Martin Krištoff (CFD World)
Okénko investora  |  09.04.2020 09:49:18

Pandemie letos uvalí Japonsko do hluboké recese

Očekává se, že Japonsko se v tomto roce dostane do hluboké recese. Národní banka Japonska (Bank of Japan – BoJ) chystá pobídky v podobě uvolnění měnové politiky.

Pandemie narušila dodavatelské řetězce a vážně poškodila odvětví cestovního ruchu, zatímco pravidla sociální distance k zabránění šíření viru způsobily další zátěž pro hospodářskou činnost, čímž se Japonsko dostává do hluboké recese.

Japonský premiér Shinzata Abe v úterý vyhlásil nouzový stav v boji proti pandemii koronaviru ve velkých populačních centrech a zveřejnil stimulační balíček téměř 1 bilion dolarů na zmírnění ekonomického dopadu.

Třetí největší ekonomika na světě by podle prognóz měla zaznamenat pokles anualizovaného HDP o 3,7% za období prvního kvartálu (leden - březen) a 6,1% v dubnu až červnu. Tyto poklesy následují a budou následovat po tom, jak v posledním čtvrtletí 2019 anualizované HDP pokleslo o 7,1%, kdy hospodářství zasáhlo zvýšení daně z obratu, které bylo zavedeno v říjnu.

Šlo by tedy o první tři za sebou kvartální propady po delším období. Naposledy Japonsko podobné situaci čelilo v období od října 2010 do června 2011 v době zemětřesení a tsunami v Japonsku. Problémem zůstává to, že pokud se i ohnisko v industrializovaných zemích uklidní, v rozvíjejících se zemích by mohla přetrvávat nestabilita.

Pandemie koronaviru by také mohla tlačit na snižování cen, protože politika sociálního "odstupu" mezi lidmi drží nakupujících ve svých příbytcích. Jádrová spotřebitelská inflace, která vylučuje volatilní náklady na čerstvé potraviny, bude ve druhém a třetím čtvrtletí pouze 0,1% a v říjnu až prosinci klesne na 0,3%.

Nejpravděpodobnějšími kroky ze strany Japonské Národní banky, které by mohla podniknout, je zvýšení nákupů aktiv, jako jsou podnikové dluhopisy.

Martin Krištoff

hlavní analytik CFD World

Martin Krištoff je hlavní analytik v CFD World. Před tím působil více než dva roky jako finanční analytik u obchodníka s cennými papíry CAPITAL MARKETS, o.c.p., a.s. Věnoval se zejména portfolio managementu a analýzám akciových titulů z hlediska fundamentálních i technických ukazatelů. Nadále se zabývá fundamentálními a technickými analýzami především akciových titulů."





CFD WORLD

CFD WORLD poskytuje komplexní globální a investiční služby. Kromě možnosti obchodovat forex a CFD na akciích, komoditách a indexech mohou také klienti obchodovat s fyzickými akciemi. Začínající investoři uvítají příjemné a uživatelsky přívětivé rozhraní platformy MT5. Zkušenější investoři najdou všechny pokročilé nástroje a kompletní servis, na který jsou zvyklí. CFD WORLD disponuje nejnovějšími technologiemi a inovacemi při zajištění absolutní bezpečnosti pro své klienty. CFD WORLD přijala závazek dodržovat nejvyšší stupeň ochrany prostředků svých klientů ve smyslu směrnice o trzích a finančních nástrojích (MiFID II) a s dohledem a regulací Kyperské komise pro burzy a cenné papíry (CySEC) s CIF licencí číslo 242/14.

Více na https://cfdworld.com/cs/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Út 15:56  Co má společného bitcoin a S&P 500? Ali Daylami (BITmarkets)
Po 15:01  Evropský průmysl zelené energie má problém: Společnosti se stěhují do USA Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )
18.04.2024  Proč euro zlevňuje a americký dolar zdražuje? Mgr. Timur Barotov (BHS)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688