Patria (Patria Finance)
Investice  |  01.04.2020 18:08:06

Miliardáři z Lega: Dlouhodobý investor v klidu sedí a přečká bouři

Správce fondu, který spravuje majetek miliardářů z Lega, říká, že akciové trhy jsou nyní na jakýkoli výhodný lov stále příliš volatilní.

"Teď není čas být statečný," řekl v úterním rozhovoru Soren Thorup Sorensen, generální ředitel Kirkbi Group poté, co výsledky ukázaly, že v roce 2019 téměř zdvojnásobil investiční zisky rodiny Lega. "Volatilita je na historickém maximu," řekl Sorensen. Z pohledu dlouhodobého investora je nejlepší reakcí „v klidu sedět a přečkat bouři“, řekl.

Globální akcie se podle světového indexu MSCI od poloviny února propadly o více než 20 % a mnoho společností zůstalo podhodnoceno. Larry Fink, generální ředitel společnosti BlackRock Inc., ve svém výročním dopise akcionářům řekl, že výprodeje vytvořily pro některé klienty „atraktivní příležitost“ „akcie znovu vyvážit“.

"V určitém okamžiku, to může být za dva měsíce, může to být za čtyři měsíce, uvidíme příležitosti a budeme připraveni," řekl Sorensen. "Právě teď je důležité uznat, že nejistota ohledně hloubky a trvání současné situace je příliš velká," uvedl.

Místo toho, aby hledal nové investice, řekl Sorensen, tráví Kirkbi svůj čas ujišťováním, že společnosti, které již vlastní, jsou zdravé. Kromě výrobce hraček Lego, má Kirkbi také podíly ve firmách ISS, Nilfisk a Landis + Gyr. Po loňském navýšení svého podílu vlastní také 50 % Merlin Entertainments, provozovatele parků Legoland. Kirkbi se nedávno rozhodl vstoupit i do představenstva ISS, aby získal větší vliv na společnosti, kterou vlastní.

" Ve společnostech, kde máme významné vlastnictví, chceme být aktivním vlastníkem," řekl Sorensen. „Chceme hlasovat na valných hromadách akcionářů, chceme být hnacím faktorem, který přesvědčuje vedení o CSR a udržitelnosti,“ a „to může být prostřednictvím členství ve správní radě nebo v úzkém dialogu s vedením,“ řekl.

Kirkbi předsedá Kjeld Kirk Kristiansen, vnuk zakladatele Lega a podle indexu Bloomberg Billionaires jeden z nejbohatších mužů v Dánsku s jměním ve výši 4,1 miliardy dolarů. V posledních letech předal více kontroly nad Kirkbi svým třem dětem, Agnete Kirk Thinggaard, Sofii Kirk Kristiansen a Thomasovi Kirk Kristiansenovi, kteří mají osobní jmění ve výši asi 4 miliardy dolarů.

Fond, který investuje do solární a větrné energie, nastínil novou strategii, která zahrnuje i další výdaje na energii z obnovitelných zdrojů, řekl Sorensen. Jeho další investice by mohly být do nových oblastí, jako je technologie baterií nebo energetická účinnost, řekl. "Světová poptávka po udržitelné energii a větší energetické účinnosti se pouze zvýší," uvedl generální ředitel.

Zdroj: Bloomberg

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá 10:38  Moneta: Růst provozního zisku, tvorba opravných položek - Odhady výsledků Investiční bankovnictví (Komerční banka)

Přečtěte si také:

12.05.2023Indie a jihovýchodní Asie nabízí klid v bouři Tisková zpráva (Tisková zpráva)
16.10.2022Výstava modelů z kostek Lega v Olomouci (video) Ceskatelevize.cz (ČT)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688