TNBiz (TN.cz)
Komodity  |  01.04.2020 09:46:52

Letos zřejmě nebude dost ovoce: To české zmrzlo, z dovozu podraží


Letošní úroda ovoce je v ohrožení. Mráz uškodil zejména českým meruňkám, teploty pod nulou ale vydrží ještě minimálně několik dní, což ohrožuje i další plodiny. Spoléhat se na dovoz vitamínů ze zahraničí se navzdory krizi způsobené pandemií koronaviru můžeme, zřejmě ale bude nutné sáhnout kvůli nim hlouběji do kapsy.

Ač letošní zima byla vcelku mírná, závěr března přinesl nečekané množství mrazivých nocí. Pro pěstitele je takové počasí doslova noční můra. „Letos se sešly dvě věci dohromady. Díky velmi teplé zimě stromy začaly dříve rašit a meruňky i kvést, a to o dva až tři týdny dříve. A do toho přišly silné mrazy, které nebyly po celou zimu,“ komentuje předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík. Březnové mrazíky nejsou podle odborníků ničím výjimečné, problém jsou ale mírné zimy, kvůli kterým plodiny ztrácejí svou mrazuvzdornost.

Mrazy srazily úrodu ovoce i loni. Jarní mrazy decimovaly úrodu ovoce v Česku i v letech 2017, 2016 a 2011. Letošní mrazíky zřejmě poničily většinu již kvetoucích meruněk, riziko hrozí také u broskví a dalších peckovin, naopak například jabloně by mrazy neměly zásadně poškodit. Ztráty budou počítat nejspíš také pěstitelé máku, jež právě zaseli.

Pokud by na tuzemském trhu chybělo lokální ovoce, doplňuje ho dovoz ze zahraničí, v případě Česka k nám plynou plodiny převážně z Polska, ale také Španělska a Itálie, tedy dvou momentálně nejvíce zasažených zemí epidemií koronavirem. Jak to zde letos bude s ekonomikou, zaměstnaností i možnostmi vývozu, lze zatím jen předjímat, zřejmě ale bude třeba počítat s výpadky i s navyšováním cen

Problémem již vloni byl celoevropský boj o levnou pracovní sílu, ten může letos ještě více zkomplikovat uzavření hranic jednotlivých zemí, ke kterému kvůli koronaviru došlo. Jak dlouho opatření potrvají, není jisté. Epidemiolog Roman Prymula například předjímá, že k zrušení tohoto omezení by mohlo dojít klidně až za dva roky. Na dopravu zboží by to vliv nemělo, to má již nyní udělenou výjimku, znemožnilo by ale migraci lidí, a způsobilo nedostatek potřebných pracovních sil.

Ovoce a zelenina jsou navíc důležitou složkou jídelníčku, která napomáhá posilování imunitního systému. V době epidemie se tak stává žádanou komoditou. Bude-li produkce nižší, logicky si ji jižní země ponechají převážně pro své obyvatelstvo, případně budou zásobit bližší nebo bohatší trhy, například Francii a Německo.

Letos je proto podle odborníků potřeba se mnohem více opřít o tuzemskou produkci, i když již nyní narušenou nepřízní počasí. Na pomoc se zvládnutím současné krize proto čeští zemědělci a producenti potravin dostanou od vlády z rozpočtové rezervy státu až 4,3 miliardy korun navíc. „Hlavním smyslem námi navržených opatření je zajištění potravinové soběstačnosti našich obyvatel. V současné krizové situaci se ještě více ukazuje zásadní význam tuzemského zemědělství a potravinářství,“ řekl ministr zemědělství Miroslav Toman.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688