Patria (Patria Finance)
Investice  |  07.04.2020 15:01:08

Ponurá realita úvěrového trhu v grafech


Trvalo to jen dva týdny, aby se úvěrový trh po deseti letech rapidně proměnil. Investoři, kteří byli kdysi ochotni půjčovat i nejrizikovějším společnostem, se náhle stáhli. V reakci na to centrální banky slíbily, že budou trhy zaplavovat likviditou. Navzdory tomuto úsilí očekávají pozorovatelé prudký nárůst bankrotů.

Propad úvěrových trhů

Jak se virus rozšiřoval, našli investoři jen málo bezpečných útočišť. Mezi prvními dluhopisy, které šly prudce dolů, byly firemní dluhopisy s ratingem „junk“. Ty dosáhly výnosů takových úrovní, které jsme neviděli od globální finanční krize. Okamžitě po nich následovaly dluhopisy s investičním stupněm a poté i americké komunální dluhopisy a krátkodobé dlužní úpisy známé jako IOU.

Exploze problémových aktiv

Když se koronavirus začal šířit po celém světě, celá průmyslová odvětví se zastavila a ohrozila přežití mnoha firem. V USA, které mají největší úvěrový trh na světě, se během několika dní dostaly do nouze stovky miliard dolarů korporátního dluhu, které se kdysi zdály relativně bezpečné.

Vysychají emise pro nejrizikovější dlužníky

Emise korporátních junk dluhopisů se v březnu rychle vypařila. Naopak emise dluhopisů investičního stupně stoupla.

Rychle se zajistit

Investoři se vrhli na úvěrové deriváty, které slouží k ochraně před ztrátami.

Obrázek spokojenosti

Úvěrové trhy právě vstoupily do druhé dekády nízkých výnosů a ekonomika zažila svou nejdéle rostoucí expanzi. Kromě několika období volatility byl dluh levný a snadno dosažitelný i u společností s nejnižším hodnocením.

Jak se to stalo, že byli investoři tak klidní? Začalo to biliony dolarů, které centrální banky na celém světě uvolnily do finančního systému, počínaje finanční krizí v roce 2008.

Velkorysost centrálních bank

Po roce 2008 a znovu v roce 2020 uskutečnil Federální rezervní systém, Evropská centrální banka a Japonská banka nákupy na mírně rostoucích trzích poháněných růstem v průmyslových odvětvích.

Hlad po výnosech

Tyto politiky snadných peněz poslaly výnosy na nebývalá minima a dokonce zaplavily trh dluhopisy se záporným výnosem. S tak malým výnosem na tradičních dluhopisových trzích investovali investoři na méně likvidních a méně regulovaných trzích, kde se očekávaly větší výnosy. Vrhli se na půjčky pro vysoce zadlužené společnosti nebo menší podniky s neotestovanými peněžními toky.

Nafouklá úvěrová aktiva

Banky zůstaly dominantní, ale vzrostly držby úvěrů nebankovními institucemi. Obzvláště aktivní byly investiční fondy. Na konci roku 2018 držely v úvěrových aktivech více než 8 bilionů dolarů, což je více než dvojnásobek jejich držby před finanční krizí.

Celosvětové hýření

Korporace většiny největších světových ekonomik nakupily dluh.

Až na hranici junk

V průběhu posledního desetiletí nabraly i ty nejdůvěryhodnější společnosti spoustu dluhů, čímž obětovaly své kdysi špičkové ratingy. Před pandemií byla asi polovina amerického trhu s dluhopisy na investičním stupni jen pár kroků od junk.

Děravá bezpečnostní síť

V zoufalé snaze o alokace dluhu se šťavnatými výnosy, nechali investoři dlužníky zbavit se právní ochrany nebo smluv na ochranu investic pro případ, že by se společnosti začaly potýkat s problémy.

Malá marže za chybu

Většina akvizic byla v poslední době financovaná úvěrem, čímž se firmy vysoce zapákovaly. Aby vylepšily své budoucí zisky, použily kreativní účetnictví, které potenciálně maskovalo skutečné riziko ekonomických problémů, kterým nyní čelí.

Osekání úvěrových ratingů

Společnosti zabývající se úvěrovým hodnocením snižují ratingy nejrychlejším tempem za více než deset let, přičemž stále větší počet firemních dluhopisů snižují na junk. V březnu došlo k výraznému snížení ratingů velkých společností jako Ford Motor a Occidental Petroleum.

A teď bankroty

Dokonce ještě před pandemií, začaly růst bankroty společností s ratingem junk. Nyní se očekává, že budou prudce přibývat.

Úprk investorů

Virus a jeho dopady vyvolaly exodus z dluhopisových podílových fondů a ETF.



 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 15:11  Index PMI z Chicaga klesl (28.3.2024) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Čt 14:23  Kovanda (TRINITY BANK): Zmrazení ruských devizových rezerv a jejich případné... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Čt 14:00  Oznámení o aukci 3. tranše SPP 908 MF ČR (Ministerstvo financí ČR)





?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688