Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
08.04.2020 19:02:13

Počasí jako na poušti. Kdy konečně zaprší?

 

Takové sucho v dubnu nepamatujeme. Nadvládu nad počasím má tlaková výše a je mimořádně suchá. Vlhkost nad střední Evropou je a byla tak mizivá, že se několik dní neukázal ani mrak. Duben ještě nekončí, ale už teď je jasné, že bude rekordně suchý. Po náznacích studených front se má tlaková výše vrátit a vydatné srážky se nedostaví. Na srážky nejzajímavější tak bude pondělní studená fronta. Ojediněle se objeví i bouřky. Srážek ale nebude dost a nedostanou se na celé území.


Větší problém, než se zdá 

V souvislosti s pandemií koronaviru se o počasí nyní moc nemluví, sucho však bude další přitěžující okolnost tohoto roku. Ekonomické následky mohou být značné. Deficit vody, který vznikne hned na jaře, se dohání jen ztěžka. Rozložení tlakových útvarů nad Evropou navíc naznačuje, že sucho bude častý, nebo dokonce trvalý jev i v dalším období. Jelikož chyběl v letošní zimě nezimě sníh, letošní sucho může být extrémní.

Nejhorší výchozí pozici mají Třeboňská a Českobudějovická pánev, dále potom Liberecko a Olomoucko. Při současném počasí ale naskočí silné sucho prakticky kdekoliv v zemi mimo hory, kde byl sníh.


Déšť v nedohlednu

Přeháňky dalších dní nestojí za zmínku. Za zmínku stojí až pondělní studená fronta. Na ní se objeví přeháňky, ojediněle bouřky. Budou to srážky slabé, lokální a krajině vláhu nedodají. Za frontou se ochladí a bohužel se vrátí trend vysokého tlaku vzduchu, malé oblačnosti a sucha. Na další srážky by pak mohlo dojít až kolem příštího pátku.

Voda chybí Česku už šestým rokem. Šestým rokem srážky nápadně zmizely a změna se nekoná. Vědci vědí, že krajině chybí za tyto roky už 500 – 800 mm vody. Nejviditelnějším následkem jsou mrtvé lesy v celé jihovýchodní polovině republiky. Sucho oslabilo stromy a kůrovec dílo dokonal. Déšť bude u počasí nejcennější surovina i letos.


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty