Research (Česká spořitelna)
Akcie ve světě  |  06.04.2020 09:44:09

Pochmurná data z trhu práce, akcie klesaly

Akciové trhy v pátek klesaly napříč regiony a zaznamenaly tak pokles i za celý minulý týden. Po silné růstové korekci v předcházejícím týdnu jsou nyní zdá se na úrovni, které mohou znamenat pohyb oběma směry. Na jedné straně se zdá, že v Evropě se počet růstu obětí zpomalil a vládyjednotlivých zemích postupně připravují plány na uvolnění restrikcí, na druhé straně se objevily informace, že po uvolnění restrikcí v Číně počet nakažených opět roste, v Japonsku se situace začala zhoršovat a v USA se očekává zatím nejhorší týden.

Hlavní páteční událostí na americkém trhu byla patrně data z trhu práce, jež podle očekávání ukázala po 9 letech nepřetržitého růstu pokles pracovních míst o 700 tisíc, oproti očekávaným 100 tisícům. Jednalo se o data, do poloviny března, takže neobsahovala největší vlnu omezení, jež bude patrná až v dalších vydáních.

Americké aerolinky měly do pátku možnost požádat o vládní pomoc v rámci fiskálního balíku. Podle informací o pomoc požádaly všechny velké firmyPodmínky zatím nebyly zveřejněny, nicméně součástí žádostí pomoci by měla být opce státu na majetkový podíl ve firmách. Delta Airlines v pátek uvedly, že kvůli 90% omezení provozu za den ztrácejí 60 mil. USD a tržby za 2Q20 klesnou o 90%.

GM uvedl, že prodeje v Číně za 1Q klesly přes 40% r/r. Tesla ve čtvrtek oznámila nejvyšší počet dodaných vozů za dosavadní první kvartály – 88,4 tis., k čemuž dle firmy přispělo i brzké zahájení dodávek Modelu Y. Výroba a dodávky podle firmy nebyly v 1Q virovou epidemií výrazně zasaženy. FedEx na půl roku sníží o 90% plat svému řediteli a využije kreditní linky ve výši 1,5 mld. USD zejména kvůli zvýšenému výpadku objednávek v korporátním segmentu, jež poskytují vyšší marže, zatímco v segmentu domácností firma zaznamenala zvýšenou aktivitu. Akcie čínského řetězce Luckin Coffee pokračovaly v pádu (nyní již -80 %), poté co vyšlo najevo, že provozní ředitel za loňský rok zfalšoval 40% tržeb, o čemž informovala sama firma.

Dnes nejsou očekávána zásadnější ekonomická data, později v týdnu to budou ve čtvrtek opět žádosti o podporu v nezaměstnanosti v USA, data o inflacirovněž bude očekáváno jednání OPEC+ ohledně možného snížení produkce ropy. Z plánovaného dneška bylo prozatím odloženo na čtvrtek.

Futures trhy ukazují na výraznější (+3%) otevření růstem.

Jan Šafránek, analytik České spořitelny

Česká spořitelna je bankou s nejdelší tradicí na českém trhu. Téměř 200 let tvoří jeden ze základních pilířů českého bankovního systému. V současnosti poskytuje služby pro přibližně 4,7 milionu klientů. Od roku 2000 je součástí nadnárodní finanční skupiny Erste Group Bank.

Více informací na: www.csas.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688