TNBiz (TN.cz)
Zdravotnictví  |  02.04.2020 16:07:18

Ztráta paměti, neschopnost mluvit. Covid-19 útočí i na mozek, hlásí lékaři

Kašel, dušnost, horečky. To jsou nejčastější příznaky pacientů s Covid-19. Objevují se ale mnohem děsivější symptomy - neurologické. U části pacientů lékaři hlásí stavy zmatení, záchvaty a mrtvice.

Mozkové obtíže u části pacientů nakažených novým typem koronaviru hlásí neurologové z celého světa, píše deník The New York Times. Mezi další méně běžné projevy onemocnění patří ztráta čichu či chuti a také srdeční potíže.

Na začátku března přišel na pohotovost ve městě Boca Raton na Floridě čtyřiasedmdesátiletý muž, kterého trápila horečka a kašel. Vyšetření ukázalo, že zápal plic senior nemá, a tak ho lékaři poslali domů.

Následující den ovšem jeho horečka vyletěla prudce vzhůru, takže ho rodina přivezla zpátky. "Špatně se mu dýchalo a lékařům nedokázal popsat, jaký má problém, ani říct, jak se jmenuje. Ztratil totiž schopnost mluvit," píše americký deník.

Pacient, který zároveň trpí chronickými plicními potížemi a má Parkinsona, kolem sebe trhanými pohyby mával rukama a nohama a vypadal, že má záchvat. Zdravotníci měli podezření, že má Covid-19, což následně potvrdily testy.

Další znepokojivý případ symptomů Covid-19 ohlásili toto úterý lékaři z Detroitu. Tentokrát byla pacientkou padesátnice pracující u aerolinek.

"Byla zmatená, stěžovala si na bolest hlavy. Zdravotníkům dokázala říct svoje jméno, ale skoro nic jiného. S postupem času navíc reagovala méně a méně," uvádějí The New York Times.

Vyšetření mozku následně ukázalo abnormální otoky a záněty v částech tkáně a také odumírání buněk. Lékaři jev diagnostikovali jako akutní encefalopatii, která je vzácně komplikací chřipky a dalších virových onemocnění. Žena zůstává v kritickém stavu.

Neurologické symptomy Covidu-19 hlásí i lékaři z jiných zemí, například z nemocí mohutně zasažené Itálie. Zaznamenali mimo jiné mrtvice, krevní sraženiny nebo ztrátu citu v končetinách. Podle lékaře Alessandra Padovaniho z nemocnice v italském městě Brescia někteří pacienti blouznili ještě před tím, než se u nich rozjela horečka nebo dýchací potíže.

Naštěstí to vypadá, že tyto neurologické potíže postihují jen malou část nakažených, mozek většiny pacientů funguje normálně. Přesto chtějí odborníci fenomén co nejrychleji zmapovat.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688