Jonáš Mlýnek (LYNX)
Okénko investora  |  07.04.2020 10:46:45

Nejlepší akcie 4. průmyslové revoluce

Současná situace na trhu a výrazné zpomalení ekonomik dává čas zorientovat se a příležitost využít k probíhající revoluci. Počáteční roky „spouštěcích inovací“ skončily. Nyní je čas, aby nové sektory dozrály a přinesly své ovoce.

4. průmyslová revoluce se týká následujících technologických sektorů: Umělá inteligence (AI), Cloud Computing, Internet věcí, Blockchain.

Umělá intelligence

Jedna z nejvíce průkopnických novinek v technologii je umělá inteligence. AI je nutná pro autonomní vozidla, nové specializované lékařské zákroky a mnoho dalších sektorů.

Jedná se o zařízení nebo roboty, kteří využívají umělou inteligenci, reagují na data a impulsy z jejich prostředí a na základě těchto podnětů přijímají nezávislá rozhodnutí. Kromě toho zařízení s umělou inteligencí budou mít schopnost učit se. Nejde tedy o početní výkon, ale o schopnost samostatně se rozhodovat.

Cloud Computing

Cloud computing znamená, že všechny druhy IT služeb, jako jsou například software, databáze, servery a sítě jsou poskytovány přes internet. Koncoví uživatelé mají přístup ke svému softwaru a aplikacím kdykoli a kdekoli. Využití cloudových služeb v posledních několika letech raketově roste.

Podle odborníků je přechod na cloudová řešení stále v plenkách. Očekává se, že společnosti budou stále více přenášet data a kontrolní funkce do cloudu. Známými cloudovými službami jsou Microsoft Azure, Amazon Web Services a Google Cloud.

Internet věcí & 5G

Internet věcí se týká situace, kdy jsou každodenní zařízení připojena k síti a mohou prostřednictvím této sítě navzájem vyměňovat data. Jednoduchými příklady internetu věcí je inteligentní lednice nebo inteligentní termostat.

Pro dobře fungující internet věcí je nezbytná super rychlá 5G síť. To může být chybějící kousek skládačky, aby se autonomní vozidla stala každodenním fenoménem. Protože autonomní vozidlo musí zpracovat obrovské množství informací ve velmi krátkém čase, potřebují rychlé připojení k síti a nízkou latenci.

Blockchain

Technologie Blockchain je veřejná databáze pro přenos dat. Všechno se děje v reálném čase a musí být schváleno všemi, kdo v blockchain operují. Jelikož všichni účastníci mají kopii blockchainu a musí ověřit každou transakci, přirozeně to blokuje možnost podvodu.

Technologie Blockchain má potenciál učinit spolupráci mezi společnostmi, vládami a soukromými osobami bezpečnou, efektivní a levnou.

6 nejlepších akcií 4. průmyslové revoluce pro rok 2020

Prostřednictvím jakých akcií můžete do těchto technologií investovat? Velká jména, která se zabývají technologickými tématy diskutovanými výše, jsou:

Umělá inteligence (AI): Alphabet; Amazon.com; Alibaba.com

Cloud Computing: Apple; Salesforce; Microsoft

Internet věcí: Baidu; Tesla; IBM

Blockchain: Intel; NVIDIA; Twilio

Objevují se také nové perspektivní společnosti v těchto sektorech. Mnoho z nich však ještě není kótováno na burze. Jsou to například společnosti AlphaSense, Cloudminds, Datarobot a OpenAI.

1. Akcie Nvidia Corp (NVDA)

Výrobce počítačového hardwaru Nvidia Corp v posledních letech rychle rostl díky posilování své pozice na trhu s grafickými čipy. Nvidia vyrábí nejoblíbenější grafickou kartu pro hráče, a proto těží ze silně rostoucího fenoménu e-sportu. Dalšími důležitými růstovými trhy pro společnost Nvidia jsou datová centra, produkty pro automatizované řízení a umělá inteligence.

Čipy společnosti Nvidia, GPU, jsou velmi vhodné pro řešení kryptografických klíčů. Nvidia je celosvětově uznávána jako jeden z hlavních výrobců zařízení pro tzv. kryptoměnové těžaře (například bitcoinové). Nvidia je skutečným průkopníkem v umělé inteligenci.

Strojové a automatické učení, stejně tak jako kryptoměnové těžení vyžaduje enormní kapacitu výpočetního výkonu. Čipy GPU se dále používají také ve zdravotnickém sektoru. V budoucnu by měli být schopni rozlišovat mezi nemocnými a zdravými buňkami u karcinogenních onemocnění.

2. Akcie Alphabet (GOOGL)

Alphabet Inc (Google) je jednou z nejzajímavějších společností na světě. Stále více lidí používá internet a tržby Alphabet z reklamy tak závratně rostou. Vyhledávač Google je zodpovědný za přibližně 85 % obratu společnosti. Kapitál z reklamy společnost efektivně využívá pro výzkum a vývoj (R&D).

Společnost již léta používá strojové učení, aby svým uživatelům zajistila lepší výsledky vyhledávání ve svém internetovém prohlížeči. Alphabet se také nedávno rozhodla podniknout velké kroky v cloudové oblasti. Jedná se o velmi perspektivní odvětví. Nicméně Alphabet tady zaostává za konkurenčními společnostmi Amazon a Microsoft.

Pod vedením nového managera cloudové divize Thomase Kuriana společnost v loňském roce koupila 4 společnosti podnikající v tomto sektoru. Kromě cloud computingu se technologický gigant podílí na řadě dalších aktivit. Jednou z nejznámějších je Waymo – divize, která vyvíjí samoříditelné auto Google Driverless Car. Dalším dobře známým příkladem je inteligentní termostat Nest, který je již v Evropě k dostání.

V nedávné době Alphabet koupila řadu malých společností vyvíjející produkty z oblasti internetu věcí (IoT), aby tak zvýšila své know-how v tomto sektoru a také svůj podíl na trhu. Společnost má v této oblasti obrovské plány. 1. významným produktem je právě výše zmíněný Nest.

3. Akcie Amazon (AMZN)

Amazon momentálně provozuje největší cloudovou službu na světě – Amazon Web Services (AWS), jejíž počátky se datují do roku 2006. Největší pokroky však proběhly během posledních 5 let. Dnes je AWS největší a nejkomplexnější veřejnou cloudovou platformou na světě.

AWS pomáhá organizacím budovat rychlé a flexibilní IT prostředí, bez prvotních investic a za konkurenceschopnou cenu. Navíc AWS poskytuje řešení umělé inteligence na klíč pro firmy s jejich aplikacemi a pracovními postupy.

S AWS může každá společnost (od start-upu až po nadnárodní společnost) používat nejmodernější technologie za velmi nízké náklady, které jsou účtovány na základě reálného využívání, takže není třeba předem investovat žádné velké investice. Díky tomu jsou cloudové služby Amazon extrémně škálovatelné.

V současné době přibližně 15 % obratu pochází z této velmi rychle rostoucí divize. AWS je pro ziskovost Amazonu stále důležitější. Náklady na založení tohoto podniku již byly zaplaceny a současné fixní náklady jsou nízké. To je jeden z důvodů, proč v posledních letech cena akcií Amazon.com prudce vzrostla.

4. Akcie Microsoft (MSFT)

Cloudová platforma Microsoft Azure je v současné době jedním z vítězů v oblasti cloudových služeb. Současné zaměření Microsoftu na témata budoucnosti je zřejmé z dohody o vývoji nástrojů s umělou inteligencí, kterou společnost uzavřela s nemocnicemi St. Joseph Health.

Providence provozuje 7 nemocnic po celých USA a přesune data a aplikace z vlastních datových center do cloudu společnosti Microsoft. V rámci této pětileté dohody bude mít přístup k Microsoft Office a týmům Microsoft 119 000 lékařů a zdravotních sester.

Microsoft konkuruje Amazonu a Alphabet v cloudových službách. Zaměření na úzký segment trhu je strategie, jakou se Microsoft snaží vydobýt prvenství na tomto konkurenčním trhu.

5. Akcie Alibaba Group (BABA)

Za posledních 20 let se Alibaba Group Holding Ltd rozrostla na společnost elektronického obchodování velkolepé velikosti. Ale společnost pracuje i v jiných oblastech. Alibaba Cloud byl založen v roce 2009 a během posledního desetiletí společnost investovala do jeho zavedení obrovský kapitál.

V současné době existuje po celém světě 19 datových center Alibaba Cloud. Divize cloud computing vykázala v posledním čtvrtletí nárůst o 64 % a nyní je zodpovědná za 8 % celkového obratu společnosti.

Alibaba přirozeně soutěží s Microsoftem, Amazon.com a Alphabet v cloudovém segmentu. Tyto americké společnosti se v posledních letech rozrostly na největší poskytovatele cloudových služeb na světě. Podle posledních studií má cloudový trh již hodnotu asi 214 miliard USD a analytici očekávají, že tento trh poroste daleko výše.

6. Akcie Tesla (TSLA)

Tesla Inc je skvělým příkladem společnosti, která v posledních letech nesmírně těžila ze senzace kolem nových technologií. Pro výrobce automobilů se hodnocení akcie jeví jako extrémní.

Společnost je předním hráčem a symbolem v oblasti elektromobilů. Revoluční automobilka však mezitím také získala spoustu znalostí o umělé inteligenci. Přestože podrobnosti o technologii umělé inteligence jsou vzácné, společnost Tesla již dříve spolupracovala s NVIDIA. Tesla nyní navrhla své vlastní čipy založené na umělé inteligenci a strojovém učení.

Příchod vozidel s autonomním řízením může mít obrovský dopad na náš každodenní život již v příštích 10-15 letech.

Konec formuláře

Analýza akcií a ETF v době koronavirové

Jaké tituly se nyní vyplatí sledovat? Které akcie jsou zralé na proražení, případně odraz? Každé úterý Vám zašleme aktuální analýzy 4 světových akcií a jednoho ETF včetně konkrétních úrovních vstupů a výstupů.

Přihlaste se k investičnímu newsletteru Breakout trader a získejte analýzu akcií již na tento týden.

Upozornění: Všechny úrovně vstupů i výstupů z obchodů vychází z osobních strategií autorů newsletteru a mají pouze informativní charakter. Neměly by být chápány jako specifická nákupní a prodejní doporučení, ale jako podklad pro další analýzu se zohledněním Vašich investičních možností a zkušeností. Ujistěte se, že znáte podmínky investičního newsletteru.


Investování na finančních trzích zahrnuje rizika. Vaše celková ztráta může převýšit Váš celkový vklad.

Jonáš Mlýnek

Jonáš Mlýnek

Jonáš Mlýnek působí jako ředitel české a slovenské pobočky LYNX. Akciovými trhy se zabývá již od roku 2007. Specializuje se zejména na americké trhy a na vlivy politických a makroekonomických událostí na zahraniční trhy. V současnosti studuje program CFA.


LYNX

Logo LYNX

LYNX broker je specialista na online investování. Českým a slovenským investorům poskytuje nejširší nabídku trhů a instrumentů v kombinaci s extrémně nízkými poplatky. Umožňuje obchodovat akcie, opce, futures, forex, ETF, dluhopisy, certifikáty a další instrumenty na jediném účtu. Akcie a ETF je možné obchodovat od $5 v USA nebo od €6 v EU.


Získejte tipy na akcie a ETF zdarma

Chce získat aktuální tipy na akcie a ETF na tento týden? Investiční newsletter Breakout Trader přináší pravidelně každé úterý podrobnou analýzu čtyř akcií a jednoho ETF včetně konkrétních úrovní vstupu a výstupu. Zaregistrujte se k odběru zdarma a bez závazků na www.lynxbroker.cz/breakout-trader.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Čt   9:26  Proč euro zlevňuje a americký dolar zdražuje? Mgr. Timur Barotov (BHS)
St 15:53  Válečný scénář: Bude benzín za 45 Kč? Petr Lajsek (Purple Trading)

Přečtěte si také:

29.02.2024Čtvrtá průmyslová revoluce teprve začíná Moore Czech Republic (Moore Czech Republic)
03.01.2022Tesla, Rivian a čtvrtá průmyslová revoluce Patria (Patria Finance)
18.02.2021Investice do průmyslové revoluce Lukáš Baloga (ProfitLevel)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688