Patria (Patria Finance)
Investice  |  08.04.2020 09:13:25

Rozbřesk: Jak zamává epidemie českým trhem práce - dnes částečně napovídají březnová data

Dnes se i Česko dozvídá velice důležitou první zprávu o dopadu koronaviru do ekonomiky - březnová čísla z trhu práce. Ta potvrdila náš předpoklad, že by (narozdíl od USA) zatím nemělo dojít k masivnímu nárůstu nezaměstnaných. Březnová nezaměstnanost byla potvrzena na únorové úrovni 3,0 %. Za prvé proto, že eventuální výpovědi jsou v Česku spojeny s dvouměsíční výpovědní lhůtou. A za druhé, situace na trhu práce byla extrémně napjatá a Česko patřilo k zemím s největším počtem neobsazených pracovních míst.

V březnu klesají neobsazená pracovní místa na úřadech práce - to byl ostatně první indikátor vážnějších problémů už v uplynulé krizi po pádu Lehman Brothers. Dnešní čísla jsou prvním testem účinnosti nových opatření - zejména právě se rozjíždějícího kurzarbeitu - a toho, zda dokáží zabránit negativnímu šíření epidemie na trhu práce. Jinak poslední čísla ukázala, že růst nových denních případů nákazy (mimo Čínu) v úterý opět lehce zrychlil - v některých lokalitách pravděpodobně laboratoře přes víkend nestihnou vyhodnotit všechny testy a pravý obrázek věci přinesou až úterní statistiky (platí zejména pro Velkou Británii). Na druhou stranu tempo růstu nových případů je stále pomalejší než před týdnem a platí to zejména pro nejpostiženější lokality jako je Španělsko, Itálie a New York. I tak je ve všech těchto místech ukončení karanténních opatření v nedohlednu a je otázkou, zda poslední zprávy pomohou trhům k trvalejší stabilizaci. Včerejší odmazání více než tříprocentních mezidenních zisků na americkém akciovém trhu je spíše varovným signálem.

Nijak uspokojivě se také nevyvíjí situace na evropském politickém kolbišti. Francie a Itálie prosazují společné “finanční” řešení krize pro celou eurozónu. Francouzský plán kromě zapojení ESM počítá s vytvořením fondu v hodnotě 3 % HDP, který by získal prostředky vydáváním společných dluhopisů. Německo a Nizozemí jsou ale podle posledních informací stále proti.


*** TRHY ***

CZK a dluhopisy

Česká měna se svezla na vlně akciového a částečně regionálního optimismu a posílila až do blízkosti 27,20 EUR/CZK. Dnešní čísla z trhu práce a horší globální nálada však koruně asi další zisky neumožní.

Zahraniční forex

Eurodolar se včera dotknul až hranice 1,09, když evropské měně pomáhal růst výnosů a úrokových sazeb v eurozóně. Skupina ministrů financí eurozóny totiž diskutovala možnosti, jak pomoci strádající ekonomice skrze společný fiskální stimul. Prozatím se hovoří o částce půl bilionu euro, přičemž stále není jasné, jak se tato suma “společně” (na)emituje. Technické detaily a celkový kompromis se stále hledá, neboť tzv. Euroskupina bude (telefonicky) zasedat i zítra.

Maďarská centrální banka včera dále do-upravila svoji politiku, tím, že zvedla jednodenní a jednotýdenní zápůjční úrokovou sazbu z -0,05 % na 0,9 %, respektive na 1,85 %. Fakticky se tak ustanovil koridor pro velmi krátké úrokové sazby na maďarském peněžním trhu v pásmu 0,90 %-1,85 %. Tento krok (nehledě na další oznámení ohledně připravovaného kvantitativního uvolňování) trh interpretoval jako další dotažení měnové politiky, jež může učinit forint atraktivnější - zejména pak z porovnání s ostatními regionálními měnami, které mají úrokové sazby na přibližně stejné úrovni. Forint také znatelně posílil, když měnový pár EUR/HUF spadl z úrovně 364 na 358.


Ropa

Ropa Brent se i přes významný nárůst zásob ve Spojených státech drží na dostřel hranice 32 dolarů za barel, kde vyčkává, jak dopadne zítřejší jednání globálních producentů o omezení těžby. Přestože ze strany mnoha zúčastněných aktérů zaznívají optimistické komentáře, jak Rusko, tak zejména Spojené státy stále nepotvrdily svou účast na rodící se dohodě, což může být nakonec její hlavní překážkou.
Na druhou stranu, Spojené státy se budou snažit argumentovat “automatickými” produkčními škrty. Dle včerejšího reportu americké EIA se totiž americká produkce surové ropy v důsledku nízkých cen sníží o celých 1,8 mil. barelů denně jen mezi březnem 2020 až březnem 2021. Celková produkce by tak mohla vcelku rychle poklesnout zpět pod úroveň 11 mil. barelů denně, což by USA připravilo o pozici největšího globálního producenta, za předpokladu, že Saúdská Arábie udrží stávají rozsah těžby. Zda bude tento argument pro Saúdskou Arábii a spol. dostatečný, však zůstává otázkou, na kterou odpoví až čtvrteční mimořádná schůzka.


Akcie

Americké akciové trhy zakončily dnešní obchodní den mírně v červeném, když neudržely své zisky z průběhu seance. Index S&P 500 odepsal 0,2 % na 2658 bodů, přičemž rostl o více než tři procenta a těsně před koncem otočil do záporu.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688