ČSÚ (ČSÚ)
Z regionů  |  07.04.2020 00:00:00

Průmysl v Ústeckém kraji v roce 2019 (předběžné údaje)

 

V porovnání s rokem 2018 zaznamenaly v roce 2019 v průmyslových podnicích se 100 a více zaměstnanciÚsteckém kraji mírný pokles zaměstnanců, růst průměrné měsíční mzdy a tržeb za prodej vlastních výrobků a služeb průmyslové povahy. Vyšší byla i produktivita práce.

Ústeckém kraji sídlilo v roce 2019 celkem 177 velkých průmyslových podniků (se 100 a více zaměstnanci), ve kterých pracovalo celkem 62 971 zaměstnanců, proti roku 2018 došlo k mírnému poklesu počtu pracovníků (o 158 osob, tj. o 0,3 %). Meziročně se snížil počet pracovníků ve většině krajů republiky kromě Středočeského, Jihočeského a Moravskoslezského kraje. Pokles v Ústeckém kraji byl nejnižší, naopak nejvyšší snížení evidovali v Královéhradeckém kraji. Na celkovém počtu zaměstnaných v průmyslových podnicích České republiky se kraj podílel 7,4 %. Počtem podniků se v mezikrajovém srovnání řadil Ústecký kraj na pomyslnou šestou nejvyšší příčku, počtem zaměstnanců na pátou příčku. Nejvíce podniků mělo své sídlo v Jihomoravském kraji (249) a zaměstnávaly čtvrtý nejvyšší počet zaměstnanců v republice. Druhý v pořadí, co do počtu podniků, byl Moravskoslezský kraj (237). Velké průmyslové podniky v tomto kraji zaměstnávaly ve srovnání s ostatními kraji druhý nejvyšší počet pracovníků. Třetí nejvyšší počet podniků (231) s  nejvyšším počtem zaměstnanců v republice sídlil ve Středočeském kraji. Čtvrtý nejvyšší počet podniků (224) s třetím nejvyšším počtem zaměstnanců v republice se nacházel v Praze.

 

Průměrná hrubá měsíční mzda ve velkých průmyslových podnicích Ústeckého kraje dosáhla v roce 2019 výše 37 873  a proti roku 2018 se zvýšila o 7 %, jednalo se o třetí nejvyšší nárůst mezi kraji po Jihočeském a po Středočeském kraji. Úroveň mezdprůmyslukraji byla třetí nejvyšší v České republice. Proti republikovému průměru byla mzdaÚsteckém kraji o 1 271  vyšší, proti kraji s nejvyšší vyplácenou mzdouprůmyslu (Středočeský kraj) však zaostávala o 6,9 tis. Kč, tj. o 15,5 %.

Tržby za prodej vlastních výrobků a služeb průmyslové povahy dosáhly za loňský rokÚsteckém kraji 359,3 mld.  a svým objemem byly třetí nejvyšší v porovnání s ostatními kraji. Na celorepublikových tržbách se podílely 9,4 %. V porovnání s předchozím rokem se tržbykraji zvýšily o 0,9 %. K nárůstu došlo téměř ve všech krajích s výjimkou pěti krajů (viz následující graf). Navýšení v Ústeckém kraji bylo třetí nejnižší.

 

Produktivita práce, měřená z objemu tržeb za prodej vlastních výrobků a služeb průmyslové povahy na zaměstnance, dosáhla v roce 2019 podle předběžných údajů v Ústeckém kraji hodnoty 5 706 tis. Kč a byla druhá nejvyšší po Středočeském kraji. Průměr ČR pak překročila produktivita práceÚsteckém kraji o 1 205 tis. Kč (o 26,8 %). V porovnání s rokem 2018 vzrostla produktivita práce v absolutní hodnotě v kraji o 66 tis. Kč na zaměstnance, tj. o 1,2 %.

 

 

 

Kontakt:

Růžena Funková

Krajská správa ČSÚ v Ústí nad Labem
e-mail:
ruzena.funkova@czso.cz
tel.: 605 452 027

 

Přílohy

 

7. 4. 2020

Průmysl v Ústeckém kraji v roce 2019 (předběžné údaje)

V porovnání s rokem 2018 zaznamenaly v roce 2019 v průmyslových podnicích se 100 a více zaměstnanci v Ústeckém kraji mírný pokles zaměstnanců, růst průměrné měsíční mzdy a tržeb za prodej vlastních výrobků a služeb průmyslové povahy. Vyšší byla i produktivita práce.

V Ústeckém kraji sídlilo v roce 2019 celkem 177 velkých průmyslových podniků (se 100 a více zaměstnanci), ve kterých pracovalo celkem 62 971 zaměstnanců, proti roku 2018 došlo k mírnému poklesu počtu pracovníků (o 158 osob, tj. o 0,3 %). Meziročně se snížil počet pracovníků ve většině krajů republiky kromě Středočeského, Jihočeského a Moravskoslezského kraje. Pokles v Ústeckém kraji byl nejnižší, naopak nejvyšší snížení evidovali v Královéhradeckém kraji. Na celkovém počtu zaměstnaných v průmyslových podnicích České republiky se kraj podílel 7,4 %. Počtem podniků se v mezikrajovém srovnání řadil Ústecký kraj na pomyslnou šestou nejvyšší příčku, počtem zaměstnanců na pátou příčku. Nejvíce podniků mělo své sídlo v Jihomoravském kraji (249) a zaměstnávaly čtvrtý nejvyšší počet zaměstnanců v republice. Druhý v pořadí, co do počtu podniků, byl Moravskoslezský kraj (237). Velké průmyslové podniky v tomto kraji zaměstnávaly ve srovnání s ostatními kraji druhý nejvyšší počet pracovníků. Třetí nejvyšší počet podniků (231) s  nejvyšším počtem zaměstnanců v republice sídlil ve Středočeském kraji. Čtvrtý nejvyšší počet podniků (224) s třetím nejvyšším počtem zaměstnanců v republice se nacházel v Praze.

 

Průměrný evidenční počet zaměstnanců podle krajů v roce 2019

 

 

Průměrná hrubá měsíční mzda ve velkých průmyslových podnicích Ústeckého kraje dosáhla v roce 2019 výše 37 873 a proti roku 2018 se zvýšila o 7 %, jednalo se o třetí nejvyšší nárůst mezi kraji po Jihočeském a po Středočeském kraji. Úroveň mezd v průmyslu v kraji byla třetí nejvyšší v České republice. Proti republikovému průměru byla mzda v Ústeckém kraji

o 1 271 vyšší, proti kraji s nejvyšší vyplácenou mzdou v průmyslu (Středočeský kraj) však zaostávala o 6,9 tis. Kč, tj. o 15,5 %.

 

Průměrnáhrubá měsíční mzda podle krajů v roce 2019

 

 

Tržby za prodej vlastních výrobků a služeb průmyslové povahy dosáhly za loňský rok v Ústeckém kraji 359,3 mld. a svým objemem byly třetí nejvyšší v porovnání s ostatními kraji. Na celorepublikových tržbách se podílely 9,4 %. V porovnání s předchozím rokem se tržby v kraji zvýšily o 0,9 %. K nárůstu došlo téměř ve všech krajích s výjimkou pěti krajů

(viz následující graf). Navýšení v Ústeckém kraji bylo třetí nejnižší.

 

Tržby z prodeje vlastních výrobků a služeb průmyslové povahy podle krajů v roce 2019

ULK

PAK

PLK

ZLK

JHC

LBK

VYS

OLK

 

 

Produktivita práce, měřená z objemu tržeb za prodej vlastních výrobků a služeb průmyslové povahy na zaměstnance, dosáhla v roce 2019 podle předběžných údajů v Ústeckém kraji hodnoty 5 706 tis. Kč a byla druhá nejvyšší po Středočeském kraji. Průměr ČR pak překročila produktivita práce v Ústeckém kraji o 1 205 tis. Kč (o 26,8 %). V porovnání s rokem 2018 vzrostla produktivita práce v absolutní hodnotě v kraji o 66 tis. Kč na zaměstnance, tj. o 1,2 %.

 

Tržby z prodeje vlastních výrobků a služeb průmyslové povahy na zaměstnance podle krajů v roce 2019

 

 

 

 

Kontakt:

Růžena Funková 

Krajská správa ČSÚ v Ústí nad Labem

Tel.: 605 452 027

E-mail: ruzena.funkova@czso.cz

 

 

Související informace:            

Statistický bulletin - Ústecký kraj - 1. až 4. čtvrtletí 2019 

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688