olomouc.eu (Olomouc)
Z regionů  |  07.04.2020 00:00:00

Olomouc: Tisíce respirátorů a roušek od města už slouží lékařům v ordinacích, pracovníkům sociálních služeb i lidem z okolních obcí

Tisíce respirátorů a roušek od města už slouží lékařům v ordinacích, pracovníkům sociálních služeb i lidem z okolních obcí

7. dubna 2020 (út)

Balíky cenného zdravotnického materiálu, které se v unikátní zásilce podařilo zajistit městu, už slouží v ordinacích lékařů, v zařízeních sociálních služeb i v obcích správního obvodu Olomouce. Respirátory a roušky město jako dar už druhý den distribuuje tam, kde jsou nejvíce potřeba.

„Veškerý tento těžko dostupný ochranný materiál by měl nyní zhruba na měsíc pokrýt potřeby místních praktických lékařů, stomatologů, jejich zdravotního personálu, ale i lidí v domovech seniorů nebo v mnoha dalších profesích na Olomoucku,“ vysvětluje primátor Mirek Žbánek. Celkem 100 tisíc respirátorů úrovně FFP2 a 200 tisíc zdravotnických ústenek zajistilo město přímo do výrobce z Činy. Objednané balíky s ochrannými pomůckami přistály na mošnovském letišti v neděli 5. dubna. O pár dnů dříve zajistilo město podobnou cestou i dalších 50 tisíc respirátorů. „S touto samostatnou aktivitou při shánění ochranných pomůcek jsme se zařadili po bok kraje a státu, jenž zajišťují distribuci v této nelehké době vlastními silami,“ vysvětlil primátor.

Distribuce přes lékařské komory, v konkrétním termínu a bez front

Distribuci respirátorů a roušek do ordinací lékařů nastavilo město s olomouckými pobočkami České lékařské komory a České stomatologické komory. K praktikům tak postupně zamíří 12 tisíc kusů ochranných pomůcek, dalších více než 6 tisíc dostanou lékaři zubních ordinací ve městě i na Olomoucku. „Všem lékařům přišla informace, že na pobočce lékařské komory dostanou tento materiál darem. Je to dosti zásadní, protože bez ochranných pomůcek to nejde. Respirátory třídy FFP2 byly k nesehnání, je to velká pomoc a situace se zlepšuje,“ zhodnotila lékařka Gabriela Šišková z ordinace ORL. „Stabilizační balíček pro praktického lékaře nebo ambulantního specialistu obsahuje 40 kusů respirátorů a 50 kusů zdravotnických roušek. Chceme, aby s tím lékaři vystačili na kritické období měsíce dubna,“ vysvětluje primátor Žbánek. Jen během první hodiny si pro balíčky přišlo na 20 lékařů. K vyzvednutí si mohou dohodnout konkrétní termín tak, aby distribuce probíhala plynule a netvořily se fronty.

21 tisíc kusů pro poskytovatele sociálních služeb

Zásilky ochranných pomůcek od města míří také do domovů seniorů, spolků zdravotně postižených či do organizací, které pomáhají handicapovaným. Více než 400 kusů pomůcek už má k dispozici Hospic na Svatém Kopečku, zařízení provozované Arcidiecézní charitou Olomouc. „Lepší ochrana dodá nám i našim klientům určitě více tolik potřebného klidu. Kdyby přišel problém, bez respirátoru to nejde,“ říká Marta Šťastná, ředitelka hospice, kde dosud používali pouze ručně šité roušky od dobrovolníků. Zásilku čítající 1200 respirátorů a roušek dostal i Domov Hrubá Voda. V případě malých organizací se jednalo o dodávky jedné či dvou stovek respirátorů. „Nerozlišovali jsme, zda je zřizovatelem nestátní nezisková organizace, kraj či kdokoliv jiný. Prostě jsme oslovili všechny poskytovatele sociálních služeb, které jsou v přímém kontaktu se svými klienty, ať už v zařízení nebo v terénu. Organizací, s nimiž spolupracujeme, jsou desítky a nechali jsme na nich, aby nám definovali svoje potřeby,“ popsal primátor.

Pomoc obcím na Olomoucku

Distribuci ochranného zdravotnického materiálu město zajistilo i pro 44 obcí správního obvodu Olomouce. „Jako dar jim distribuujeme celkem 2600 kusů pomůcek. Určený počet roušek a respirátorů i příslušné množství dezinfekce je dáno počtem obyvatel konkrétní obce,“ vysvětluje logistiku tajemník Krizového štábu Olomouc Jan Langr. Pro pomoc do skladu ve Chválkovicích si proto jezdí sami starostové obcí. „Je to dobrá pomoc pro zajištění základního chodu obce. U nás je to například obchod, lékárna a zubař,“ uvedl při přebírání balíčku starosta Horky nad Moravou Luděk Tichý.

Rozvážejí dobrovolní hasiči

V jednom dni přibližně 16 tisíc respirátorů. I takové množství jsou schopni rozvézt na mnoho míst Olomoucka dobrovolní hasiči. Ze zbrojnice ve Chválkovicích, která se proměnila v dočasný centrální sklad, rozvážejí zásilky napříč správním obvodem města. „Moc děkuji členům sborů dobrovolných hasičů, že nám ochotně pomáhají s distribucí těchto respirátorů přímo k jednotlivým obdarovaným organizacím. Je to rychlejší a pro mnohé z obdarovaných by bylo mnohem náročnější, kdyby se měli vypravit do chválkovické zbrojnice,“ řekl náměstek primátora Martin Major.

Kromě nynějších dvou zásilek respirátorů a roušek, Olomouc v minulých týdnech zajistila například 2000 litrů dezinfekce, stovky aplikátorů a sprejů s dezinfekcí či desítky balení rukavic. I tento ochranný materiál město dál distribuuje potřebným složkám i obcím v rámci ORP Olomouc. Krizový štáb, který v posledních dnech intenzivně jednal s cílovými skupinami distribuce, a sestavoval logistický plán, předpokládá, že po dokončení distribuce, by měly být potřeby všech, kdo pracují v první linii, uspokojeny do konce dubna. „Všichni doufáme, že pak by mohly být tyto ochranné prostředky už snadněji k dispozici,“ uzavřel primátor.

Fotografie:

| Poslední úprava: 7. dubna 2020 (út)

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688