Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  05.04.2020 14:48:54

Miliony lidí sedi doma - a prodeje videoher rostou

Prodeje nejnovějších videoher trhají v době více či méně dobrovolných domácích izolací kvůli koronaviru rekordy. Nejnovějšího pokračování hry Animal Crossing, franšízy Nintenda, se během prvních tří dnů v obchodech prodalo více než 1,8 milionu kopií. V Británii to za první týden v obchodech bylo více, než premiérové prodeje všech předešlých částí této série dohromady. Upozornil na to server CNBC.

Podle Pierse Hardinga-Rollse, ředitele výzkumu her v Ampere Analysis, je to mimořádný výkon, protože Animal Crossing pod Nintendem (vlastník práv) nebyl nikdy top prodejcem.

Simulace běžného života Animal Crossing není jediným výtvorem, ke kterému se herní nadšenci v době postupující pandemie koronaviru uchýlili.

Ve stejný den jako tato hra (20. března) se do prodeje dostala i střílečka Doom Eternal, která pak zažila nejlepší premiérový víkend v historii této franšízy. A Call of Duty: Warzone od Activision Blizzard, která se prodeje dostala už 10. března, během 10 dnů přilákala 30 milionů hráčů.

A, jak v pátek upozornil akciový analytik Patrie Martin Cakl, polský herní vývojář CDPROJEKTRED se stal největší firmou dle tržní kapitalizace na polské burze. Předstihl tak i bankovní dům PKO Bank Polski nebo energetiku PKN Orlen.

???| @CDPROJEKTRED se stal největší firmou dle tržní kapitalizace na polské burze. Předstihl tak i bankovní dům PKO Bank Polski nebo energetiku PKN Orlen… a pak že jsou počítačové hry ztráta času ?? pic.twitter.com/wCQXKN8Y0t


„Při pohledu na data se spotřebitelské výdaje na video hry za poslední měsíc dramaticky zvýšily,“ říká podle CNBC Andrew Little, analytik v Global X. V polovině března byl podle něj možné pozorovat zhruba 65% nárůst těchto výdajů než za stejné období před rokem.

Lidé se chtějí bavit s jinými lidmi, i když zrovna musejí být doma. Boom proto pravděpodobně zažijí i takzvané service-based games, kde si hráči jinak velmi levných nebo bezplatných her postupně dokupují další užitečné prvky. Kromě toho by se k hraní mohli vrátit ti, kdo se mu dost věnovali v minulosti, pak ale z nějakého důvodu vypadli, domnívá se Harding-Rolls.

Podle Daniela Ahmada z Niko Partners budou při pohledu do budoucna nejvíce profitovat hry postavené na soupeření a „hry jako služby“. „Hry se stanou místem, jak se sdružovat s přáteli ve virtuálním světě v době, kdy do toho skutečného nesmíte,“ domnívá se podle CNBC tento expert.

Celkový dopad pandemie na svět videoher není stále zřejmý. V porovnání s hlavními americkými akciovými indexy si ale svět videoher v této bouři nestojí tak špatně. Na příklad ETF Gaming and Esports ETF je od začátku roku výše o 2 % a ETFMG Video Game Tech ETF spadlo o zhruba 5 %. Naopak širší americký akciový index S&P 500 ztratil v minulém kvartálu čtvrtinu hodnoty.

Podle Hardinga-Rollse se ale do celkových držeb pravděpodobně negativně propíšou zavřené obchody s hrami, a přepokládaný nárůst prodejů přes internet nemusí tuto díru zcela zaplnit.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688