Internet a telefony  |  09.04.2020 14:20:11

Mobily během pandemie používá častěji 70 % lidí, prodej herních počítačů v Česku stoupl téměř o třetinu

Preventivní opatření proti šíření koronaviru zvedají žebříčky konzumace filmů, hudby či her. K nadprůměrnému využívání telefonu se například přiznalo 70 % respondentů průzkumu společnosti GlobalWebIndex. Silnější nápor pociťují i herní platformy, prodeje herních počítačů a notebooků zaznamenaly podle společnosti eD system oproti loňsku 28% nárůst. Vyšší návštěvnost hlásí také stránky s lechtivým obsahem.

Během koronavirové pandemie sleduje až 36 % lidí výrazně častěji zpravodajství. Zájem o něj roste nejrychleji ze všech sledovaných aktivit napříč státy i věkovými skupinami s výjimkou „generace Z“. Tedy lidí pod 25 let, kteří raději sledují seriály a filmy a tráví čas s rodinou, jak vyplývá z čerstvého průzkumu společnosti GlobalWebIndex. Po tištěných médiích nyní častěji sáhne jen 5 % světové populace. Zátěž naopak zažívají elektronická zařízení. „Chytré telefony nyní více využívá 70 % respondentů průzkumu. Vedou mezi nimi Španělé a Italové. Za telefony následují laptopy, ke kterým častěji usedá 40 % lidí, a stolní počítače s nárůstem 32 % oproti běžnému stavu,“ říká Adéla Denková z analytického projektu Evropa v datech.

Více času na počítačové hry

Jedním z důvodů je i osmnáctiprocentní přírůstek lidí, kteří během výjimečného stavu častěji hrají počítačové hry. Největší herní platforma Steam v březnu zaznamenala o téměř 24 % více uživatelů oproti únoru a až 37% nárůst ve srovnání s loňským březnem. To se projevuje i na prodejích hardwaru. „V prodeji herních počítačů a notebooků jsme za letošní březen zaznamenali 28% nárůst oproti minulému roku,“ říká Šimon Churý, ředitel marketingu společnosti eD system, která distribuuje elektroniku.

„Částečně je to skutečně způsobeno tím, že lidé mají na hraní více času. Svou roli ovšem sehrály také zprávy o možné nedostupnosti a zdražení komponent, což některé zákazníky motivovalo k rychlejšímu nákupu za staré ceny,“ vysvětluje. Někteří lidé podle něj také mohli sáhnout po dražším počítači nebo notebooku proto, že výpadek výrobních kapacit v Číně na začátku roku způsobil nedostatek skladových zásob u standardních produktů. „Vyšší cenové kategorie už pak mohou být díky své konfiguraci považovány za herní stroje,“ říká Churý.

Program domácího kina

Lidé v izolaci si také krátí čas sledováním filmů a seriálů dostupných skrze online streamovací služby. Jednou z nejznámějších je Netflix, který funguje ve 190 zemích světa. V době, kdy většina akcií zažívá propad, se Netflix drží na podobných číslech jako na začátku března. Tehdy vyšla cena jedné akcie Netflixu zhruba na 381 dolarů a k prvnímu dubnu se cena propadla jen na 364 dolarů. „Nárůst sledovanosti ovšem zažívají i filmy pro dospělé. Web Pornhub například začal v některých zemích poskytovat prémiový obsah zdarma. Nejprve k tomuto kroku přistoupil v zasažené Itálii, kde takto návštěvnost služby stoupla přes noc o polovinu,“ říká Adéla Denková z Evropy v datech.

Česko se řadí k zemím, kde během epidemie začalo Pornhub nově sledovat více žen než mužů. Zatímco mužských diváků u nás přibylo pouze 15 %, přírůstek ženských divaček byl téměř dvojnásobný. Slováci zase na Pornhubu zabodovali ve vyhledávání klíčových slov coronavirus, corona virus, corona či covid. Mezi 20. únorem a 16. březnem to byli právě naši východní sousedé, kdo tato témata vyhledával nejčastěji.

Písnička na konec

Nemoc COVID-19 se promítá také do statistik hudebního průmyslu. Streamovací služba Spotify sleduje i žebříček virálnosti, tedy statistiku úspěšnosti písní na sociálních sítích. V top desítce virálních hitů českých uživatelů Spotify se na konci března držely tři písně, které v názvu obsahují slovo „Corona“. Ve světovém srovnání tohoto umístění dosáhl pouze americký rapper LIL NYX se svou novinkou Corona Virus. Ten ve virálnosti dosáhl na konci března na celosvětovou jedničku, zatímco u nás se musel spokojit se čtvrtou pozicí.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688