Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  01.04.2020 07:01:04

BCPP prožila nejhorší březen v tomto století, dopomohlo to i ke změnám vah v indexech

  • index PX v březnu nakonec odepsal 19,16 %, když v průběhu měsíce propadal i o téměř 30 %
  • od počátku roku, tedy za 1Q, ztráty indexu PX dosahují 29,2 %
  • z březnových propadů se dokázaly vymanit dvě emiseAvast a O2
  • měsíční objem obchodů se v březnu vyhoupl na roky nevídaných více než 21 mld.

Zatímco ještě úvod letošního roku přinášel investorům další zisky, a pražská burza dosahovala 8,5 letých maxim, následující týdny přinesly vývoj v naprosto jiném duchu. V návaznosti na negativní globální vývoj se během krátké doby domácí trh naopak ocitl již o 11 let zpět. Index PX nakonec zakončil úvodní čtvrtletí roku na necelých 790 bodech, když ještě v lednu byl i nad 1 140 body. Podíváme-li se nyní do statistik jen za toto století, pražská burza v samotném měsíci březnu dokonce nikdy takové ztráty jako letos nezaznamenala. Z hlediska ztrát v jakémkoliv měsíci, pak více než 19 % pokles utrpěla naposledy v říjnu 2008, kdy odepsala dokonce přes 27 %.

Změny v indexu PX (PX-TR)

Největší ztráty v uplynulém měsíci utrpěly banky. MONETA se ocitla na historických minimech, KB se kurzově vyloženě vrátila do dob poslední krize, resp. právě na 11 letá minima. Za zmínku jistě stojí, že pravidelná čtvrtletní aktualizace báze indexu, v kontextu vlastně s březnovým výrazným vývojem, poměrně zamíchala s vahou jednotlivých titulů v indexu PX. Váha v březnu nejztrátovější ERSTE klesla k 15 %, KB pak aktuálně ovlivňuje index s více než 13 %, MONETA spadla pod hranici 10 %, resp. na 8,8 %.

Výkonnostně hůře než index PX v březnu dopadly již jen akcie CETV, které však v jednu chvíli statistiku s dokonce 50 % propadem jasně vedly. Vzhledem k jejich zhruba 3 % váze v indexu výkonnost trhu až tak neovlivňovaly.


Za zmínku stojí v březnu nová historická minima u akcií KOFOLA a VIG. Akcie zmiňované pojišťovny dosáhly minim nejen na pražské burze, kde se obchodují od roku 2008, ale dokonce i na domovském trhu ve Vídni, kde jejich historie sahá do počátku tohoto milénia.

Akcie ČEZ v březnu po čase dostaly zpět svému označení hlavního titulu domácího trhu, když jejich cenový propad vlastně krátce až zpět do roku 2005 napomohl k nárůstu obchodování. Celkově jich vyměnilo majitele za více než 7,1 mld. , takže se na pražské burze v březnu postaraly o třetinu všech akciových obchodů. Zmínit lze, že jejich kurzové změny navíc nyní nejvýrazněji ovlivňují trh, když jejich váha v indexu PX dokonce přesahuje 22,8 %.

Snad vůbec poprvé se z hlediska váhy v indexu PX na 2. místo dostaly v březnu akcie Avast. Vlastně poslední nováček domácího trhu aktuálně disponuje vahou již téměř 19,2 %. Svou kurzovou rally v posledních dnech tak dopomohl nejvýrazněji mírnit ztráty indexu PX. Titul si dále navyšuje svou oblibu u investorů, zřejmě hodně také u těch vyhledávající rychlé změny. Akcie Avast jsou poslední týdny na pražské burze nejvolatilnější, což jistě přispívá í k nárůstu likvidity na nich. Od svých letošních historických lednových maxim ztrácely v průběhu měsíce více než polovinu, když se obchodovaly i za 79 . Konec měsíce přinesl naopak cenu o téměř 50 vyšší a titul se tak stal nakonec v březnu i nejúspěšnějším. Doplnit lze, že titul má před sebou v květnu dividendu 0,103 USD, což však u něho není to nejpodstatnější.

U akcií O2 je dividenda vzhledem k její výši mnohem sledovanějším hybatelem. U titulu se nyní ukazuje ze strany vedení nesmyslnost stanovování rozhodného data pro nárok na dividendu před datem konání valné hromady. Tento ve světě prakticky nevídaný nešvar, který u nás bohužel praktikují i některé další společnosti, se nyní po čase ukazuje v celé své „kráse“, resp. zamotává hlavu investorům a otevírá dveře pro insider trading.

Již od pátku se totiž akcie O2 na pražské burze budou obchodovat bez práva na účast na valnou hromadu a zároveň i na dividendu, potažmo teoreticky i emisní ážio. Valná hromada se má nicméně konat až za dva týdny, přesněji 16. dubna. Zda se tak stane či nikoliv, bude zřejmé až v návaznosti na rozhodnutí ohledně přetrvávání vyhlášeného nouzového stavu či jiných restrikcích zamezujícím setkání akcionářů. Pokud by se valná hromada konala, akcionáři by se v návaznosti na schválení původního návrhu nejspíše dočkali dividendy i emisního ážia (celkem 21 ). Když se však setkání akcionářů nebude moci uskutečnit, dojde jen na 17 dividendu, kterou v takovém případě rozhodlo představenstvo vyplatit jako zálohu. Pokud tedy v těchto dnech nedojde k rozhřešení ohledně délky nouzového stavu, od pátku se zkrátka akcie O2 obchodují buď bez nároku na 17 či na 21 aneb akcionáři „tipněte si“.


Dění okolo koronaviru každopádně obecně zamotává situaci ohledně valných hromad, které se přitom ze zákona mají uskutečnit nejpozději do konce pololetí. Letos však k tomu nakonec nemusí v termínu dojít a v návaznosti tedy ani v jinak obvyklou dobu na výplatu dividend. Navíc banky v kontextu doporučení regulátorů již návrhy letošních dividend zrušily. Dividendová sezóna tedy bude po dlouhých létech na pražské burze každopádně výrazně chudší.  

Hospodářská krize je navíc před námi a nervozita na akciovém trhu bude jistě přetrvávat v kontextu nejasností a odhadů/spekulací, kdy se ekonomika(y) alespoň částečně začne vracet do běžného stavu. Investoři tak nadále budou věštit z křišťálové koule, zda současné ocenění jednotlivých titulů již v sobě dostatečně zahrnuje nejčernější ekonomické důsledky, resp. zda již začít znovu sázet na snad budoucí světlé zítřky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Pá 16:50  Týden na akciových trzích: Ztrátový týden, S&P500 testuje hranici 5 tis. bodů -... Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Čt 17:45  Růst cen akcií a cena za riziko Patria (Patria Finance)
Čt 16:44  Akciové trhy: Evropské trhy většinou rostly - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688