Marek Machač (Elephant Orchestra)
Finanční rady  |  06.04.2020 13:16:37, aktualizováno 13:19:43

Bezúročný úvěr COVID pro firmy zasažené koronavirem: Příjem žádostí pozastaven a příprava druhé vlny

V souvislosti s vládními opatřeními, která mají za cíl zpomalit průběh a šíření nového typu koronaviru, způsobujícího nemoc Covid-19, byla nucena zavřít svoje firmy nebo provozovny značná část podnikatelů a živnostníků. Situace je kritická a pro mnoho podniků se stala již nyní likvidační. Proto se stát rozhodl pro řadu úlev a zvýhodnění. Ve spolupráci s Českomoravskou záruční a rozvojovou bankou, a.s. také připravil možnost získat bezúročný úvěr COVID. Jak vypadá současná situace a kdo má na úvěr nárok?

Úvěr COVID ve zkratce

COVID půjčku, která má za cíl usnadnit náročné období podnikatelům zasaženým koronavirem poskytuje Českomoravská záruční a rozvojová banka, a.s. Ta cílí na malé a střední podniky, které mohou získat 500 000 až 15 000 000 Kč a to až na dobu dvou let (s možností odložení splatnosti až o 12 měsíců). Půjčka je bezúročná a zbavená všech poplatků. Podnikatelé mohou čerpat úvěr až do výše 90 % způsobilých výdajů projektu a finanční injekci mohou použít na pořízení drobného hmotného nebo nehmotného majetku, pořízení a financování zásob a další provozní výdaje.

Cílem bezúročné půjčky COVID je usnadnit přístup k provoznímu financování podnikům, jejichž ekonomické aktivity jsou omezeny v důsledku výskytu nového typu koronaviru a souvisejících preventivních opatření. Úvěr je zajištěný blankosměnkou s avalem, nebo bez avalu (ve vazbě na typ žadatele) a žádat o něj mohou žadatelé do 250 zaměstnanců. O bezúročnou COVID půjčku mohli zažádat prostřednictvím dokumentu uvedeného na oficiálních stránkách ČMZRB. K žádosti pak bylo nutno doložit několik příloh, které sloužily k hodnocení žadatele a jeho záměru. Příjem žádostí byl ale k 20. 3. 2020 pozastaven.

V případně nutnosti se můžete obrátit na komerční subjekty poskytující půjčky pro podnikatele. Jejich srovnání najdete například na webech pujcky.cz, coolpujcky.cz, nebo pujckyhned.cz.

Náročná žádost a rychlé ukončení první vlny

V souvislosti s bezúročným úvěrem COVID I jsme oslovili několik podnikatelů a živnostníků, kteří se o půjčku vážně zajímali. Tady je vyjádření jednoho z nich: „Podnikám v jedné menší cestovatelské kanceláři, které se současná situace citelně dotkla. Zavřené hranice nás prakticky ze dne na den připravily o veškeré příjmy. Navíc není jisté, kdy se situace opět vrátí do normálu. V současné chvíli jsme tak bez zákazníků, peněz i nadějných vyhlídek do budoucna. Proto jsme se rozhodli zkusit štěstí a požádat o bezúročný úvěr COVID. První, co nás zarazilo, byla náročná administrativa související s žádostí uveřejněnou na stránkách ČMZRB, stejně jako množství dokumentů, které bylo potřeba k žádosti doložit. Za sebe můžu říct, že šlo o nejsložitější administrativní věc, kterou jsem kdy viděl. Navíc bylo přijímání žádostí poměrně rychle ukončeno. Zatím čekáme na vyjádření, případně budeme zkoušet štěstí v programu COVID II.“

O čem má být program COVID II?

Na úspěch první vlny bezúročných úvěrů, u které bylo prozatím schváleno 90 milion korun, navazuje program COVID II, který má – stejně jako jeho předchůdce – pomoci podnikatelům i živnostníkům v době koronavirové pandemie. Podnikatelé budou moci opět žádat (nyní již u komerčních bank) o úvěry od 10 000 do 15 milionů korun či o příspěvek až milion korun na úhradu úroků. Českomoravská záruční a rozvojová banka by se pak měla za tyto komerční úvěry (až do 80 procent jistiny) zaručit.

Podle odhadů by mohlo být v druhé vlně podpořeno až 7000 projektů za zhruba 20 miliard korun. Finanční prostředky budou moci podnikatelé využít k úhradě nákladů na mzdy a energie, platby za nájemné, úhradu faktur, předfinancování pohledávek nebo pořízení materiálu a zásob. Mluvčí Českomoravské záruční a rozvojové banky Marie Lafantová nicméně uvedla, že je program financován ze strukturálních fondů EU, proto ho nebudou moci využít pražské firmy. První kolo přijímání žádostí by mělo být spuštěno ve čtvrtek 2. dubna.

Marek Machač

Externí obsahový a PR manager ve společnosti Elephant orchestra, která provozuje online srovnávače finančních produktů epojisteni.cz, coolpujcky.cz, pujckyhned.cz a další. S týmem copywriterů tvoří pro uživatele internetu obsah, který pomáhá vybrat ten nejvhodnější a nejvýhodnější finanční produkt.




Elephant Orchestra

Naše společnost byla založena v roce 2007 za účelem monetizace návštěvnosti internetu ve střední Evropě. Z malého teamu specialistů jsme se rozrostli a stali se průkopníky řady unikátních řešení. Jsme součástí NetBrokers Holding a.s., jednoho z nějvětších e-commerce subjektu českého internetu, kam patří i úspěšné internetové projekty ePojisteni.cz, Tarifomat.cz nebo CenyEnergie.cz

Více na https://www.elephant-orchestra.com/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Čt   8:00  Pronájem bytu neplatičům. Jak vystěhovat nájemníky Petr Holub (Zoxo Financial s.r.o.)
St   0:00  Od roku 2025 nepůjde požádat o přídavek na dítě Petr Holub (MojeNebankovka)
Út   9:25  Válka o prodlužování věku odchodu do důchodu Tomáš Kadeřábek (Swiss Life Select)
Út   9:10  Dva miliony na důchod Petr Holub (Zoxo Financial s.r.o.)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688