Do města je třeba dostat přírodu. Vodu zadrží zelené stavby

Sucho v Česku se zhoršuje a podle průzkumů se jeho dopadů bojí 90 % z nás. „Nedostatek vody v krajině je jedním z nejviditelnějších a nejděsivějších projevů změny prostředí, kterou člověk způsobuje svým chováním. Cestou, jak udržet vodu ve městech je moderní modro-zelená architektura. Tu musíme prosazovat i za cenu vyšších nákladů. Vrátí se nám totiž v podobě zdravého městského prostředí,“ podotkla výkonná ředitelka České rady pro šetrné budovy Simona Kalvoda k tématu již 2. konference ze série Rethink Architecture, kterou Rada pořádá ve spolupráci s Centrem architektury a městského plánování. Aktuální téma je věnováno právě vodě a hospodaření s ní v našich sídlech.

Jak udržet vodu ve městě a zlepšovat mikroklima? Jak využívat v budovách dešťovou a šedou vodu? Proč je důležitý každý strom v projektu? O tom budou mluvit specialisté, kteří si cení každé kapky vody ve svých projektech.

Hlavním přednášejícím je významný architekt Zdeněk Fránek, jehož díla byste našli v řadě metropolí světa, vždy však s velkým důrazem právě na vodu a zeleň. Ve své přednášce se bude věnovat nejen představení svých projektů, ale i zamyšlení nad rolí architekta. "Jako architekti jsme zodpovědní za zastavování krajiny, za tvorbu našich měst i jednotlivých staveb a jejich souladu s místem. A jsme spoluzodpovědní za důsledky naší činnosti na zemském povrchu. Upřednostňujeme estetiku nad etikou a tento trend je třeba zvrátit," řekl k tématu. Propojení přírody a architektury bude ilustrovat například na experimentálních projektech Liko-Noe a Liko-Vo budovách, které jsou doslova obrostlé zelení. "Poznávejme přírodu a vychovávejme k tomuto naše klienty i celé naše okolí. Říkejme jim, jaký typ staveb je přirozený a nejméně škodí tomuto světu," dodal.

Urbanista z ateliéru Jakub Cigler Architekti Peter Bednár se zase na potřebu vody podívá z pohledu veřejného prostoru. "Města jsou hned po ohni druhý nejdůležitější lidský vynález. Města navíc ilustrují stav civilizace a můžou být krásná, i když naprostá většina jejich plochy rozhodně krásná není," avizoval téma své přednášky.

Jedním z největších developerů v Česku, který na hospodaření s vodou ve svých budovách klade velký důraz, je Skanska. Eva Neudertová, green business manažerka v rezidenční divizi Skanska Reality, představí příklady využití šedé vody, zavlažování dešťovkou a dalších opatření, která do svých bytových domů integruje. "Řadu aspektů kvalitního a udržitelného bydlení stále ještě neumíme kvantifikovat do peněz. Mnoho parametrů se netýká jen obyvatel domů, ale ovlivňuje i ostatní v blízkém či vzdáleném okolí. Hovoříme o tzv. pozitivních externalitách," poznamenala. "Systém využívání šedé vody, tj. používání málo znečištěné vody z umyvadel, sprch a van na splachování toalet, jsme v bytové výstavbě použili jako první v ČR. V kontextu tématu sucha a změny klimatu je o něj stále větší zájem," řekla.

Přednášku věnovanou tentokráte „modro-zelené architektuře“ sledujte on-line ve středu 8. dubna na https://www.campuj.online/. Do diskuse se můžete také zapojit a položit dotazy buď prostřednictvím Slido.com s heslem #campujonline nebo na facebooku CAMP v přímo v komentářích.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Stavba, nejlépe hodnocené fotografie



Články Stavba