TNBiz (TN.cz)
Podnikání  |  01.04.2020 23:16:46

Česká ekonomika ve výrazných potížích, kvůli koronaviru se už začalo propouštět.

Zavedená opatření kvůli koronaviru začínají těžce dopadat i na zaměstnance. Řada živnostníků s podnikáním končí a někteří začali propouštět.

Odbory už zaznamenaly případy firem, které zvažují i hromadné propouštění. Nejhůř jsou na tom lázně, hotely nebo gastronomická zařízení.

Rozdat výpovědi zaměstnancům musela v úterý i Jaroslava Mudráková z Frenštátu pod Radhoštěm. "Nejhorší bylo říct to těm lidem, že vlastně pro ně už nemám práci, ne ze dne na den, ale prakticky během dvou měsíců, že tady končí," popsala své pocity majitelka textilní firmy.

Firma má sklady plné čepic a sportovního oblečení, které vyrábí už třicet let. Dodávala i sportovním týmům. "Peníze které se loni vydělaly došly na výplatách během dvou měsíců. Už nebudu mít na výplaty, protože sportovní firma nefunguje, jsou pozavírané obchody a dealeři, kteří měli jezdit s objednávkami sedí doma. To zboží, co máme, nikdo neodebere," zoufá si podnikatelka.

Kvůli pandemii přišli o práci i mnozí další. Nejvíce lidí bez práce je podle úřadu práce v oblasti gastronomie, lázeňství, ubytování a služeb. Právě ty postihla přijatá protiepidemiologická opatření nejvíc.

"Máme hlášených několik málo hromadných propouštění, ale jsou to spíše menší firmy například ze sklářského průmyslu. Nemáme avíza, že by se v těchto dnech měly propouštět desetitisíce lidí," uklidňuje náměstek z ministerstva práce a sociálních věcí Robin Povšík.

Úřady práce evidují nárůst uchazečů o zaměstnání i z řad těch, kteří pracovali v zahraničí. Například v Itálii nebo v Rakousku. Kvůli koronaviru přerušují činnost i někteří drobní podnikatelé - například řemeslníci.

I ve středu se na úřadech práce tvořily fronty. Pokud se při podání žádostí chcete vyhnout čekání, můžete vše zaslat elektronicky, poštou anebo dokumenty vhodit do schránek, které jsou přímo před úřady práce.

"Bude záležet na tom, jak dlouho budou ta opatření trvat. Vláda dnes říkala, že ještě rok se nebude moct cestovat. To je velká rána pro lázně a hotely, které měly hodně klientů ze zahraničí. Můj odhad je, že během měsíce až dvou přibude možná až 100 tisíc nezaměstnaných," odhaduje Prezident svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza.

Podle plánu ministerstva práce by hromadnému propouštění měl předejít kurzarbeit. stát bude přispívat podnikům na mzdy zaměstnanců bud 60 nebo 80 % procenty.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.







?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688