Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie ve světě  |  06.04.2020 22:41:08

Wall Street 6.4. - týden začíná silným růstem o 7% díky poklesu tempa růstu koronaviru v USA a v Evropě. Pokles cen ropy akciový trh zcela ignoroval


US akciové trhy vstoupily do nového týdne silným růstem o cca 7% a to především v reakci na snížení tempa přírůstku nových případů Covid-19 v USA. Růst byl v podstatě celodenní s mírnou akcelerací v posledních hodině obchodování. 

Širší index S&P 500 od svého minima z 23. března posílil o více jak 21%. DJIA od stejného data posílil o 24%. Takové růsty by indikovaly vstup do lokálního býčího trendu.

Od začátku roku DJIA ztrácí 20,5%, S&P 500 pak 17,5%. Od posledních maxim z 19. února S&P 500 ztrácí 21,5%.

Mezi největší skokany patřily akcie Boeingu, které si připsaly 19%, akcie Raytheon a Visa si polepšily o více jak 11%. Obecně byl růst tažen utilitami, sektorem spotřebního zboží a technologiemi.

USA minulý čtvrtek hlásily 30 000 nových případů nákazy, v pátek pak přes 32 000, v sobotu 33 260 a v neděli "už jen" 28 200 nových případů, což trh vzal jako pozitivní signál dosažení možného vrcholu první vlny. New York v sobotu hlásil 630 mrtvých a neděli "jen" 594.
Optimismus přiživila také administrativa, jež uvedla, že spatřuje určité náznaky stabilizace v počtech hospitalizací. Objevily se odhady, že vrchol epidemie by mohl přijít dříve, než se čekalo.

Statistiky ukazují klesající úmrtnost také v Evropě.

Pozitivně mohly zapůsobit také komentáře bývalé šéfky Fedu Yanet Jellen, která uvedla, že zákonodárci by mohli, ve světle koronavirové krize, začít přehodnocovat pravidla o tom, co vše smí Fed nakupovat do své bilance. Míněno, že by se měli začít zabývat možností, že by Fed mohl nakupovat kromě dluhových instrumentů také přímo akcie firem. Podle bývalé šéfky Fedu to sice není nyní potřeba, ale koronavirová krize jasně ukazuje, že do budoucna by se tím měli zákonodárci začít seriózně zabývat. Některé centrální banky jako například Bank of Japan už takovou možnost mají.

Trhy dnes vůbec nereflektovaly silnější oslabení cen ropy, které přišlo po odkladu klíčového setkání hlavních producentů, jež je nově plánováno na druhou polovinu tohoto týdne.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688