Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  07.04.2020 12:00:28

Vztah mezi recesemi a tržními krachy

O příchodu recese již nikdo nepochybuje. Aby se jí jednotlivé ekonomiky i celý svět vyhnuly, musel by se stát doslova zázrak. Očekávaný propad hospodářství si vybírá daň i na akciovém trhu, ostatně jako téměř vždy v historii.

Mezinárodní měnový fond na konci března předpověděl, že pandemie nemoci COVID-19 způsobí letos recesi světové ekonomiky, která by mohla být horší než ta vyvolaná finanční krizí v roce 2008. Podobně pesimistický je i ředitel Světové obchodní organizace Roberto Azevedo. Ten také prohlásil, že hospodářský pokles a úbytek pracovních míst vlivem šíření koronaviru budou horší než během receseroce 2008. Recesi předpovídají všichni, americké banky se navíc předhánějí v pesimistických scénářích pro USA, které jsou stále nejtěžší vahou v globálním ringu.

Recese za standardních podmínek rozhodně nebývají dobrou zprávou pro akciové trhy. Například během té z let 1929-1933 se americký akciový trh zřítil o 86 %, během recese z roku 2001 spadl o 49 % a během recese z let 2007-2009 přišel o téměř 57 % hodnoty.

Ale ne každá recese je pro akciové trhy totální katastrofou. Recesi z roku 1945 doprovázel pokles cen akcií na Wall Street jen o 10 % a například 10měsíční recese z let 1953 a 1954 byla na akciovém trhu zrcadlena 15% poklesem.

Obavy z dopadů šíření koronaviru a opatření zaváděných v rámci boje s nákazou srážely americké akcie v jednu chvíli o více než 30 %. Recese tu sice ještě není, investoři ale její příchod do cen na burzách dávno promítli. To, co vypadá na první pohled jako apokalypsa, ale nakonec nemusí být až tak špatné.

Recese či jejich očekávaný příchod rozhodně nejsou dobré pro akcie, jsou ale skvělé pro investory s dlouhodobým horizontem, kteří na trh posílají peníze pravidelně. Všechny výše uvedené ztráty totiž akcie vždy dokázaly smazat a průběžně se posouvaly na stále nová rekordní maxima. A není důvod si myslet, že tentokrát by tomu mělo být jinak.

Další články najdete na www.investicniweb.cz






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688