TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  03.04.2020 12:43:39

Kdy se otevřou hranice? Petříček je optimista, hovoří už o květnu


Ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček je nyní zaměstnán především návratem českých občanů, kteří uvízli kvůli uzavření hranic v zahraničí. Nastínil, kdy by podle něj mohla přísná opatření skončit.

Tisíce Čechů uvízly díky uzavřeným hranicím a epidemiologickým omezením v zahraničí, úkol dostat je domů nyní leží na bedrech ministerstva zahraničních věcí. Pomoci by mohlo především otevření hranic a obnova mezinárodní dopravy, oboje je ale v nedohlednu.

Je to otázka především na epidemiology,“ uvedl ministr zahraničí Tomáš Petříček na mimořádné páteční tiskové konferenci. Například epidemiolog a náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula se domnívá, že hranice by mohly zůstat zavřené klidně i dva roky. „Já jsem optimista, věřím, že by mohlo k uvolňování opatření začít docházet už v květnu. Bude záviset na vývoji situace,“ dodal ministr zahraničí.

 Nepůjde však jen o vývoj nákazy u nás v Česku. „Otevření hranic bude záviset také na situaci v jiných, hlavně sousedních státech. Záleží, jak se Evropě podaří s touto epidemií bojovat,“ doplnil ministr zahraničí.

Kdy se dostanou Češi znovu na zahraniční dovolené, zůstává nadále otázkou. Jasněji ale je v tom, kdy se dostanou domů naši občané, kteří za hranicemi uvízli. Ministerstvo zahraničí za uplynulé tři týdny zajistilo repatriaci již pro pět tisíc českých občanů, z toho 2800 přepravilo repatriačními lety, zbytek se domů dostal autobusovou přepravou.

Stovku Čechů se podařilo dovézt například z Egypta. Podívejte se na reportáž:

„V odhadech, kolik dalších spoluobčanů v zahraničí ještě potřebuje naši pomoc, jsme byli celkem pesimističtí, skutečná čísla jsou naštěstí nižší. Evidujeme 2500 spoluobčanů, kteří zůstali uvízlí v zahraničí,“ uvedl Petříček.

V tuto chvíli řešíme například návrat Čechů z nového Zélandu a z Austrálie, kde je na 350 osob,“ přiblížil ministr zahraničí. Zejména z těchto zemí je mimořádná letecká doprava velmi nákladná, proto si turisté musejí let sami hradit. „Lety z Austrálie a Nového Zélandu jsme museli zpoplatnit, jsou proti ostatním nepoměrně dražší. Snažíme se je ale pro občany udržet na ceně standartních letů ekonomickou třídou,“ doplnil Petříček.

Příští týden bychom měli zajistit také let na Srí lanku a do Nepálu, kde je 110 občanů. Velká skupina českých turistů je v Indonésii, kde řešíme poslední možný let,“ dodal ministr. Odhaduje, že do Velikonoc by ministerstvo mělo mít největší skupiny spoluobčanů zpět ve vlasti.

 

 

„Řešíme i menší skupiny ze vzdálenějších destinací, v tom si pomáháme s dalšími členskými státy EU. Využíváme jejich repatriačních letů, například z Afriky nebo Jižní Ameriky,“ dodal Petříček. Zde jsou z České republiky jen jednotlivci nebo velmi malé skupiny, proto je z ekonomických důvodů výhodnější využít zahraniční partnery, kteří tam mají stovky občanů, než vysílat nákladný samostatný let.

 

Petříček doufá, že z Evropské unie se mu podaří získat i finanční příspěvek na pokrytí vzniklých nákladů související s repatriací českých občanů ze zahraničí. „Ministerstvo má na repatriace schválený rozpočet 111 milionů. Budeme velkou část žádat proplacení z evropských fondů, proto věřím, že této výše nedosáhneme,“ uvedl Petříček s tím, že od Evropské unie by rád získal až 85 % celkových nákladů.

 

 

 

Stále existuje několik oblastí, ze kterých se navrácení Čechů nedaří realizovat. Problematické jsou například Filipíny, kde se kvůli ztíženým možnostem pohybu po zemi turistům nedaří dostat do Manily na mezinárodní letiště. „V případě Filipín víme o desítkách občanů. Několika se podařilo dostat do Manily, většině se ale nedaří dojet do hlavního města, proto o letu z Filipín teprve jednáme,“ dodal Petříček. Kromě Filipín je problémem také návrat Čechů z Jihoafrické republiky, vzhledem k vyhlášené karanténě také z Peru.

 

„Řešíme individuálně každý případ, naši občané jsou v kontaktu s našimi ambasádami i s ministerstvem,“ uvedl ministr. Všechny uskutečněné návraty jsou koordinovány s policií i zástupci hygienických stanic.

 

 

„Přímo z letiště byli lidé rozváženi prostřednictvím sanitek, byli zaevidováni na hygienických stanicích, vše probíhalo pod dohledem policie. Bude kontrolováno, že dodržují domácí karanténu,“ dodal Petříček k otázce zajištění bezpečnosti, jak probíhal jeden z uskutečněných repatriačních letů.

 


Ministr zahraničí Tomáš Petříček o aktuálních plánech na repatriaci dalších českých občanů kvůli pandemii covid-19.
▪️ Do Česka se podařilo vrátit už přes 5 tisíc lidí
▪️ Na návrat do vlasti čeká ještě asi 2500 Čechů
▪️ Aktuálně se řeší návrat z Austrálie a Nového Zélandu
▪️ Připravuje se i let z Nepálu a Indonésie
▪️ Petříček: Do Velikonoc bude většina Čechů doma

▪️ Česko pomohlo s návratem také 600 občanům EU 

 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

06.04. 11:02  Petříček je (cyp)
03.04. 22:04  Vycestování (Adam)
03.04. 18:24  Standartních nebo standardních? (Kamil)
03.04. 18:15  Vycestování (Blabolil)
03.04. 13:44  letenky zdarma? (Majlant)





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688