TNBiz (TN.cz)
Osobní finance  |  08.04.2020 14:59:16

Skoro polovina Čechů už zrušila zahraniční dovolenou. Mají jiné plány


Jak dlouho zůstanou hranice Česka uzavřené, nikdo zatím nedokáže říct. Může jít o týdny, ale klidně i dlouhé měsíce. Epidemiolog Roman Prymula dokonce mluvil až o dvou letech. V takové době se těžko plánuje, kam v létě vyrazit na dovolenou. Aby investované peníze nepřišly vniveč, Češi raději své plány na dovolené v Chorvatsku, Bulharsku nebo jiné exotice ruší.

Milion Čechů se každé léto přesune na tradiční letní dovolenou do Chorvatska. Mezi oblíbené dovolenkové destinace posledních let patří podle cestovní kanceláře Invia Také Řecko a Turecko, pro cenovou dostupnost pak také Bulharsko. Oblíbený je dlouhodobě Egypt, Kypr a Tunisko, na seznamu destinací, které Češi milují, nechybí ani Itálie a Španělsko.

Poslední dvě jmenované destinace zřejmě letos tolik nepotáhnout, v Evropě patří mezi státy s vůbec nejvyšším počtem nakažených. Jenže kupovat zájezd mají čeští turisté strach i do dalších zahraničních zemí. Důvod je prostý – bojí se, zda se do termínu jejich často nákladných prázdnin uvolní současná přísná opatření, jako omezení pohybu a uzavření hranic.

Objednanou dovolenou podle průzkumu Benefit Plus zrušilo 11 % Čechů, dalších 32 % do zahraničí zatím pouze plánovalo jet, ale nepojede. Už 43 % Čechů tak zrušilo své plány na dovolenou v zahraničí. Průzkum proběhl na začátku dubna na reprezentativním vzorku 1 022 respondentů

Optimismus tak neopustil zhruba 11 % Čechů, ti se plánů na léto u moře se zatím nevzdávají. „Malá část Čechů se představy dovolené u moře zatím nechce vzdát, zvlášť pokud na ni vyráží každý rok. Je ale pravděpodobné, že s blížícím se létem bude zrušených zájezdů přibývat a kapacity pobytů v Česku se začnou rychle plnit,” komentuje výsledky průzkumu Václav Kurel, ředitel společnosti Benefit Management.

Právě pobyt v Česku bude totiž letos pro mnohé rodiny nucenou alternativou. 35 % Čechů, kteří změnili své plány, podle průzkumu plánuje několik kratších tuzemských pobytů. 20 % by si rádo dopřálo dovolenou s koupáním,14 % pobyt na českých horách.

Dovolenou v zahraničí plánovala asi třetina Čechů. Pětina z nich zatím stále neví, jak si zrušenou dovolenou vynahradí, hodlá ještě počkat, jak se situace nejen v tuzemsku vyvine. Může se ale stát, že pak již volné ubytovací kapacity v tuzemsku seženou jen stěží.

Zbylých 8 % si dovolenou nahrazovat nebude vůbec a odloží ji na později. Mnohým je nepříjemná současná omezující situace, někteří kvůli ní mají hlouběji do kapsy a dovolená by pro ně letos představovala zbytečný luxus.

Češi tak turistickému sektoru pomohou, ale výpadek zahraničních turistů podle Václava Kurela nenahradí. Hotelům a restauracím by podle něj mohly pomoci daňově zvýhodněné rekreační poukazy, které připravuje Ministerstvo pro místní rozvoj. „Firmy budou pravděpodobně rušit různé kvartální bonusy, takže budou motivované aspoň takto odměnit zaměstnance za práci ve ztížených podmínkách, navíc tak přispět českému turismu,” dodává Václav Kurel.

Vláda již režim na hranicích počátkem dubna upravila, zmírnění se ale nedotkne všech. Podívejte se na reportáž?

 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688