mzcr.cz (MZ ČR)
Zdravotnictví  |  01.04.2020 22:07:07

Podíl pozitivních záchytů z celkového počtu provedených testů na nákazu koronavirem je stabilní a v posledních dnech klesá

Česká republika zvládá epidemii velmi dobře a stávající vývoj počtu pacientů a čerpání kapacity systému zatím odpovídá tomu, co Ústav zdravotnických informací a statistiky modeloval. Kapacita celého systému je aktuálně více než dostatečná a kvalita péče je naprosto shodná jako v období před epidemií. Podíl pozitivních záchytů z celkového počtu provedených testů je stabilní a v posledních dnech klesá. Zaznělo to na dnešní tiskové konferenci Ministerstva zdravotnictví a Ústavu zdravotnických informací a statistiky k průběžnému vyhodnocení vývoje koronaviru, vlivu přijatých opatření a k modelaci dalšího vývoje.

Česká republika je v mezinárodním srovnání nadprůměrná v počtu testů na koronavirus. V úterý bylo provedeno přes 6200 testů, což je o 1000 více než v pondělí. Podíl pozitivních pacientů v celkovém počtu testů je 6,1 procenta. Přesto počet pacientů bude nadále růst. „Žádný stát není schopný epidemii zastavit ze dne na den. Rozhodně ale nemíříme italským nebo španělským scénářem,“ řekl ministr Vojtěch na konferenci. Nemocniční kapacity jsou schopné situaci zvládat. Nemocnice a regiony jsou nově zapojené do online dispečinku intenzivní péče, reportovacího systému, který v reálném čase ukazuje informace o vytíženosti a obsazenosti jednotlivých zdravotnických zařízení.
„Na rozdíl od jiných státu, které mají primárně zasaženou seniorní populaci, tomu tak v České republice není,“ doplnil ministr. Ministerstvo přijalo řadu důležitých preventivních i režimových opatření v domovech pro seniory. Podle ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislava Duška jde o 22 procent diagnostikovaných, přitom ve Španělsku se jedná o 33 a v Itálii o 36 procent.
Podle prediktivních modelů Ústavu zdravotnických informací a statistiky bude v polovině dubna v Česku kolem 8000 laboratorně potvrzených případů koronaviru. Na konci měsíce pak cca 14 000. Přitom podíl nakažených seniorů může stoupnout zhruba až na 30 – 40 procent. S nasbíranými daty se modely budou postupně zpřesňovat.


Odbor komunikace s veřejností
Ing. Gabriela Štěpanyová, tisková mluvčí, tel.: 224 972 167, e-mail: tisk@mzcr.cz  

 

Přílohy

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688