Patria (Patria Finance)
Práce  |  04.04.2020 09:48:55

Víkendář: Kdo by měl nyní pracovat a kdo ne

Současná pandemie je šokem, který úplně změní situaci na trhu práce. Na stránkách ProMarket to tvrdí ekonom Branko Milanovic s tím, že dojde zejména k posunu v poptávce ve čtyřech základních skupinách zaměstnanců a druhu práce. Politici se přitom podle ekonoma stále mylně zaměřují zejména na zavádějící finanční parametry či finanční zdraví společností. Jde také o věci důležité, ale v situaci, ve které se nacházíme nyní, bychom se měli primárně věnovat „fyzickému množství“.

Milanovic rozděluje pracovní sílu do čtyř základních kategorií: Za prvé lékaři a zdravotnický personál, za druhé zaměstnanci v maloobchodě, za třetí lidé vyrábějící zboží a za čtvrté lidé ve službách, jako jsou učitelé, návrháři, inženýři a podobně. Na počátku současné krize byly tyto skupiny v nějaké vzájemné množstevní proporci, ale nyní je tato proporce naprosto neadekvátní k tomu, co potřebujeme. To znamená, že epidemie prudce zvýšila poptávku po první skupině a také po druhé. Naopak snižuje poptávku po třetí a čtvrtá podle ekonoma zůstává zhruba nedotčena.

Pokud budeme pokračovat jako doposud, popsaná nerovnováha se bude projevovat větším počtem úmrtí a větším přetížením první skupiny. Tomu se snaží zabránit karanténa, což v podstatě znamená, že další skupiny zůstávají doma a nepracují. Déletrvající stav tohoto druhu by ale vedl v podstatě k tomu, že začneme hladovět. Jinak řečeno, v tlaku na potlačení epidemie karanténou nelze jít do extrému a musíme najít nějakou rozumnou úroveň ekonomické aktivity, která umožní udržet epidemii pod kontrolou až do chvíle, kdy pomine.

Nabídku zaměstnanců v první skupině lze v krátkém období zvýšit jen těžko, výjimkou je například práce sester, které byly již v důchodu. Druhá skupina by měla mít dostatečné příjmy a musíme se smířit s tím, že jejich aktivita může zvýšit počet nakažených. Klíčovou kategorií je podle ekonoma ta třetí, jejíž příjmy budou epidemií značně sníženy. Lidé této kategorie totiž ztratí zaměstnání a nebudou mít alternativní. Právě na ně by se měli politici zaměřit s tím, že nechceme, aby jejich příjmy klesly pod kritickou hranici. A zároveň nechceme, aby pracovali, a tím šířili epidemii.

Milanovic se domnívá, že příjmy čtvrté skupiny by měly být relativně stabilní, protože poptávka po její práci by se nemusela alespoň v krátkém období výrazněji měnit. Celkově by tak naším cílem měl být co největší nárůst skupiny první. A zároveň udržení skupiny třetí mimo pracovní proces, ovšem s tím, že její životní standard nesmí výrazně utrpět. Právě takto formulovaná politika je podle ekonoma mnohem praktičtější a přínosnější než politika stávající, která se zaměřuje na různé finanční indikátory. Jinak řečeno, musíme odhlédnout od financí a zaměřit se na příjmy domácností a trh práce.

Podobnému tématu se na stránkách ProMarket věnuje i ekonom Yakov Amihud. Ten si zase všímá toho, že smrtnost se u koronaviru zvyšuje s věkem nemocných, a to bychom podle jeho názoru měli odrazit v našem přístupu a ekonomické politice. Jednoduše řečeno, měla by být určena určitá věková hranice s tím, že lidé, kteří jsou mladší, mohou chodit do zaměstnání. Ti starší by naopak trávili čas doma a vláda by se musela postarat o jejich zásobování.

Podle Amihuda by pak polevující epidemie měla být doprovázena postupným uvolněním restrikcí. To znamená, že by postupně byla zvyšována ona hranice oddělující ty, kteří mohou pracovat, od těch, kteří jsou v rizikové skupině a měli by tudíž zůstávat doma. Tento systém by měl být nastaven zejména s ohledem na kapacitu systému zdravotní péče.

Zdroj: ProMarket

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688