TNBiz (TN.cz)
Podnikání  |  01.04.2020 20:51:37

Nechají nás zkrachovat, bojí se OSVČ. Podmínky jsou fér, brání se vláda

Podpora pro OSVČ postižené epidemií koronaviru, o které vláda rozhodla v úterý, vyvolala vlnu nevole. Především drobní živnostníci se bouří proti podmínkám, které jsou nutné pro dosažení kompenzace ve výši 25 tisíc korun. Mnozí z nich je totiž nesplňují. Ministerstvo financí však tvrdí, že kritéria byla stanovena benevolentně, aby se do nich vešlo co nejvíc živnostníků.

Vláda v úterý schválila kompenzační bonus pro živnostníky poškozené epidemií koronaviru ve výši 25 tisíc korun. Nikoliv však pro všechny - aby na podporu OSVČ dosáhly, musí splnit řadu podmínek. Vykonávaná činnost musí být - až na pár výjimek - hlavní, nikoliv vedlejší, v roce 2019 musely hrubé příjmy činit 180 tisíc korun anebo 15 tisíc korun měsíčně a příjmy musely v období od ledna do března klesnout alespoň o 10 %.

S těmito podmínkami však mnozí živnostníci nesouhlasí. Jsou podle nich nastaveny tak, že na ně ti nejmenší podnikatelé vůbec nedosáhnou, přestože právě oni potřebují od státu největší pomoc, aby nezkrachovali.

"Jsem OSVČ v maloobchodním prodeji. Z důvodů nařízení vlády jsem nucena mít zavřenou provozovnu a v tuto chvíli jsem bez možnosti příjmů," svěřila se TN.cz paní Helena. "Na finanční pomoc od státu, kterou nabízejí bohužel nedosáhnu, protože nesplňuji příjem alespoň 180 000 za rok. Bude tedy nějaká pomoc i pro malé živnostníky nebo nás nechají zkrachovat?" ptá se.

Podle ministerstva financí je však toto kritérium fér. "Opatření má za cíl podpořit OSVČ, kteří se podnikáním opravdu živí. V tomto ohledu je hranice příjmu ve výši 15 tisíc korun měsíčně (zdůrazňujeme příjmu, nikoliv zisku) spíše velmi benevolentně nastavená," uvedlo ministerstvo.

"V případě dalšího snížení by již nebylo možné hovořit o adresném cílení na OSVČ, kteří vinou šíření koronaviru přišli o drtivou většinu svých příjmů," dodal resort. Ani podmínka poklesu příjmů v období od ledna do března o 10 % se živnostníkům nezamlouvá.

Argumentují tím, že opatření přišla v polovině března. "Proč musím mít pokles od ledna do března, když je krize od půlky března a v březnu fakturuju za únor?" ptá se jeden z živnostníků. Podle ministerstva financí je však toto kritérium nastaveno tak, aby se do něj vešla drtivá většina všech OSVČ, které se podnikáním skutečně živí.

Živnostník, kterému bylo v polovině března znemožněno podnikat, by vykazoval pokles v první čtvrtině roku nejméně o 16 %, tvrdí ministerstvo financí. "Kritérium 10% poklesu příjmů tedy s dostatečnou rezervou splňuje. Zkoumá se období leden až březen, protože v tomto období se již epidemie začala šířit," vysvětluje své rozhodnutí.

"Pro ilustraci: podnikatel byl v lednu a únoru nezasažen a za leden a únor měl stejné příjmy: 33 % + 33 % z posuzovaného tříměsíčního období. Zasáhlo ho až vládní opatření přijaté cca v polovině března, jeho příjmy za první polovinu března tedy byly standardní a představovaly 16,5 % z posuzovaného tříměsíčního období. Příjmy OSVČ v tomto případě vykázaly výši 82,5 % ve srovnání se stejným obdobím v roce 2019 a s rezervou tak splňují kritérium 10% poklesu," uvádí příklad ministerstvo financí.

Dodává, že pokud OSVČ už kvůli mimořádným opatřením přerušily činnost a zaevidovaly se na úřadu práce, na kompenzaci nemají nárok.

Podle mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu Štěpánky Filipové je však možné, že se finální podoba podpory pro živnostníky ještě změní. Záleží na tom, jak se k tomu postaví například Sněmovna, kterou musí ve zrychleném řízení zákon projít. 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688