Tiskové zprávy  |  06.04.2020 12:28:04

ČBA k fungování COVID II: Banky i v tomto případě zkoumají úvěrovatelnost žadatele

Členské banky České bankovní asociace (ČBA) zapojené do programu COVID II (tzv. Spolupracující banky) se v souvislosti s poskytováním úvěrů v rámci tohoto programu často setkávají s nepochopením klientů stran role komerčních bank v celém procesu a bankám vytýkají, že celý úvěrový proces lpěním na prověřování úvěruschopnosti žadatele zdržují.

Banky si jsou vědomy nesnadné situace žadatelů, nicméně nemohou rezignovat na své povinnosti, které jim vyplývají z platných zákonů majících za cíl udržení finanční stability trhu.

Podstata programu COVID II spočívá ve skutečnosti, že Českomoravská záruční a rozvojová banka poskytuje jednak záruku za komerční úvěr banky, jednak finanční příspěvek na úhradu úroků úvěrující banky. Banky tedy neposkytují bezúročný úvěr, ale klasický komerční provozní úvěr, u něhož ČMZRB uhradí podle pravidel tohoto programu zaplacené úroky, maximálně však do výše 1 mil. za 3 roky celkem.

V podmínkách programu COVID II, zveřejněných Ministerstvem průmyslu a obchodu je stanoveno, že jedním z výběrových kritérií pro poskytnutí podpory ze strany ČMRZB je splnění podmínky úvěrovatelnosti příjemce podpory, tj. žadatele o úvěr. Ke splnění této podmínky banka, u níž žadatel podal žádost o úvěr, provede běžnou rizikovou analýzu. Rizikové hodnocení žadatele je samozřejmě možností získat záruku od ČMZRB vylepšeno, ale pokud se klient přesto nadále bude jevit jako příliš rizikový, banka mu komerční úvěr nemůže poskytnout, protože by porušila princip obezřetnosti, vyplývající z tzv. péče řádného hospodáře i ze zákonem stanovených pravidel. Je také nutno vzít v potaz i to, že toto prověření banka provede i proto, že i navzdory záruce nese nadále část rizika poskytnutého úvěru.

Více k tomuto tématu naleznete zde: https://www.cmzrb.cz/podnikatele/zaruky/zaruka-covid-ii/


Česká bankovní asociace vznikla v roce 1990 a je dobrovolným sdružením právnických osob podnikajících v oblasti peněžnictví. V současné době sdružuje 38 členů. Rolí asociace je především zastupovat a prosazovat společné zájmy členů, prezentovat roli a zájmy bankovnictví vůči veřejnosti, podílet se na standardizaci postupů v bankovnictví a na vytváření odborných zvyklostí, podporovat harmonizaci bankovní legislativy s legislativou Evropské unie a vyvíjet aktivitu v informativní a školící oblasti. ČBA je členem Evropské bankovní federace a EMMI.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Tiskové zprávy:

30.01.2024  Sodexo Benefity jsou nyní Pluxee Pluxee Česká republika (Pluxee ČR)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688