Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Osobní finance  |  07.04.2020 11:18:25

Asociace developerů: Současné návrhy řešení neplacení nájemného jen multiplikují a prodlužují negativní dopady současné krize


Přenesení dopadu současné krize z nájemníků na vlastníky nemovitostí je nebezpečný hazard, který urychlí druhotnou platební neschopnost a fakticky rozšíří počet těch, kteří budou krizí fatálně zasaženi. Přenesení plateb za služby a energie se pak promítá do ekonomiky dokonce i terciárně a spouští velice nebezpečnou negativní dluhovou spirálu. 

„Celou krizi zvětší, a prodlouží její dopady na české hospodářství,“ varuje Tomáš Kadeřábek, ředitel Asociace developerů České republiky před současnými návrhy, kterými se bude v další týdnu zabývat Parlament. Vláda sice deklaruje, že nemůže hradit ušlé zisky, tímto krokem však působí přímou škodu na straně nájemníků neřešením sankčních úroků z prodlení (neříká jim přitom, že platbu musí zaplatit stejně, ale o úroky vyšší – pokud by je odpustila, tak způsobí škodu na straně vlastníků) a zároveň vytvářením přímé ztráty (snížení výnosu nikoliv zisku) vlastníkům a poskytovatelům energií a potažmo jejich dodavatelům. Vláda tedy nepřináší žádnou reálnou úlevu, ale naopak pouští občany i firmy do naprosto katastroficky hluboké dluhové propasti.

„Řešení problému s hrazením nájemného u živnostníků, kteří museli po dobu nouzového stavu zavřít své provozovny, i u nájemníků bytů, kteří jsou omezeni ve schopnosti platit své závazky, musí zajistit stát. Na místě je poskytnutí bezúročných půjček nebo dotací, a to především tam, kde nelze nahradit příjem postižené osoby jinou formou činnosti.  Tyto závazky nelze přenášet na jiné soukromé subjekty. Ačkoliv ústava umožňuje omezit zákonem vlastnické právo, je to vždy a bez výjimek podmíněno relevantní náhradou,“ vysvětluje Kadeřábek.  
 
V případě nájmů komerčních subjektů, které jsou dotčeny nouzovým stavem a musí mít své provozovny zavřeny se předpokládá možný odklad placení nájemného o 6 měsíců s následnou možností rozpočtu dlužné částky až do 24 měsíců. „Takto vzniklé náklady nemohou ale nést soukromé subjekty, respektive vlastníci objektů. Úvěrování nájemníků může znamenat ohrožení schopnosti vlastníků splácet vlastní úvěry či dostát svým dalším závazkům. Jako vhodné řešení situace se proto jeví například bezúročná půjčka od státu těmto nájemcům s možností splácet v dalších 24 měsících buď přímo, nebo slevou na daních,“ říká Tomáš Kadeřábek.  
 
Stát by neměl legalizovat neschopnost platit nájem a dopady přenášet na vlastníky, ale měl by prostřednictvím standardních a funkčních nástrojů a prostředků umožnit svým občanům dosáhnout na cílenou podporu na nájem, například bezúročnou vratnou dávkou, či dávkou jako takovou,“ uzavírá ředitel Asociace developerů, Ing. Tomáš Kadeřábek.

 

Doporučovaná řešení pro pomoc nájemcům i majitelům v současné stavu?

 

>>>  V případě nájemního bydlení možnost využití standardní podpory bydlení prostřednictvím státního příspěvku, který může být vratný /fakticky bezúročná půjčka/ nebo nevratný /faktická státní podpora/.

>>> V případě nájmu u komerčních prostor, jejichž nájemníci jsou dotčeni současno krizí bezúročná státní půjčka s odkladem splatnosti a rozložením splácení například do 24 následujících měsíců.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688