Renata Wright (Kurzy.cz)
Dávky a příspěvky  |  08.04.2020 08:00:00

Mám nárok na ošetřovné 60 % nebo 424 Kč v době koronaviru? Odpovědi na nejčastější dotazy.

Ošetřovné doznalo přechodně - v souvislosti s epidemií COVID-19 a souvisejících mimořádných opatření - zásadních změn. Shrnujeme pro vás nejdůležitější změny jak pro zaměstnance, tak i pro OSVČ.

Mám nárok na ošetřovné, pokud..? Odpovědi na konkrétní situace naleznete ZDE >>

Shrnutí hlavních přechodných změn v ošetřovném

Na ošetřovné mají nyní nárok zaměstnaní rodiče nebo rodiče pracující jako OSVČ, kteří vykonávají samostatnou výdělečnou činnost jako hlavní, tedy nemají jiný zdroj příjmů (např. ze zaměstnání) a nemají nedoplatky vůči vybraným institucím, jako Finanční úřad, Česká správa sociálního zabezpečení, zdravotní pojišťovny atd. Na ošetřovné v současnosti nemají nárok osoby, pracující na DPP či DPČ.

Na ošetřovné mají nárok zaměstnaní rodiče a OSVČ dětí mladších 13 let po celou dobu uzavření škol a školek.

Ošetřovné je taktéž vypláceno zaměstnaným rodičům při péči o hendikepované dítě (alespoň v I. stupni závislosti) bez věkového omezení nebo osobám, které se se z důvodu uzavření zařízení sociálních služeb starají o hendikepovanou osobu (alespoň v I. stupni závislosti), se kterou žijí ve společné domácnosti. OSVČ mají nárok na ošetřovné, pokud se starají o osobu závislou alespoň ve stupni I.

Osoby pečující se nyní mohou dle potřeby v péči střídat, a to i vícekrát - znamená to, že oba rodiče se mohou střídat v tom, kdo bude chodit do práce a kdo zůstane doma s dětmi nebo hendikepovaným.

O ošetřovné může požádat kterákoli jiná osoba než rodiče - například babička, pokud bydlí s dítětem ve společné domácnosti, má účast na nemocenském pojištění (zaměstnání, ne dohody).

O ošetřovné se žádá měsíc zpětně - aktuálně je možné žádat za dny od 12. března 2020 (kdy byl vyhlášen nouzový stav ) do 31. března 2020.

Zaměstnanci žádají o ošetřovné přes tiskopisy ČSSZ a postup žádosti naleznete ZDE. Součástí žádosti musí být i školou / dětským zařízením / zařízením sociálních služeb potvrzený tiskopis o jeho uzavření. Žádost pak zaměstnanci podávají u svého zaměstnavatele. Je třeba , aby tiskopis „Výkaz péče o dítě z důvodu uzavření výchovného zařízení“ zaměstnanec předal zaměstnavateli vždy po skončení kalendářního měsíce.

OSVČ mohou od 1.4.2020 po celý měsíc žádat o ošetřovné za březen přes dotační program Ministerstva průmyslu a obchodu. Postup žádosti naleznete ZDE. OSVČ vyplní žádost o ošetřovné včetně čestného prohlášení a přiloží potvrzení o uzavření školy, příp. o uzavření zařízení sociálních služeb.

Základem pro výpočet ošetřovného pro zaměstnance je průměrný denní příjem za rozhodné období (zpravidla za 12 kalendářních měsíců před měsícem, ve kterém vznikla potřeba péče). Ten se dále podle zákona o nemocenském pojištění upravuje pomocí tří redukčních hranic, tím se získá tzv. redukovaný denní vyměřovací základ. Ošetřovné se vyplácí za kalendářní dny (od prvního dne) a činí 60 % redukovaného denního vyměřovacího základu.

Dotace ošetřovného pro OSVČ je stanovena na 424 /den – žadatel v žádosti přesně určí, za které dny o ošetřovné žádá.







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688