mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  08.04.2020 14:15:00

Koronavirus - situace v Rusku a informace pro občany ČR

Koronavirus - situace v Rusku a informace pro občany ČR

08.04.2020 / 14:09 | Aktualizováno: 08.04.2020 / 14:15

Na území RF je ke dni 8.4. oficiálně potvrzeno 1 175 nových případů za poslední den, celkem je v Rusku 8 672 případů nákazy (z toho 5 847 v Moskvě) a 63 úmrtí. Bylo provedeno více než 910 tisíc testů. Kolem 3,3 milionů lidí se momentálně nachází v karanténě. Režim částečné karantény zavedlo již více než 50 regionů RF

Informace pro české občany v Rusku

Vláda uložila s účinností ode dne 7. dubna 2020 od 00:00 hod po dobu trvání nouzového stavu povinnost všem osobám, které se repatriují na území České republiky, předem oznámit datum a způsob repatriace, tj. odjezdu zpět do ČR, zastupitelskému úřadu České republiky příslušnému pro zemi, ze které odjíždějí. Oznamovací povinnost je vůči velvyslanectví příslušnému pro stát, kde osoba nastupuje na cestu zpět do ČR, nikoli v zemi tranzitní, a týká se repatriací, tj. odjezdů do ČR po dobu trvání karanténních opatření v souvislosti s cestováním ze zahraničí. Více informací na webových stránkách Velvyslanectví ČR v Moskvě.

Ministerstvo vnitra RF povolilo prodloužení víz občanům EU, kteří zůstanou v RF a platnost víza jim vyprší po zastavení letecké dopravy se zeměmi EU. Vízum bude možné prodloužit na základě podané žádosti na nejbližší stanici Ministerstva vnitra RF v místě pobytu, o prodloužení víz žádá zvoucí stranaruský subjekt. Víza v RF se budou prodlužovat o 90 dní. Pracovní povolení pro ty, kteří jej měli vydané na dva roky, se bude prodlužovat jeden rok. O prodlužení víza je nutné žádat ještě v době platnosti původního víza.

Rusko obnovilo nábor žádostí o pracovní víza.

Konzulární úsek Velvyslanectví ČR v Moskvě je pro veřejnost uzavřen. V daný okamžik se vízové a konzulární služby neposkytují (Czech POINT, ověření podpisu, ověření předkladu, apod.).

Vláda ČR svým nařízením č. 334 ze dne 30. března 2020 stanovila povinnost karantény pro všechny osoby navracející se ze zahraničí.

Na soukromé testy na koronavirus se lze přes web objednat v laboratořích Gemateks nebo Heliks (cena za test je cca 1 900 rub.)

Zbývající cestovní možnosti v Rusku/mimo Rusko

Ruska již není možné vycestovat pozemní ani vzdušnou cestou.

Rusko pozastavilo poslední vlakové spoje přes Bělorusko a Litvu do Kaliningradu.

Největší ruské letecké společnosti Aeroflot, Ural Airlines a S7 snížily frekvence letů z Moskvy do regionů na příští týden o více než polovinu. Gubernátor Altajského kraje zakázal 5.4. s okamžitou platností lety z/do Moskvy do 27.4. z obavy před zavlečením nákazy do regionu.

Občané s dvojím občanstvím (z toho jedno ruské) nesmí opustit Rusko.

Vjezd i výjezd z Moskvy jsou stále možné. Moskevské metro funguje bez omezení.

Rusko od 30.3. uzavřelo všechny své hranice, tj. pro automobilovou, železniční pěší a říční dopravu.

Nízkonákladová společnost Pobeda zastaví všechny zahraniční i vnitrostátní lety od 31.3. do 31.5.

Lety z Moskvy do Prahy jsou pozastaveny do 23.4.

Většina soukromých aerolinek zrušila vnitrostátní lety.

Opatření a omezení přijatá k zamezení šíření nákazy v Rusku

V Jekatěrinburgu budou od 13.4. za zpřísněných hygienických podmínek znovuotevřeny soukromé školky.

Nemocnice, kliniky a doktoři v RF musí odložit zákroky neurgentní povahy a preventivní prohlídky.

Moskevské společnosti, kterým nebyl zakázán provoz, musí nahlásit vládě Moskvy počet pracovníků a jaký je režim jejich práce.

Některé oblasti a kraje nařídily povinnou domácí karanténu pro všechny, kdo se vrací z Moskvy nebo Petrohradu.

Masky a respirátory budou smět do června prodávat pouze lékárny.

Moskevská policie zahájila namátkovou kontrolu aut s více pasažéry, zda nemají různá místa bydliště.

Prezident RF prodloužil placené nepracovní volno do 30.4.

Starosta Moskvy prodloužil zavedená opatření (uzavřené obchody a zákaz vycházení) do 1.5. Lidé v domácí karanténě budou nadále sledováni pomocí kamer a na základě údajů mobilních operátorů.

V Moskvě od 28.3. platí povinnost samo-izolace pro všechny obyvatele. Vycházet se smí pouze kvůli urgentnímu zdravotnímu ošetření, cestě do práce a do nejbližšího obchodu, vynesení odpadků a venčení domácích zvířat do vzdálenosti 100 m od domu.

Moskva s platností od 1.4. zavedla pokutu za porušení domácí karantény u pacientů s potvrzenou nákazou ve výši 4 tisíce rub., za opětovné porušení pak 5 tisíc rub.

Kompetence k vyhlášení stavu zvýšené bdělosti nebo stavu nouze pro ruské regiony přešly na vládu RF.

Od 28.3. do 5.4. jsou v Rusku uzavřeny obchodní centra, obchody (kromě potravin a lékáren), restaurace, bary, noční kluby, kavárny, jídelny, kadeřnictví, muzea, parky. Některé oblasti zase částečně zákazy uvolňují. Gubernátor Sverdlovské oblasti podepsal 5.4. výnos, podle kterého se povoluje činnost některých obchodů a živností, jako jsou opravny automobilů, domácí bílé techniky, práce instalatérů, provozu prádelen a čistíren a dále prodeje autosoučástek a optik.

Od 1.4. vstupuje v platnost zákon, kterým bude trestáno porušení režimu samo-izolace a hromadné rozšíření nákazy; přenos nákazy a zapříčiněné úmrtí v důsledku porušení samo-izolace. Šíření fake news ohledně koronaviru může být trestáno pokutou od 300-700 tisíc rub. (nebo ve výši platu za dobu 12 až 18 měsíců) nebo odnětím svobody do 3 let.

V některých regionech se zavádí omezení prodeje alkoholu kvůli růstu násilí a kriminality.

Prezident Putin 3.4.dal gubernátorům větší pravomoci přijímat vlastní opatření.

Vojenské námořnictvo dostalo úkol připravit nemocniční loď pro 450 pacientů.

Zvažovaná opatření na stabilizaci ruské ekonomiky

Vláda RF vyčlenila z rezervního fondu 3,5 mld. rub. (cca 1,1 mld. ) pro cestovní kanceláře na úhradu části jejich nákladů vzniklých v souvislosti s koronavirovou situací.

Velké ruské banky od 8.4. začnou vydávat bezúročné půjčky určené pro výplatu mezd pracovníkům v zasažených sektorech.

Moskva uhradí část nákladů malých a středních podniků na propagaci zboží a služeb na internetu. Kompenzace bude ve výši 50 % uskutečněných nákladů do 700 tisíc rub. (cca 231 tisíc Kč.)

Některé firmy začaly převádět zaměstnance na čtyřdenní pracovní týden. Podle některých právních autorit pro tuto formu kurzarbeitu ale ještě nejsou zcela vytvořeny všechny nezbytné legislativní podmínky. Přední uralští průmyslníci se obrátili na vládu oblasti s požadavky na daňové prázdniny v délce 120 dní, dočasné zrušení silniční daně a dočasného vypnutí mýta pro nákladní automobily.

Otevření autoservisů povolilo 30 regionů RF, prodej autodílů byl povolen ve 20 regionech RF.

Pokuty za nezaplacený nájem a komunální služby se nebudou účtovat do konce roku.

Na podporu rodin s dětmi bylo vyčleněno 200 mld. rublů (cca 66,4 mld. ) a na podporu v nezaměstnanosti v důsledku koronavirové situace 30 mld. rub. (cca 9,9 mld. ).

Rusko usnadnilo proces registrace léků zahraniční výroby na dobu trvání krizové situace. Registrace léku Ministerstvem zdravotnictví musí proběhnout do 5 pracovních dnů.

Starosta města Jekatěrinburg v rámci opatření na podporu byznysu během epidemie odpustil soukromým firmám platbu nájmu za prostory, vlastněné městem, do 1.10.2020.

Velké stavební společností dostanou vládní podporu.

Vláda zveřejnila seznam nejvíce zasažených oblastí v souvislosti s koronavirem, na které se bude vztahovat státní podpora. Do seznamu spadá letectví, hotelnictví, kultura, sport, turistické odvětví, restaurace, a dále například prádelny a čistírny oděvu a péče o děti (chůvy).

Více než 64 podniků z uralského regionu se dostalo do seznamu životně důležitých organizací, kterým může být poskytnuta státní podpora (velké těžební, metalurgické a strojírenské podniky, aerolinie). Celkem je v seznamu 646 podniků.

Vláda Sverdlovské oblasti připravuje svůj balíček podpůrných opatření, zahrnující daňové prázdniny, snížení odvodů na sociální a zdravotní pojištění, regulaci poplatků za municipální služby a prodloužení doby vyplácení různých sociálních dávek.

Centrální banka RF poskytne bezúročné úvěry pro ty společnosti, kterým nebudou stačit finanční prostředky na výplaty zaměstnancům ani po využití všech ekonomických opatření navrhovanými prezidentem.

Ruští ekonomové odhadují, že Rusko čekají minimálně dva roky recese.

V platnost vešel zákon o úvěrových prázdninách pro všechny občany, podnikatele, malé a střední podniky, kteří byli postiženi opatřeními ke koronaviru.

Rusko vyčlenilo téměř 1 400 mld. rub. (1,2 % HDP) na boj s koronavirem. Připravuje se druhý balíček ekonomické pomoci.

Od 30.3. budou obyvatelům Moskvy, kteří kvůli novému nařízení domácí karantény přijdou o práci, vyplácena podpora v nezaměstnanosti ve výši 19 500 rub. měsíčně (cca 6 tisíc Kč).

Premiér vyhlásil opatření k podpoře SMEs: prodloužení výhodných půjček, poskytování bezúročných půjček (např. na vyplácení mezd, na což již CB vyčlenila 150 mld. rublů).

Petrohrad rozšířil kategorie osob povinných projít testováním na koronavirus.

MZe RF navrhlo zavedení vývozní kvóty na pšenici, žito, ječmen a kukuřici do června, aby se stabilizoval ruský trh s potravinami.

Od 25.3. se dočasně opustí od pravidla "třetí přebytečný" ve státních zakázkách na zdravotní materiál a léky. K 30.3. by se měly dočasně zrušit importní cla na zdravotní materiál a léky.

Malé a střední podniky dostaly od vlády možnost dočasně odložit platbu za pronajímané prostory.

Na hranicích vznikne ‚zelený koridor‘ pro zajištění hladkého dovozu potravin.

RU dočasně zakázalo vývoz všech produktů z krupice.

Daňová správa od 16.3. přestala podávat návrhy na vyhlášení bankrotu firem z důvodu neplacení daní.

Petrohrad a některá další města a regiony přepracovávají rozpočty a zavádí vlastní opatření.

ZÚ Moskva, GK Petrohrad, GK Jekatěrinburg


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy a články ke koronaviru a nemoci COVID-19


Poslední zprávy z rubriky Ze světa:

Pá   9:22  China sees water efficiency enhanced in industrial and agricultural sectors China state infooffice (scio.gov.cn)
Pá   9:22  New quality productive forces to power Shanghai's development China state infooffice (scio.gov.cn)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688