponentů propojení distribučních firem s ČEZ.


Ceny ojetých vozů v ČR - zářijový UPDATE !

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688