Akcenta (AKCENTA CZ)
Investice  |  06.04.2020 10:07:43

Vývoj na devizovém trhu ve 14. týdnu (30.3.- 3.4.2020)

Klíčové události a ukazatele

CZ - Index PMI ve výrobním sektoru v březnu poklesl na 41,3 z únorových 46,5 bodu
EZ - Spotřebitelské ceny v březnu předběžně +0,5 % m/m a +0,7 % r/r
PL - Index PMI ve výrobním sektoru v březnu poklesl na 42,4 z únorových 48,2 bodu
US - Nové týdenní žádosti o podporu v nezaměstnanosti vykázaly další extrémní nárůst (6,65 mil.)

Očekávané události a ukazatele v příštím týdnu

CZ - Podíl nezaměstnaných osob (březen), Maloobchodní tržby (únor)
DE - Průmyslová produkce a nové průmyslové zakázky (únor)
PL - Zasedání tamní centrální banky (NBP)
US - Zápis z březnového zasedání americké centrální banky (Fed)

Měnové kurzy (vývoj v tomto týdnu) a Predikce vývoje


Úrokové sazby


Vývoj EUR/CZK

  • Obchodování koruny vůči euru se na přelomu března a dubna odehrávalo v rozmezí 27,20 – necelých 27,70 CZK/EUR, když koruna v průběhu týdne pozvolna oslabovala. Ve srovnání s předchozími týdny se tak volatilita na tomto měnovém páru dále snižovala. Klidnější obchodování s korunou je odrazem určité stabilizace na finančních trzích v závěru března. Klíčovou otázkou je, jak dlouho tato relativně optimistická nálada na trzích vydrží. I nadále je podle mě pravděpodobnější, že současné uklidnění situace je dočasné a nervozita se na finanční trhy během dubna a v širším nadhledu během 2. čtvrtletí ještě vrátí. Vyšší nervozita a volatilita zároveň zvyšují pravděpodobnost, že se pod opětovný prodejní tlak během dubna dostane i koruna. S tím souvisí i případné testování hladiny 28 CZK/EUR, které je v nadcházejících týdnech poměrně pravděpodobné. Část trhu očekává, že právě v blízkosti hladiny 28 CZK/EUR může Česká národní banka (ČNB) začít na podporu koruny intervenovat. Osobně případnou intervenční hladinu vidím výše, a to v rozmezí 29–30 CZK/EUR. Co se týká devizových rezerv, má ČNB v zásobě dostatečný objem (v únoru devizové rezervy ve výši 134,61 mil. eur). V rámci bankovní rady ČNB mají však devizové intervence i silné odpůrce – např. A. Michl.
  • Vývoj státního rozpočtu za první tři měsíce letošního roku je rekordně schodkový, když do března již promluvil koronavirus (schodek ve výši 44,7 mld. korun). Pozitivem jsou v tomto ohledu alespoň čerstvá čísla z Českého statistického úřadu (ČSÚ) za rok 2019 - hrubý vládní dluh v loňském roce relativně k HDP opět poklesl, a to na 30,8 %. ČR tak patří v tomto směru mezi nejméně zadlužené evropské země, což zvyšuje i prostor pro expanzivní fiskální politiku v boji proti negativním dopadům koronaviru.
  • Pokud jde o makroekonomické statistiky, tak ČSÚ mírně zlepšil finální údaj růstu domácí ekonomiky ve 4. čtvrtletí loňského roku a za celý loňský rok růst HDP činil velmi solidních 2,5 %. To jsou však čísla minulosti. Vzhledem k aktuálnímu dění byl o poznání zajímavější březnový index PMI ve výrobním sektoru, ve kterém se již promítly restriktivní opatření v ČR i v Evropě. PMI v březnu poklesl na 41,3 z únorových 46,5 bodu. Jednalo o nejprudší měsíční propad indexu od května 2009. V březnu silně poklesla výroba a prudce poklesl objem nových zakázek ze zahraniční. Vzhledem k šíření Covid-19 a výraznému omezení produkce v dalších evropských zemích lze velmi slabou zahraniční poptávku očekávat minimálně i ve 2. čtvrtletí, což se bohužel nepochybně promítne i do dalšího poklesu indexu PMI a do průmyslové produkce. Navíc v tuto chvíli není vůbec jasné, kdy se rozběhne výroba v domácím automobilovém sektoru – druhá polovina dubna je sice nejbližším možným termínem, avšak možná ne tím úplně nejrealističtějším. Březnový PMI zároveň ukázal, že firmy začaly ve velkém propouštět –nejrychleji od září 2009.

Vývoj USD/CZK

  • Koruna vůči dolaru na přelomu března a dubna postupně odevzdávala zisky z předchozího týdne a obchodování se vrátilo nad hladinu 25 CZK/USD. Důležité je zmínit, že tento komentář je psán před zveřejněním statistik z dnešního odpoledne, kdy budou zveřejněna březnová čísla z amerického pracovního trhu (NFP) a index ISM v sektoru služeb.
  • V USA byla v první polovině týdne zveřejněna až překvapivě dobrá čísla (dobrá s ohledem na eskalaci pandemie koronaviru v USA) – spotřebitelská důvěr v březnu poklesla jen na 120 z únorových 132,6 bodu a index ISM ve výrobním sektoru poklesl jen na 49,1 z únorových 50,1 bodu. V obojím případě jsou však indexy zkresleny tím, že sběr dat probíhal z části ještě v době, kdy situace v USA nebyla tak dramatická. K výraznému propadu spotřebitelské a podnikatelské důvěry dojde v dubnu. Čtvrteční čísla o počtu nových týdenních žádostí o podporu v nezaměstnanosti v negativním slova smyslu opět lámala rekordy (6,65 mil.), což indikuje extrémně prudký nárůst nezaměstnanosti v USA.


Vývoj PLN/CZK

  • Obchodování koruny vůči polskému zlotému se na přelomu března a dubna odehrávalo kolem hladiny 6 CZK/PLN. Kritickým dnem pro maďarský forint byla středa, když maďarská měna oslabila vůči euru až na 370 HUF/EUR a na pomoc musela přispěchat tamní centrální banka. Dalším středoevropským měnám (koruně i zlotému) se však podobný výprodej vyhnul a obě měny byly vůči euru i vůči sobě navzájem o poznání stabilnější.
  • Poté, co polský statistický úřad (GUS) oznámil, že nezveřejní rychlý odhad spotřebitelské inflace za březen, byl nejzajímavější polskou statistikou v tomto týdnu březnový index PMI ve výrobním sektoru. Druhá polovina března již byla v Polsku výrazně ovlivněna probíhající pandemií koronaviru a vládními opatřeními na potlačení pandemie. To byl také hlavní důvod, proč PMI v březnu poklesl na 42,4 z únorových 48,2 bodu (nejhlubší meziměsíční pokles v historii měření indexu). Velmi prudký pokles zaznamenaly produkce (utlumení průmyslové činnosti v řadě podniků), nové zakázky (zahraniční poptávka byla výrazně utlumena, protože činnost dočasně přerušila řada podniků napříč Evropu) a zaměstnanost (polské průmyslové podniky začaly ve velkém propouštět). V dubnu čeká PMI další prudký pokles a ve 2. čtvrtletí výrazně poklesne i polská ekonomika. Vzhledem k aktuálním opatřením a hodně nejistému vývoji v Evropě bude úspěchem, když nebude propad HDP dvouciferný.


Vývoj EUR/USD

AKCENTA CZ

AKCENTA CZ je jedním z nejvýznamnějších obchodníků s devizami na českém trhu a ve střední Evropě s více než 20 letou tradicí. Kromě výhodných individuálních kurzů pro nákup a prodej deviz a minimálních poplatků za zahraniční platební styk, nabízí i zajištění proti kurzovým rizikům (forwardové obchody a opce). Společnost aktivně působí také v Polsku, Maďarsku, Slovensku, Rumunsku, Německu a Francii. Klientské portfolio tvoří více než 39 tisíc subjektů, převážně malých a středně velkých firem orientovaných na export nebo import. Je držitelem licence platební instituce a obchodníka s cennými papíry udělenou ČNB.

Více informací na: https://www.akcentacz.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688