Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Auto Moto  |  04.04.2020 12:08:15

Tesla v 1. čtvrtletí tentokrát zaznamenala mezikvartální pokles prodejů, přesto překvapila

Kalifornská Tesla po čtvrtečním uzavření trhů oznámila údaje týkající se jejího automobilového byznysu v úvodním čtvrtletí letošního roku. Zopakovala se vlastně situace z minulého roku, kdy v 1. čtvrtletí dodávky vozů k zákazníkům mezikvartálně klesly o téměř 30 tisíc vozů. Tentokrát však nebyl pokles až takový, navíc v kontextu celkového světového automobilového propadu prodejů čísla vyznívají pro Teslu optimisticky.

Přehled prodejů a zisku v letech 2017-2019

Zdroj: Tesla

Údaje za 1. čtvrtletí

Majitele si v uplynulých třech měsících našlo celkem 88 400 vozů Tesla, když trh čekal o více než 10 tisíc vozů méně. Opět většinu tvořil Model 3, resp. uvedený počet 76 200 zahrnuje také již dodávky vozů Modelu Y. Jaký podíl, však automobilka nesdělila. Zopakovala jen, že produkce začala v lednu a první vozy se k zákazníkům dostaly v březnu.

 

Zdroj: Tesla

Oproti rekordnímu 4. čtvrtletí prodeje vozů Tesla klesly o 21 procent. V meziročním srovnání se nicméně jednalo stále o výrazný 40 procentní nárůst.

Produkce klesla jen nevýrazně

Z hlediska výroby klesla mezikvartálně produkce elektromobilů Tesla jen o zhruba 2 tis. vozů, když většina jde vlastně na vrub Modelu S a X. Jak je patrno z výše uvedeného přehledu, Tesla celkem vyrobila necelých 103 tisíc elektromobilů. Zhruba 15 % podíl tvořily luxusnější vozy Model S, resp. Model X.

Tesla v návaznosti na současné ekonomické dění neoznámila, že by měnila svůj dřívější výhled týkající se letošních očekávaných prodejů více než 500 tisíc vozů. V montážním závodu ve Fremontu je nicméně výroba zastavena od 23. března a je otázkou, kdy se znovu rozjede. Poslední informace zdravotnických orgánů pro oblast San Francisca vyzývají zůstat doma alespoň do 3. května...

Kurzová reakce pozitivní

Akcie Tesla obecně v porovnání s trhem předvádějí mnohem volatilnější vývoj. Divoké dění na akciových trzích v posledních týdnech situaci ještě umocnilo. Po jejich rekordním výletu v úvodu února až na dohled 1 000 USD hranici, se před dvěma týdny ocitly naopak již v blízkosti 360 USD. Konec měsíce března přinesl ceny nad hladinou 500 USD, v posledních dnech se kurz nicméně dostal zpět pod danou hranici.  pátek v reakci na zveřejněná prodejní čísla se obchodovaly v úvodu seance u 515 USD, postupně však intenzita optimismu vyprchávala a titul tak zakončil výše „jen“ o 5,6 % na 480 USD. Tržní kapitalizace společnosti aktuálně dosahuje 88,5 mld. USD (2,26 bil. ).  


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688