Lukáš Ontl (Asseco Solutions)
Okénko pro podnikatele  |  06.04.2020 10:05:34

Jak začít s přechodem na ERP systém

Zjistili jste, že vám už účetní systém doplněný o soustavu excelovských tabulek nestačí? Pak bude potřeba začít přemýšlet nad ERP systémem, který by vaší firmě umožnil dále růst. Odkud ale začít, abyste to zvládli co nejlépe?

 

Každá akce má smysl, pokud má jasný přínos

Dobrá, rozhodli jste se, že chcete zavést ve firmě profesionální ERP systém. My však začneme jedním apelem – nezavádějte ho jen proto, že vám to někdo radí. Ani proto, že to je „moderní“, nebo, že se vám potenciální dodavatel podbízí „akční“ cenou. Ne, na začátku potřebujete opravdu velmi dobrý důvod pro zavedení ERP systému, protože spolu s jeho zavedením se ve firmě také jednou pro vždy změní i způsob, jakým lidé pracují. Tedy, pokud má být implementace úspěšná. Pokud se způsob práce ve firmě nezmění, může to také celé skončit drahým fiaskem.

 

 

Definujte si proto důvod, pro který si hodláte ERP systém pořídit. Současně se však nebojte zeptat, poradit se. Staré rčení „dvakrát měř a jedou řež“ zde platí dvojnásob. Nic nedokáže u vašich zaměstnanců vyvolat víc negativních vášní než neúspěšné zavedení ERP systému. To pro vás totiž může znamenat mnohem větší problém, než jen „provětrání“ vaší peněženky.

 

Když už máte důvod proč

Pokud už máte dobré důvody vycházející z potřeb společnosti, proč ERP systém implementovat, je na čase podívat se na to, jak k celé implementaci přistoupit. Nejprve je naprosto nezbytné umět si odpovědět na následující otázky:

  • Co chceme ve firmě změnit?
  • Proč to chceme změnit?
  • Jakého výsledku máme zájem dosáhnout?
  • Jak tento výsledek budeme měřit a vyhodnocovat?

 

Těmto čtyřem otázkám věnujte co možná největší úsilí. Zároveň pomáhá, pokud při odpovídání na ně seberete podněty třeba i od vašich zaměstnanců nebo i klientů. Implementace ERP systémů je zásadní zásah do fungování společnosti. Je to příležitost, jak firmu posunout mílovými kroky kupředu, ale stejně tak i možnost, jak zastavit její rozvoj, pokud to neuděláte správně.

 

Nebude to levné ani rychlé

A je tu ještě jedna důležitá věc – implementace ERP systému nikdy není rychlá a obvykle ani levná. Pokud vám někdo říká opak, mějte se na pozoru. Přitom „cenu“ zde nevyjadřujeme pouze financemi potřebnými na nákup licencí, ale také časem, který zavedení nového systému budete muset věnovat vy, budoucí uživatelé systému, i váš dodavatel. 

 

Je bláhové se domnívat, že ERP systém lze pořídit za desítky tisíc a implementovat za dva týdny. Marketingové sliby a „pozlátka“ v podobě nízké ceny možná ovlivní vaše rozhodování, ale při konfrontaci s realitou vás bude pravděpodobně čekat pouze zklamání. Tomu se můžete vyhnout tehdy a jen tehdy, když investujte dostatek všeho času do přípravy výběru dodavatele a následně i do realizace celého projektu zavedení ERP systému.

Lukáš Ontl

Lukáš pracuje ve společnosti Asseco Solutions a.s. necelých 20 let. Za tuto dobu působil v řadě pozicích, a to i včetně manažerských, jak v obchodním oddělení, tak produktovém managementu. Aktuálně je na pozici vedoucího oddělení inovace a rozvoje produktů, jehož primární zaměření je na rozvoj a hledání nových příležitostí k růstu prostřednictvím základního vývoje prototypů (R&D) a jeho aplikaci do jednotlivých produktů, ať už stávajících či nových.



Asseco Solutions, a.s.

Asseco Solutions je největším producentem podnikových informačních systémů na českém a slovenském trhu. Softwarové aplikace z jeho produkce jsou distribuovány i na dalších trzích v rámci střední Evropy. Společnost se zabývá nejen vývojem, ale také implementací a podporou specializovaných systémů a již téměř 30 let přináší svým zákazníkům nejmodernější technologie.

Podnikové informační systémy HELIOS z produkce Asseco Solutions plně pokrývají potřeby velkých, středních i malých firem a ostatních ekonomických subjektů v nejrůznějších oblastech působení.

Více na www.helios.eu.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko pro podnikatele:

17.03.2024  Jak proměnit svůj relax s golfovou holí v nejlepší investici roku? Exkluzivní... Jitka Weiss (SNAIL TRAVEL INTERNATIONAL a.s.)
02.03.2024  Proč je dovolená na Maledivách skvělou investicí do vašeho zdraví a pohody Jitka Weiss (SNAIL TRAVEL INTERNATIONAL a.s.)
25.02.2024  NEJKRÁSNĚJŠÍ PLÁŽE HAVAJE Jitka Weiss (SNAIL TRAVEL INTERNATIONAL a.s.)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688