Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  09.04.2020 15:09:29

Omlácené trhy ohrožují teď tuto investiční strategii: dividendové akcie

Hluboký hospodářský propad vyvolaný nákazou Covid-19 ohrozil oblíbenou investiční strategii: nakupování dividendových akcií, napsal server CNBC. Tyto akcie bývají velmi oblíbené v období obrovských tržních turbulencí, protože akcionářům poskytují dividendu čili garantovanou návratnost, vyplácenou ze zisku nebo rezerv dané společnosti obvykle jednou za rok.

Tento investiční přístup se ale kvůli koronavirové krizi nyní zmítá v křečích. Mnoho firem totiž výplatu dividend pozastavilo. Výnosy se jim v časech sociálního distancování a utlumené poptávky mnohdy rozplynuly a kolabující trhy zavdávají k obavám o jejich schopnost splácet dluhy. Firma tak raději schraňují hotovost.

„U společností s vysoce udržitelným tokem hotovosti v tradičně výnosných sektorech jako telekomunikace, infrastruktura a nemovitostní fondy se nečeká, že budou snižovat dividendu, takže když to udělají, je to pro investory šok,“ řekl CNBC Sat Duhra, manažer ve správci aktiv Janus Henderson.

Plány na výplatu dividend v tomto roce už zrušily velké finanční instituce jako HSBC a Standard Chartered. To samé chtějí udělat i Airbus a Rolls Royce. Energetičtí giganti jako Exxon Mobile nebo Royal Dutch, které v minulosti vyplácely velkorysé dividendy, se uchylují ke snižování kapitálových výdajů a získávání dalších finančních prostředků jenom proto, aby svoje dividendové sliby vydržely.

Pozornost je teď upřena na americké banky. Poté, co o pozdržení výplaty dividend bankovní domy ve své zemi požádala centrální banka Nového Zélandu a následně australský finanční regulátor. Za zmínku stojí také obdobné doporučení České národní banky, které se vztahuje na lokální banky, pojišťovny a penzijní společnosti. Z listovaných bank ji zatím vyslyšely Moneta a KB, Erste poslechla obdobnou výzvu rakouského regulátora.

Dividendy pozastavily britské banky a nejnověji i některé britské pojišťovny. Rostou proto obavy, že americké banky by mohly dividendy rušit také.

Duhra podle svých slov omezil v poslední době svoje alokace na energetické tituly i banky, přičemž obavy týkající se schopnosti firem vyplácet dividendy byla jedním z důvodů tohoto kroku. Stejný pohled platí i pro singapurské REIT, tedy nemovitostní fondy v Singapuru, které byly dosud dividendovými miláčky.

Někteří investoři už začali vyjadřovat nesouhlas. Třeba v případě HSBC její podílníci volají po mimořádné valné hromadě, kde by zjišťovali možné kroky vůči bance za to, že dividendu za minulý rok smázla se stolu. Možnosti investorů jsou ale v podobných případech omezené, podotýká CNBC.

Janus Henderson na konci února zveřejnil zprávu o globálním dividendovém indexu, podle které si firmy v USA a Japonsku vedly v poslední dekádě z hlediska dividendového růstu nejlépe. V loňském roce se vedlo i firmám v Evropě, Hongkongu a Kanadě, naopak evropské firmy za svou globální konkurencí zaostávaly. Nejrychleji loni rostly ropné dividendy. Lídrem ve výplatě dividend byly v posledních letech ale technologické tituly.

Podle Credit Suisse ale dividendové akcie ve vybraných sektorech stále skýtají potenciál pro investory, i když jsou velké části finančního trhu zdecimované. Švýcarská banka tedy souběžně s detekcí aktuálních ekonomických reálií doporučuje větší expozici na sektor základního zboží, zdravotní péče, nemovitostí a telekomunikací. Na svůj seznam investičních tipů v nedávné době zařadila firma jako Sanofi, BAE Systems, Philip Morris a Elisa. Naopak z něj vyřadila velká jména jako BlackRock a BP kvůli obavám ohledně sektorů, které reprezentují.

Zdroj: CNBC

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste