Research (Česká spořitelna)
Investice  |  06.04.2020 11:58:12

COVID-19 update: Polovina světové populace je zavřená doma

V ČR se podle dat Google snížilo dojíždění do práce téměř o třetinu. Jde o efekt home office, zavřených obchodůněkterých firem, ale patrně i pokles zaměstnanosti (viz dále). Data také ukazují, že poklesla o více než 60% cestování MHD, vlaky a autobusy.

Tento týden budou zasedat ministři financí EMU s cílem najít nějaký koordinovaný postup. Diskutovat se bude i možnost vydání společného dluhopisu. Ač Německo je nyní více nakloněno pro tento krok, tak shoda je bude nacházet těžko.

Míra nezaměstnanosti v USA vzrostla z 3,8 na 4,4%. Zároveň zaniklo 700 tisíc pracovních míst. Navíc už z minulých dvou týdnů víme, že o dávky v nezaměstnanosti požádalo nově zhruba 10 milionů lidí. Počet ztracených míst je podobný číslům z Velké recese, odlišuje se však rychlostí, jakou ekonomika dupla na brzdu: z +275 tisíc na -701 tisíc během jednoho měsíce. Něco takového jsme tehdy neviděli. Trh práce jednoznačně říká, že ekonomika USA je v recesi.

Českou míru nezaměstnanosti jsme se měli dozvědět ve středu, ale ministryně Maláčová už v neděli prozradila, že nezaměstnanost zůstala na třech procentech. Nám se to nezdá, odhadujeme ji nad 3,5%. Na pracovní úřady začnou proudit lidi z nejvíce postižených odvětví, tedy nejdříve lidi ze služeb. Například v Ubytování, stravování a pohostinství pracovala na konci minulého roku necelých 200 tisíc lidí (157 tisíc zaměstnanci a 37 tisíc podnikatelů včetně pomáhajících rodinných příslušníků. Počet lidí v Kulturních, zábavních a rekreačních činností bylo dalších 100 tisíc. 
Na základě objemu transakcí klientů České spořitelny jsme spočítali, že výdaje domácností poklesly po 16. březnu, kdy byla zavedena karanténa, téměř o čtvrtinu. Klienti prakticky přestali kupovat oblečení a dramaticky omezili útraty v restauracích, což je pochopitelné. Kamenné obchody jsou uzavřené a hospody mohou prodávat jen přes okénko nebo s dovozem. Lidi pak více utrácejí za potraviny (musí nějak nahradit ty hospody a léky. Čísla také ukazují, že nákupy se přesunuly do virtuálního prostředí a lidé začali masivně spoléhat na e-shopy, kde utratili o 44% více. Hitem se staly online nákupy potravin s nárůstem výdajů o 215% a online nákupy hotových jídel z restaurací (nárůst o 286%). Pokud chcete vědět více, koukněte na náš Speciál.
 

Prodej nových aut v ČR poklesl meziročně o 36%. Šéf Škodovky Bernhard Maier řekl, že obnovení výroby aut by mělo být v EU koordinované. Důvodem je silná provázanost v rámci produkčních řetězců. Jinými slovy, i kdyby Škoda chtěla obnovit výrobu aut teď, tak stejně ji budou chybět důležité komponenty.

Kompozitní (průmysl + služby) index nákupních manažerů za EMU poklesl v březnu na 29,7 bodů (cokoliv pod 50 naznačuje recesi). To je nejnižší úroveň od roku 1998, kdy se tento průzkum pro EMU začal dělat. Číslo naznačuje, že ekonomika EMU v tomto měsíci poklesla mezičtvrtletně zhruba o 2%.
 

Globálně pak pokles indexu nákupních manažerů indikuje pokles světové ekonomiky o více než 1,5%. 
 

Připomínám, že tento index nám říká skutečnost cca k polovině měsíce, tedy nezohledňuje eskalaci problémů s COVID-19 ve druhé polovině března, což v mnoha státech bude pokračovat i v dubnu. Je tedy potřeba počítat, že v čísla za duben ukáží další pokles z už tak velmi z nízkých úrovní.

David Navrátil, hlavní ekonom České spořitelny 

Česká spořitelna je bankou s nejdelší tradicí na českém trhu. Téměř 200 let tvoří jeden ze základních pilířů českého bankovního systému. V současnosti poskytuje služby pro přibližně 4,7 milionu klientů. Od roku 2000 je součástí nadnárodní finanční skupiny Erste Group Bank.

Více informací na: www.csas.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688